Ramuan
1 cawan biji sagu
1/2 cawan air(tak penuh 1/2 cawan)
1/2 cawan gula
1 sb sirap ros
1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Secukupnya air(umtuk rendam sagu)
Langkah-langkah
1 Rendam sagu selama 30 minit. Tos airnya.
Dalam periuk..masukkan 1/2 cawan air, gula dan sirap. Masak sampai gula larut.
Masukkan sagu kacau rata.
2 Panaskan pengukus.
Masukkan sagu dalam acuan lompang.
Klu xnk acuan guna loyang
Sy guna acuan nmpk sekata
Kukus selama 15 minit.
(Biar sejuk baru keluarkan dari acuan..)
3 Sementara tunggu kuih sejuk tu..boleh la kukus kelapa yg digaul dengan sedikit garam.
Kukus selama 5 minit. Sejukkan..
4 Bila kuih dah sejuk..golekkan pada kelapa.
Sedia dihidang
Sya suka makan sejuk lepas keluar peti sejuk
*Let's Cooking 🥰*
No comments:
Post a Comment