Saiz Loyang : 8.5x8.5x4
BAHAN-BAHAN
500g butter asli/pure butter *saya guna SCS
250g cream cheese
80g gula castor
350g susu manis
100g Yeo's seri kaya
10 biji telur grade A
100g tepung susu Nespray
200g serbuk ais krim vanila
300g tepung pau *diayak
200g blueberry filling
2 sdb blueberry paste
*saya hanya guna 2 sdb blueberry filling utk setiap bahagian warna.
30g ovallete
Pewarna violet atau purple/ungu secukupnya
Pewarna putih secukupnya
LANGKAH 1
Putar butter,cream cheese,gula dan ovellate hingga kembang dgn kelajuan tinggi.
Dengan kelajuan perlahan,masukkan telur satu persatu utara sehingga sebati.
Masukkan susu manis dan kaya putar sebati.
Masukkan bahan-bahan berikut sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati(*jangan terlalu lama)Tepung pau yg diayak,serbuk ais krim vanilla dan susu tepung penuh krim.
LANGKAH 2
Timbang keseluruhan adunan dan bahagikan kepada dua bahagian
Bahagian A : warnakan ungu pekat dan gaul sebati 2 sudu blueberry filling
Bahagian B : warnakan dgn campuran pewarna putih & ungu.Pastikan warnanya light/cerah/tidak pekat dan gaul sebati 2 sudu blueberry filling.
LANGKAH 3
Panaskan oven suhu 150°c
Setiap lapis guna 180gm
Bakar 7-8 minit atau sehingga masak
Mulakan dengan lapisan warna ungu pekat/dark purple dlm loyang bakar sampai masak (7-9 mnt) *bergantung suhu oven masing-masing
Masukkan warna purple muda/light purple kemudian paipkan corak filling blueberry di atasnya.
Ulang cara yang sama sehingga habis adunan.Jika ada lebihan boleh buat corak di bahagian atasnya.
No comments:
Post a Comment