"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 19, 2024

Nasi Dagang Kelantan



Nasi
-sekilo beras nasi dagang
-2genggam beras pulut
-1kotak kecil santan kara+tambah air 1cawan
-8ulas bawang merah dimayang halus
-2ulas bawang putih dihiris
-3inci halia dimayang halus
-1helai daun pandan
-2sudu kecil halba
-1sudu gula
-1sudu kecil garam

*cuci bersih beras pulut&beras nasi dagang dan rendam lebih kurang 4jam(semalaman pun boleh)
*masak santan bersama bawang merah,bawang putih,halia,halba,daun pandan garam dan gula hingga mendidih
*toskan beras nasi dagang dan kukus lebih kurang 20minit@hingga naik wap
*angkat dan gaul bersama santan yang dimasak dan kukus sekali lagi hingga nasi betul2 masak
*angkat dan gemburkan nasi pakai garfu

Gulai Ikan Tongkol

-seekor ikan tongkol direbus(nak lagi sedap rebus dan biarkan semalaman)
-ikan tongkol di rebus bersama garam dan asam keping
*bahan kisar
-7ulas bawang merah
-2ulas bawang putih
-2inci kunyit hidup
-2inci lengkuas
-1senduk cili giling@cili kisar
-1/2sudu kecil lada hitam
*kisar hingga halus
-Santan secukup nya
-1/2sudu kecil halba
-1keping asam keping
-gula garam secukup rasa

*tumis sekejap bahan kisar bersama sedikit minyak dan masukkan santan dan halba,asam keping
*masak hingga mendidih kacau supaya santan tak berketul dan masukkan ikan tongkol perasakan gula garam
*masak hingga sedikit pekat

Sambal Nyor@Sambal Ikan
-1biji kelapa parut digoreng hingga perang
-3batang serai dihiris halus
-6ulas bawang merah dihiris
-1inci halia
-sedikit lada hitam
-ikan rebus@ikan bakar 4-5ekor asingkan tulang
-gula melaka(dihiris halus)
-garam
*kisar@tumbuk kelapa parut bersama isi ikan bawang merah,serai,halia,lada hitam
*masukkan gula melaka dan garam
*nina sangai@goreng lagi sekali lepas kisar sambal ikan ni nak bagi tahan lama

Acar Timun
-2biji timun
-sedikit kubis dihiris
-carrot hiris
-cili padi dihiris
-bawang besar 2biji dihiris
-sedikit pewarna kuning(optional je)
-cuka 1senduk kecil
-gula 
-garam
-sedikit air
*campurkan semua bahan gaul sebati perasakan gula garam 

No comments: