"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Thursday, October 22, 2009

MAKANAN TERBAIK UNTUK MASA HADAPAN


Renung-renungkan kenyataan-kenyataan di bawah…

1. “Sindrom Kemewahan disebabkan makan lebih”

• Pernah dengar mengenai Sindrom Kemewahan? Ia berpunca daripada tabiat
makan berlebihan & kekurangan aktiviti.

• Sikap malas bersenam untuk menjaga kesihatan dengan alasan sibuk & mengabaikan pemakanan seimbang.

• Antara penyakit yang dikaitkan dengan sindrom itu ialah tekanan darah tinggi, peningkatan paras kolesterol, diabetes, berat badan berlebihan & sakit jantung koronari.

2. “Makanan tidak seimbang boleh sebabkan kencing manis”

• Kebanyakkan masalah yang dihadapi adalah pengalaman pemakanan tak seimbang di rumah yang membuatkan mereka menghadapi masalah kegemukan @ kencing manis.

3. “Makanan tentukan jangka hayat”

• Selain kecergasan tubuh badan, organ paling penting mencapai penuaan sihat & produktif ialah otak. Untuk menjamin kecergasan otak, peliharalah pemakanan dengan baik.

4. “Pemakanan berkhasiat…tingkatkan pertumbuhan fizikal”

• 15% kanak-kanak luar Bandar mengalami anemia iaitu penyakit kekurangan zat besi & 20% peratus lagi mengalami masalah pembantutan @ tumbesaran terencat.

• Pemakanan kanak-kanak penting untuk setiap peringkat tumbesaran.


5. “Kurang vitamin rencat pertumbuhan kanak-kanak”

• Kajian menunjukkan zat makanan tertentu dalam makanan mampu mengekalkan pencapaian mental kanak-kanak di sekolah. Mereka yang makan secara seimbang & menerima khasiat mencukupi menunjukkan pencapaian lebih baik dlm ujian kebolehan mental.



Mengapakah pemakanan kita tidak seimbang?

Cara hidup yang sibuk pada zaman kini telah memberikan keutamaan kepada makanan lazat yang dihidangkan dengan pantas & mudah. Pemakanan biasa kita mungkin berciri :-

Tinggi Rendah
Lemak, Karbohidrat, Kolesterol, Gula, Kalori & Garam Vitamin, Mineral, Protein tumbuhan

Kesemua ini akan menyebabkan kekurangan nutrient perlu & kandungan badan cenderung menjadi lebih berasid.

Badan memerlukan 46 jenis nutrient perlu daripada pemakanan harian. Nutrien perlu terdiri daripada vitamin, mineral & protein (asid amino).

Fakta Berkaitan Nutrien Perlu
1. Kebanyakannya tidak dapat dihasilkan oleh badan
– 100% didapati daripada sumber haiwan.
2. Dikumuhkan, hilang @ diuraikan setiap hari
– Diperlukan setiap hari.
3. Patut dimakan dalam kadar yg seimbang
– Pengambilan nutrisi patut seimbang
4. Saling bergantung & tak boleh berfungsi tanpa kehadiran satu sama lain
– Semua 46 jenis nutrient perlu sentiasa hadir pd setiap masa.

Menurut pakar, untuk mengekalkan kesihatan, kita patut mengamalkan pemakanan yang seimbang dengan pengambilan 80% makanan beralkali & 20% makanan berasid. Dengan cara itu, badan akan menjadi sihat.

Walaubagaimanapun, pilihan makanan beralkali adalah sangat terhad. Ia dikategorikan kepada sayur-sayuran, telur putih, buah-buahan, keju & alga.

Makanan lain adalah berasid (daging, makanan laut, bijian & pastri).

Kekurangan 46 jenis nutrient perlu + Keadaan badan yang berasid
= Keadaan separa sihat – Jika tak dirawat dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan permulaan penyakit-penyakit yang serius.


Secara ringkasnya :-

Penyebab :-
1. Kurang nutrien perlu.
2. Keadaan badan berasid.
3. Gaya hidup tak sihat.
4. Pencemaran air & udara.
5. Stress.
6. Mekanan terproses berlebihan.
7. Pengambilan daging berlebihan.
8. 8.Terlalu memilih makanan.

8 penyebab menyebabkan gangguan fungsi sel & organ. Berlaku keadaan separa sihat :-

1. Pigmentasi.
2. Sakit kepala.
3. Kekebasan.
4. Buasir.
5. Sakit otot.
6. Gastrik.
7. Sakit Bahu/sendi
8. Jerawat.
9. Keletihan.
10.Sembelit.
11. Alahan.

Penyakit mula menyerang :-

1. Ulser perut.
2. Penyakit
3. peparu.
4. Mutasi sel.
5. Penyakit hati.
6.Penyakit buah pinggang.
7.Penyakit jantung.
8..Katarak.
9. Anemia.
10.Diabetes.

Oleh itu, untuk memastikan pemakanan seimbang, anda boleh memilih :-

Pilihan 1

Memakan sekurang-kurangnya 10 jenis buah-buahan & sayur-sayuran setiap hari. Buah/Sayur perlu dimakan sebanyak 9-17 sajian dari kumpulan warna yang berlainan. Pastikan ia tidak mengandungi racun perosak & bahan kimia & sayuran dimasak pada suhu < 28oC bg mengelakkan kemusnahan nutrien.

Pilihan 2

Memakan suplemen sintetik. Perlu ambil sekurang-kurangnya 46 jenis suplemen berlainan & pastikan ia seimbang.

Pilihan yg paling mudah, tepat & komprehensif – Tambahkan SPIRULINA dalam diet anda. Ia mengandungi 46 jenis nutrien perlu, 100% alkali & 100% semulajadi.

Apa itu SPIRULINA?

Kehidupan bumi bermula di dalam laut. Sumber makanan pertama ialah lumut & alga. SPIRULINA - salah satu bentuk kehidupan pra-sejarah yg paling purba, dengan rekod kewujudan selama 350 juta tahun. Kini terdapat kira-kira 35 jenis SPIRULINA di dunia. SPIRULINA yang boleh di makan oleh manusia secara besar-besaran ialah Arthropira, Arthropira Maxima & Arthropira Platensis.

SPIRULINA membiak dalam cuaca panas bermatahari & air beralkali di seluruh dunia. Ia mengandungi kepekatan nutrien yang tidak tertanding oleh mana-mana satu bijian, herba @ tumbuhan lain.

SPIRULINA adalah 1000 kali lebih tinggi kandungan nutriennya berbanding dengan rumpai air & sayur-sayuran. Apabila dimakan setiap hari, ia akan mengganti mana-mana nutrien yg berkurangan dalam diet, terutamanya diet yang kekurangan buah-buahan @ sayur-sayuran. Ia juga akan membekalkan nutrien seimbang & mengawal keasidan badan.

Kandungan SPIRULINA :-

Jenis
Nutiren Fungsi Kandungan
Nutrien
100%
alkali - Badan beralkali tingkatkan daya tahan penyakit 20 kali > beralkali daripada susu
Pigmen
Semula
jadi Beta-Karotena bantu singkir radikal bebas; aktifkan imun atasi barah. 25 kali > tinggi daripada lobak merah
Klorofil a Bantu naikkan imunisasi & buang toksin dalam darah 30 kali > tinggi dari rumput gandum
Xantofil Cegah sel barah
Fikosianin Bantu pencernaan lemak
Vitamin A Utk mata & kulit sihat
B1 Penghasilan tenaga, sokong fungsi jantung & otak. 30 biji SPIRULINA = 16 sardin
B2 Pelihara mata & kulit yang sihat 30 biji SPIRULINA = 420 anggur
B3 Bantu pencernaan, Galakkan kesihatan kulit & saraf 30 biji SPIRULINA = 8 Lemon.
B5 sintesis hormon & kolesterol
B6 Sokong penghasilan antibodi & sel darah merah 30 biji SPIRULINA =
90gm roti
B9 hasilkan sel darah merah
B12 Mencegah anemia 2.5 kali > tinggi daripada hati lembu
B15 Melindungi hati, rangsang imun & sintesis protein
B17 Mencegah sel barah
C Bentuk kolagen, Bantu penyembuhan luka
D Kekalkan kepekatan kalsium
E Antioksidan 30 biji SPIRULINA =
7 botol susu lembu
F Rendahkan tahap lipid darah, pelihara kulit & kalenjar
H Metabolisme lemak & protein
K Pembekuan darah
Rutin Bantu fungsi vitamin C
Asid Kolik pecahkan lemak dlm hati

Jenis
Nutiren Fungsi Kandungan
Nutrien
Mineral Kalsium PEmbentukan gigi & tulang
kalium Kawal tahap pH darah
natrium KawalTekanan osmotik badan
Magnesium Menenangkan saraf
Fosforus Pertumbuhan gigi & tulang
Besi Bekalkan o2 pd sel & pembuatan sel darah merah 56 kali > tinggi daripada bayam
Kuprum Galakkan fungsi imun
Mangan Galakkan fungsi insulin
Kobalt Unsur utama b12, pembentukan hemoglobin
Zink Penyembuhan luka
Iodin Penghasilan hormon tiroid
Selenium Anti-barah, anti-oksidan
Boron Metabolisme tulang
Bromin Kawal fungsi otak & hati
Molib-
denum Komponen enamel gigi
Fluorin Cegah pereputan gigi
Silikon Keanjalan tisu penyambung
Kromium Sokong fungsi insulin
Sulfur Anti-bakteria, anti-barah
Klorin Galakkan penyerapan protein
Protein Isoleusina Bentuk hemoglobin & seimbangkan tahap gula 2 kali > tinggi daripada kacang soya

4 kali > tinggi daripada daging

5 kali > tinggi daripada susu
Metionina Pecahkan komponen lemak & singkirkan toksin
Valina Galakkan metabolisme & pemulihan tisu
Leusina Tingkatkan penghasilan hormone pertumbuhan
Treonina Hasilkan antibodi & kolagen
Lisina Sokong pertumbuhan tulang & serapan kalsium
Fenil-alanina Ceriakan perasaan & tingkatkan daya ingatan
Triptofan Bantu kurangkan tekanan & stabilkan perasaan
Lemak ALA Sumber tenaga; membantu dlm penyerapan & penggunaan vitamin larut lemak; mencegah pembentukan thrombus; membantu menentang asma
3 kali > tinggi daripada minyak primrose (EPO)
GLA
Palmitik
Asid Oleik
Asid Lemak

SPIRULINA tak mengandungi kolesterol, protein haiwan & garam tambahan. Ia juga tak dirawat dengan racun serangga, racun herba, hormon, antibiotik @ racun perosak. Genetiknya tak berubah & semulajadi sepunuhnya.

Beta-karotena, xantofil (dalam daun hijau tumbuhan) & fikosianin (dalam alga biru-hijau) berfungsi kawal pertumbuhan sel yang tak normal.

Klorofil a (darah hijau) membantu dalam penghasilan hemoglobin, mensterilkan, meneutralkan toksin dalam darah & mempunyai kesan anti pembengkakan.

SPIRULINA ialah raja sumber beta-karotena. Ia boleh memberi faedah kepada pesakit kanser akibat rokok seperti kanser peparu, kerongkong, esophagus, prostate & uterus. Risiko serangan jantung di kalangan pesakit yg mengambil beta-karotena juga boleh berkurangan hampir separuh berbanding pesakit yang tak mengambil beta-karotena. Asap rokok & alcohol mengurangkan kepekatan beta-karotena dalam darah sebanyak 2 kali ganda berbanding orang biasa.

Vitamin b12 berfungsi mencegah anemia, meningkatkan kesihatan hati, memelihara metabolisme sel & membekalkan nutrien kepada sel otak bagi meningkatkan daya pemikiran. Pengamal diet vegetarian sukar memperolehi vitamin b12 yang mencukupi kerana banyak diperolehi daripada hati haiwan. SPIRULINA ialah sumber vitamin b12 yg terkaya di dunia.

Besi berfungsi menggabungkan protein untuk membentuk sel darah merah, mengangkut o2 antara darah & sel serta mencegah anemia.

GLA - sejenis lemak sihat, diperlukan oleh tisu saraf otak untuk fungsi yang sempurna. Ia membantu mencegah masalah dermatitis pada kanak-kanak, asma, trombosis saluran darah & melambatkan proses penuaan.

Super-Oxide dismutase Tingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko pertumbuhan sel tak normal & membantu melambatkan proses penuaan.

Protein membentuk bahagian majoriti badan seperti tulang, kulit, otot & organ dalaman, membantu dalam pemecahan lemak & membantu dalam pembentukan kolagen serta pemulihan tisu. Protein tumbuhan dlm SPIRULINA adalah lebih sihat drpd protein haiwan kerana ia tiada kolesterol, tiada hormon pertumbuhan; antibiotik; racun perosak, tiada perisa tambahan, tidak berasid, tak perlu dimasak & tiada lemak tepu.

Badan sihat terdiri drpd 60,000,000,000,000 (60 trilion) sel. Sel sihat memerlukan nutrisi seimbang, o2 mencukupi, air tulen & kesihatan rohani. Maka, khasiatkan 60 trilion sel anda setiap hari dengan SPIRULINA!!!

Renung-renungkan kenyataan-kenyataan berikut…


1. “Mengapa keseimbangan pH kandungan badan penting untuk kesihatan?”

• Dengan pengambilan berlebihan makanan yang berasid seperti daging, telur & produk haiwan, disusuli pula dengan kurang bersenam & sentiasa stress, pH badan akan menjadi tak seimbang. Badan yang sihat memerlukan pH yang sedikit beralkali. Cara paling cepat & mudah bagi memastikan keseimbangan pH adalah dgn memakan SPIRULINA. Ia sangat beralkali & mengandungi asid amino perlu, asid lemak, vitamin & mineral agar badan dapat berfungsi dengan sempurna.

2. “Cara tepat utk berpuasa dengan sihat”

• Pengurusan diet penting semasa berpuasa untuk mengelakkan kesan fisiologi negatif. Selalunya, pengambilan kalori semasa puasa adalah pada @ di bawah paras normal. Kekurangan jumlah makanan akan mengurangkan jumlah nutrien.

• Puasa juga mengurangkan paras gula darah, protein & zat besi. Puasa yang tak diuruskan dengan baik boleh mengakibatkan sistem ketahanan badan menjadi lemah untuk melawan penyakit.

• SPIRULINA boleh meningkatkan tenaga semasa berpuasa.

• Ia kaya dengan fenilanina, suatu asid amino yang menghalang otak daripada mengesan kelaparan yang berkaitan dengan puasa. Ia juga kaya dengan zat besi yang boleh mengelakkan keletihan. Vitamin & mineral pula memelihara fungsi badan semasa berpuasa.

SATU PANDUAN KEHIDUPAN BERKOLESTROL RENDAH




Kolesterol Tinggi Tanpa Disedari Boleh Menyerang Anda


Kolesterol tinggi. Anda tidak boleh melihat @ mendengarnya. Anda mungkin berasa sihat tetapi apabila paras kolesterol secara senyap melebihi paras optima, ia meningkatkan risiko untuk mendapat serangan jantung, strok & pelbagai jenis penyakit kardiovaskular (saluran darah jantung). Kombinasi antara kolesterol tinggi dengan pelbagai risiko jantung (spt sejarah penyakit jantung dalam keluarga, lelaki berumur 40 tahun ke atas @ perempuan berumur 55 tahun ke atas, penghisap rokok @ menghidap tekanan darah tinggi @ menghidap diabetes), maka anda akan lebih bermasalah. Apakah yang boleh dilakukan? Kawal paras molekul kuning berminyak ini dengan mengikuti panduan kehidupan berkolesterol rendah ini.


Setelah memahami peranan kolesterol dalam tubuh, anda boleh mengawal paras kolesterol pada tahap yang diingini dengan melakukan ujian kolesterol, mengubah cara pemakanan & mengambil langkah yang sesuai. Lebih awal anda mengamalkan cara ini, lebih baik bagi anda, kerana penurunan paras kolesterol boleh mengurangkan risiko sakit jantung.


a) Menguji paras kolesterol anda – Satu ujian darah yang mudah boleh menunjukkan paras kolesterol & sama ada anda berisiko untuk mendapat penyakit jantung.


b) Mengubah pemakanan anda – Kurangkan berat badan & paras kolesterol dengan bijak memilih makanan & menggunakan teknik masakan kolesterol rendah.


c) Senaman & Langkah Lain – Pemakanan kurang kolesterol menjadi lebih berkesan apabila digabungkan dengan kawalan berat badan, senamrobik yang kerap & mengurangkan pelbagai risiko bagi penyakit jantung.











Adakah Anda Mempunyai Kehidupan Berkolesterol Tinggi?


Jika anda mengamalkan kehidupan berkolesterol tinggi berkemungkinan paras kolesterol akan meningkat @ menjadi tinggi di masa hadapan, maka ia akan meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit jantung. Baca kenyataan berikut untuk mengetahui bagaimana anda sendiri menyumbang kepada peningkatan paras kolesterol diri anda.


• Makanan yang anda beli

a) Anda banyak membeli makanan segera, mudah & ringan.
b) Anda membeli mentega & pelbagai hasil susu penuh lemak seperti susu penuh krim & keju.
c) Anda banyak membeli daging berlemak.


• Makanan yang anda makan


a) Anda banyak memakan makanan yang bergoreng.
b) Anda suka makanan berkuah & bersos.
c) Apabila makan, anda memilih makanan enak & bukan untuk kesihatan.


• Cara hidup anda


a) Anda tidak mencuba untuk mengurangkan berat badan.
b) Anda tidak menyediakan masa untuk bersenam.
c) Anda tidak pernah memeriksa paras kolesterol anda.

Lebih banyak kenyataan di atas yang berkaitan dengan anda, lebih tinggi risiko anda untuk mengalami peningkatan kolesterol.


Memahami Kolesterol


Peranan kolesterol yang paling penting ialah mengangkut lemak di dalam saluran darah kerana lemak tidak boleh beredar dlm saluran darah dengan sendiri (lemak tidak larut dalam air iaitu bahan utama dlm darah). Selalunya sistem pengangkutan ini berjalan lancar tetapi apabila anda memakan terlalu banyak lemak, badan anda memerlukan lebih banyak kolesterol untuk menggerakkannya. Maka kolesterol akan bertambah.

Dari Manakah Asalnya Kolesterol?

Hati adalah organ tubuh yg membuat kolesterol untuk membawa lemak ke bahagian tubuh yang memerlukan lemak untuk tenaga & pembaikan @ ke bahagian menyimpan lemak seperti di punggung & perut. Sebahagian kolesterol dalam tubuh pula berasal dari makanan berkolesterol tinggi seperti telur.


Jenis Kolesterol

Hati mempakejkan kolesterol dalam btk lipoprotein, yang diperbuat dari lipid (lemak & kolesterol) & protein. Terdapat 3 jenis pakej lipoprotein iaitu VLDL (lipoprotein berketumpatan sangat rendah), LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) & HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi). Setiap jenis mempunyai tugas masing-masing.


Bagaimana Kolesterol Berfungsi?

1) Lemak pergi ke hati.

Selepas anda memakan lemak, ia melalui bahagian perut di mana ia dicerna lalu diserap ke dalam usus kecil & dihantar ke hati untuk diproses sebelum dihantar ke seluruh tubuh.

2) Hati memproses lemak ke dalam bentuk VLDL.

VLDL melalui saluran darah, menyalurkan lemak ke bahagian-bahagian tubuh. VLDL yang telah membuang lemak membentuk LDL.

3) Serpihan LDL mungkin terlekat.


Sebahagian serpihan LDL mungkin akan terlekat di sepanjang dinding saluran darah yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit.


4) HDL membersihkan serpihan LDL yang melekat.


Ia membawa balik ke hati, di mana serpihan LDL dikitarkansemula kepada VLDL, ataupun diproses untuk dikeluarkan daripada badan.Jika anda memakan lemak secara berlebihan, hati terpaksa menghasilkan lebih VLDL untuk pengedaran lemak dalam badan. Hasilnya, semakin banyak jumlah LDL yang akan mendak di saluran darah, jika jumlah HDL dalam darah berkurangan. Penyumbatan saluran darah pasti berlaku & boleh membawa kepada risiko serangan jantung jika dibiarkan.
Menguji Paras Kolesterol Anda

Langkah pertama dalam mengikuti panduan kehidupan berkolesterol rendah ini ialah dengan memeriksa paras kolesterol anda. Setelah mengetahui paras kolesterol, anda boleh mengetahui sama ada anda berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung & boleh merancang program untuk menurunkan (jika tinggi) @ mengekalkan (jika normal) paras kolesterol anda.

Jumlah Kolesterol < 5.17 mmol/L @ <200 mg/dL
Kolesterol HDL 1.16 mmol/L @ 45 mg/dL (Lelaki)
1.55 mmol/L @ 60 mg/dL (Wanita)
Kolesterol LDL < 3.36 mmol/L @ 130 mg/dL
Trigliserida < 1.41 mmol/L @ 125 mg/dL
Jumlah Kolesterol : HDL < 4.5 mmol/L @ 174 mg/dL (Lelaki)
< 4.0 mmol/L @ 155 mg/dL (Wanita)

• Jika kesemua jumlah anda dalam lingkungan optima, SYABAS!!! Teruskan usaha anda dengan mengikuti panduan dalam buku ini.

• Jika terdapat mana-mana jumlah kolesterol anda di luar lingkungan optima @ anda berisiko mendapat penyakit jantung, segera berjumpa doktor. Rancang pelan yang memenuhi keperluan anda untuk menurunkan paras kolesterol. Mulakan dengan membaca panduan ini & cuba lihat di mana anda boleh membuat perubahan.


Mengubah Pemakanan (Diet) Anda

Mengubah gaya pemakanan merupakan cara paling berkesan untuk merendahkan @ mengekalkan paras kolesterol pada paras yang optimum. Walaupun ia mengambil masa untuk melihat kesannya, cara yang paling baik ialah mengurangkan jumlah lemak yang dimakan. Ini membantu anda merendahkan kolesterol dan mengurangkan berat badan anda.

• Kurangkan makan lemak.

Kebanyakkan dari kita memakan hampir ½ dari kalori harian kita dalam bentuk lemak dan tubuh kita bertindak dengan membuat lebih kolesterol. Matlamat anda ialah mengurangkan pengambilan lemak kepada kurang dari 1/3 jumlah kalori harian & kurangkan jumlah lemak tepu yang dimakan. Lakukan ini dengan mengelakkan memakan lemak yang nyata seperti mentega & lemak yang tersembunyi (banyak dalam makanan yang diproses).






• Kurangkan makan kolesterol.

Memakan makanan berkolesterol tinggi boleh meningkatkan paras kolesterol anda. Kurangkan memakan makanan berkolesterol tinggi seperti telur & daging berlemak dari apa juga haiwan terutama daging-daging organ.


• Lebihkan makan serat (fiber).

Satu jenis serat (serat larut) merendahkan paras kolesterol anda dengan menghindar kolesterol yang anda makan dari diserap oleh tubuh. Oat, kacang & buah-buahan kaya dengan serat larut.


• Lebihkan makan kanji.

Kanji (karbohidrat kompleks) tidak menggemukkan & boleh merendahkan paras kolesterol dengan “mencairkan” lemak yang anda makan. Lebihkan memakan kanji seperti bijian, kacang & sayur berubi.


• Kurangkan minum alkohol.

Minum alkohol berlebihan boleh meningkatkan paras kolesterol dengan meningkatkan paras lemak dalam darah. Hadkan pengambilan kepada 2 gelas sehari.


Memilih Makanan Untuk Mencapai Matlamat Anda

Mengubahkan pemakanan anda dan menurunkan berat badan yang berlebihan untuk mencapai atau mengekalkan paras kolesterol optima bermula dengan membuat perubahan pada makanan yang dibeli. Membeli makanan yang betul tidak perlu menyusahkan atau mengelirukan. Dengan sedikit latihan, anda boleh meningkatkan kemahiran anda untuk mengurangkan lemak, membaca label & membuat pilihan yang baik.


Pilih Dengan Bijak Lemak Anda

Lemak yang anda makan boleh dibahagikan kepada 3 jenis : Monotaktepu, Politaktepu & Tepu. Matlamat anda adalah untuk mengurangkan lemak tepu & secara keseluruhan mengurangkan memakan lemak. Gunakan kuantiti kecil lemak monotaktepu & politaktepu dari menggunakan lemak tepu.

• Pilih lemak monotaktepu-- drpd sayuran seperti minyak zaitun & canola. Minyak monotaktepu merendahkan kolesterol LDL tanpa merendahkan kolesterol HDL.

• Pilih minyak politaktepu-- daripada sayuran seperti minyak safflower, sunflower @ jagung. Ia boleh merendahkan kedua-dua kolesterol LDL & HDL. Kebanyakkan margerin adalah tinggi dalam lemak jenis ini.

• Elakkan lemak tepu- dari sumber haiwan seperti mentega & lemak haiwan. Elakkan juga lemak tepu dari sayuran & kelapa serta minyak separa hidroginat yang sering terdapat dalam kebanyakkan makanan yang telah diproses. Lemak tepu yang berlebihan boleh meningkatkan paras kolesterol.


Belilah Makanan Yang Terbaik

• Daging ternakan, ikan, makanan laut & daging tanpa lemak adalah pilihan daging berlemak rendah yang baik.
• Buah-buahan & sayuran segar adalah bebas lemak & tiada kolesterol.
• Makanan berkanji seperti kentang, keladi, bijian, roti & bijirin adalah pilihan yang baik.
• Kekacang & oat boleh membantu merendahkan kolesterol.
• Makanan beku yang dibuat dengan keju @ sos & manisan beku spt susu ais, yogurt beku rendah lemak @ aiskrim ringan boleh menjadi pilihan lemak rendah yang baik.
• Susu tanpa lemak, keju yang dibuat dari susu & yogurt tanpa lemak adalah pilihan makanan bersusu yang baik.
• Sapuan yang dibuat daripada minyak cair, margerin @ mayonis ringan adalah baik.


Baca Label Untuk Mengetahui Kandungan Lemak

Cara yang paling baik untuk mengetahui kandungan lemak dalam makanan yang diproses ialah dengan membaca labelnya. Anda boleh bertanya pada diri sendiri 4 soalan berikut agar dapat membantu memilih keluaran yang mengandungi kandungan lemak yang rendah terutama sekali keluaran makanan yang rendah dalam lemak tepu.

Contoh :-












• Adakah kebanyakkan kalori datang dari lemak?

Dalam kes ini, ya. Keluaran ini mengandungi 225 kalori bagi setiap hidangan & 135 kalori @ 60% datang dari lemak. Yang paling baik ialah kurang dari 30% daripada jumlah kalori harian ialah lemak.


• Adakah saiz hidangan sesuai?

Label ini mengatakan terdapat 4 hidangan 1 cawan iaitu satu saiz hidangan yang mungkin kurang dari apa yang anda biasa makan. Apabila mengawasi lemak, pastikan anda menggunakan saiz hidangan yang hampir pada saiz hidangan yang anda makan.


• Adakah lemak bahan utama?

Label menyenaraikan semua bahan mengikut keberatan. Bagi keluaran ini, bahan yang terbanyak ialah mentega, sementara keju & minyak hidroginat disenaraikan selepas itu. Berkemungkinan keluaran ini keluaran berlemak tinggi.


• Adakah terdapat beberapa jenis lemak dalam keluaran ini?

Apabila anda lihat beberapa bahan berlemak tinggi disenaraikan pada label (seperti mentega, keju, minyak hidroginat & krim), maka keluaran tersebut berkemungkinan mengandungi terlalu banyak lemak.


Memasak Makanan Sihat

Membuat perubahan merendahkan kolesterol dalam pemakanan anda tidak terhad pada pembelian sahaja tetapi anda hendaklah juga mempelajari beberapa teknik memasak yang boleh menghapuskan lemak berlebihan, kolesterol & kalori dari makanan. Berfikiran kreatif semasa menggabungkan semua makanan pilihan anda & teknik memasak untuk menghasilkan makanan yang sedap, rendah kolesterol & dapat menurunkan berat badan.

Masakan Berlemak Rendah

Teknik memasak ini boleh merendahkan lemak di samping dapat mengekalkan rasanya.

• Gelombang mikro, rebus, panggang, membakar @
kukus makanan tanpa menambah lemak

• Gunakan semburan @ alat memasak tidak melekat.

• Buang lemak & kulit dari daging sebelum makan.

Perasa Hebat

Gunakan perasa secara kreatif & anda mungkin tidak sedar bahawa makanan anda tidak berlemak
• Merenjis campuran herba garam rendah pada daging.
• Gunakan tepung, perisa mentega (bebas lemak) pada kentang, sayur-sayuran & mee.
• Gunakan dressing lemak rendah & mayonis ringan/diet ke atas salad @ sandwich.


Ubah Suai Resipi

• Gunakan minyak sayur, elakkan penggunaan lemak.
• Gantikan mentega dengan majerin & kurangkan kuantitinya.
• Cuba gantikan setiap telur dengan 2 putih telur.

Hidangan Kecil

• Hidangkan makanan di atas pinggan & segera simpan bakinya.
• Gunakan pinggan kecil – makanan kelihatan lebih banyak.
• Makan di meja tidak di hadapan TV – jadi anda dapat mengawasi berapa banyak yang anda makan.

Apa Untuk Sarapan?

Daripada tidak bersarapan, rancanglah untuk memakannya & mengurangkan jumlah yang dimakan pada waktu malam. Cuba idea yang senang disediakan ini.


Oatmeal @ oatbran
Susu rendah lemak
1 hirisan buah
Roti penuh bijirin
Jem tanpa gula ATAU Putih telur
Roti penuh bijirin
Jem tanpa gula
Jus

Apa Untuk Makan Tengah Hari?

Masa makan tengah hari adalah singkat, anda mungkin mengambil apa-apa makanan yang segera & cepat. Dari itu ada baiknya anda mencuba satu daripada makanan berikut.

1 roti pita
1 tin kecil tuna dlm air
(kosong @ 1 sudu besar mayonis ringan)
Sayur-sayuran segar @ mentah
Yogurt tanpa lemak
1 hirisan buah ATAU Sup sayuran
Salad dangan 1 sudu besar dressing ringan
Roti penuh bijirin
Keju rendah lemak
1 hirisan buah
Apa Untuk Makan Malam?


Ringankan makan malam dengan menghidangkan kurang daging, lebih sayur-sayuran, buah-buahan & kanji.

Spagetti dgn sos tomato & bebola daging kurang lemak
Sayuran kukus
Roti penuh bijirin
1 hirisan buah
ATAU Sayuran kukus
Nasi beras perang
Roti penuh bijirin
Keladi bakar
Susu rendah lemak
1 hirisan buah

Apa Untuk Makanan Ringan?

Apakah makanan yang patut anda makan apababila hendak mengunyah?

Yogurt rendah lemak
Jus
Buah-buahan
Sayur-sayuran mentah
Bijirin berserat tinggi & rendah lemak
Keropok rendah lemak


Sesekali jadikan keinginan menipu kepada satu hadiah bagi diri anda. Berikan diri anda suatu hadiah kerana telah mengikuti rancangan kehidupan berkolesterol rendah yang anda sendiri sediakan dengan jayanya. Benarkan diri anda memakan makanan yang mengandungi lemak yang sememangnya menjadi kegemaran anda tanpa rasa bersalah. Kemudian kembali semula kepada jadual pemakanan anda.


Senaman & Langkah Lain Dalam Pengawalan Kolesterol

Bersama-sama dengan perubahan pemakanan, terdapat langkah lain yg boleh membantu mengurangkan paras kolesterol anda : kurangkan berat badan, kerap melakukan senaman & kurangkan risiko lain yg boleh menyebabkan serangan jantung. Pastikan paras kolesterol diuji dari semasa ke semasa supaya paras optima dapat dikekalkan.


Awasi Berat Badan Anda

Jika anda terlalu berat, tubuh anda menyimpan lebih lemak & kolesterol. Ini menyebabkan paras kolesterol anda meningkat. Oleh kerana lemak mengandungi lebih banyak kalori (9/gram) dari protein (4/gram) & kanji (4/gram), cara paling cepat untuk mengurangkan berat badan ialah mengurangkan jumlah lemak dalam diet.
Ujian Cubit – Cubit kulit anda di bahagian tepi pinggang & ukur lipatan tersebut. Jika ia lebih dari 1 inci, anda mempunyi lemak berlebihan yang patut dihapuskan.


Mengapa Bersenam?

Program senaman yang kerap membantu meningkatkan paras kolesterol HDL, mengurangkan berat badan & mengurangkan lain-lain risiko jantung. Bersenam robik (berjalan, berjoging @ berenang) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, selama 30 minit.
Lakukan senaman “warm-up’ 5 minit, senaman bertenaga 20-30 minit & senaman ‘cool down’ 5 minit.

Mengurangkan pelbagai risiko jantung

Kolesterol tinggi merupakan antara satu dari pelbagai faktor risiko penyakit jantung. Anda tidak boleh mengawal faktor risiko seperti sejarah serangan jantung dalam keluarga @ usia, tetapi anda boleh mengawal risiko yang lain.

• Berhenti merokok – Merokok merendahkan paras kolesterol HDL lalu meningkatkan risiko bagi anda mendapat serangan jantung & barah.

• Kawal tekanan darah tinggi & kencing manis – Melalui kawalan makanan & berat badan serta perubatan & pengawasan yang kerap.
Kurangkan tekanan dalam hidup anda.

• Menguji semula paras kolesterol – Walau apapun paras kolesterol anda sekarang, anda patut mengujinya dari semasa ke semasa. Jika ia berada pada paras optima & anda tidak berisiko untuk mendapat serangan jantung, ujilah paras kolesterol anda setahun sekali. Jika tidak buatlah ujian setiap 6 bulan.


• Mengambil ubat – Jika paras kolesterol anda tidak berada pada tahap optima setelah membuat perubahan pada cara hidup & pemakanan untuk tempoh 6 bulan, pengambilan ubat-ubatan mungkin diperlukan untuk menurunkan paras kolesterol. Jika anda mempunyai pelbagai risiko jantung serta paras kolesterol yang tinggi, anda akan diberikan ubat lebih awal. Sungguhpun anda mengambil ubat, teruskan amalan berkolesterol rendah yang boleh membantu ubat untuk bertindak.

Punca serangan Jantung



Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN

Rokok dengan 4,300 bahan kimia penyebab utama. MENURUT seorang teman, mendapat serangan jantung adalah pengalaman paling mengerikan. Katanya, dia tidak sedar jantungnya ada masalah kerana selama ini dia sering berasakan dirinya cukup sihat.

Memang banyak pendapat mengatakan penyakit jantung tidak mempunyai simptom, tetapi sebenarnya dua tanda penting perlu diperhatikan, iaitu sakit dada dan sesak nafas bila melakukan senaman atau pergerakan aktif.

Sakit dada biasanya menandakan saluran darah menjadi sempit atau tersumbat, manakala sesak nafas pula disebabkan masalah kegagalan jantung, sama ada yang mungkin berpunca daripada kerosakan injap. Dua tanda penting ini sering dianggap `masalah biasa’ tetapi ia amaran awal untuk kita mengambil langkah berjaga-jaga.

Semua orang tahu penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu di negara kita. Tahukah anda, ia bukan saja mendahului carta penyakit berbahaya, tetapi jumlah kematian tahunan pesakit jantung juga jauh lebih tinggi iaitu dengan purata 6,500 kes berbanding kehilangan nyawa akibat kemalangan jalan raya (6,000 kes).

Kemungkinan mengalami penyakit jantung di kalangan rakyat Malaysia sebenarnya setara dengan penduduk negara maju, iaitu satu kes bagi setiap 200,000 penduduk. Walaupun nisbah ini nampak kecil, ia tidak boleh dipandang ringan kerana faktor yang menyumbang kepada penyakit jantung terlalu banyak.

Faktor utamanya ialah rokok. Perkara ini rasanya ramai tahu, tetapi jumlah perokok tetap bertambah walaupun harganya semakin mahal.

Berdasarkan kemasukan ke hospital, didapati hampir 90 peratus pesakit jantung, terutama yang berumur dalam lingkungan 30 hingga 40 tahun, adalah perokok.

Biasanya rokok dikaitkan dengan kanser, terutama paru-paru. Bagaimana ia boleh menyebabkan serangan jantung pula? Menurut Perunding Kardiologi, Dr Lee Chiang Heng, lebih 4,300 bahan kimia berbahaya dalam asap rokok akan merosakkan sel badan yang penyebab kanser.

Pada masa sama, asap rokok ini merosakkan sel pada lapisan dalam (dinding) salur darah. Pada bahagian yang rosak inilah kolesterol akan melekat dan berkumpul. Lama kelamaan, penimbunan kolesterol ini menyempitkan arteri (salur darah) dan menyekat aliran darah.
Jantung adalah otot hidup dan memerlukan oksigen daripada darah. Bahagian yang tidak menerima darah akan mati dan ia boleh menyebabkan serangan jantung. Mungkin ada perokok menganggap masalah ini tidak akan berlaku kepada mereka kerana berasakan diri sentiasa sihat.

Memang benar, tetapi masalah utamanya ialah kebanyakan orang tidak menyedari simptom masalah jantung. Walaupun pemendakan kolesterol mengambil masa lama iaitu antara 20 hingga 30 tahun, tetapi jika anda mula merokok ketika remaja, anda berisiko tinggi mendapat serangan jantung dalam usia 30-an. Kata Dr Lee, senario seperti ini semakin meningkat dan membimbangkan.

Katanya, perkembangan industri tembakau di negara rantau Asia yang semakin rancak membuatkan kempen anti merokok kurang berkesan.

Sebenarnya industri tembakau mengalami banyak masalah di negara maju, terutama apabila mereka mendapat bantahan besar-besaran dan dakwaan ke mahkamah daripada bukan perokok yang turut menghadapi masalah kesihatan akibat asap rokok.

Justeru, industri ini beralih ke negara rantau Asia dan Afrika, termasuk Malaysia. Sedihnya, industri ini boleh dianggap berkembang pesat di negara kita dengan peningkatan jumlah perokok di kalangan remaja dan wanita.

“Kesan positif jika berhenti merokok dapat dirasai segera. Risiko serangan jantung menurun sehingga 50 peratus selepas setahun berhenti merokok dan selepas lima tahun, risiko ini sama dengan orang yang tidak merokok.

“Namun, risiko kanser tetap ada tetapi lebih rendah,” katanya sempena sambutan Hari Jantung Sedunia Ahad lalu.

KENCING MANIS

Faktor kedua serangan jantung ialah penyakit kencing manis yang tidak terkawal. Ini adalah masalah besar kerana jumlah pesakit kencing manis berganda setiap tahun. Perangkaan Jabatan Statistik 2005 menunjukkan hampir sembilan peratus penduduk Malaysia menghidap kencing manis.

Kata Dr Lee, kencing manis juga dikategorikan penyakit gaya hidup akibat masalah berlebihan berat badan, obesiti dan terlalu banyak makan makanan manis, sama ada dalam makanan dan minuman, terutama minuman ringan. Ini sebabnya kerajaan merangka untuk menetapkan kadar kandungan gula dalam minuman ringan supaya tidak memudaratkan pengguna.

Pun begitu, kita sebagai pengguna, khususnya pesakit kencing manis, perlu bertanggungjawab menjaga kesihatan diri. Kencing manis boleh menimbulkan pelbagai komplikasi kesihatan jika pesakit turut menghidap penyakit lain, termasuk sakit jantung.

“Kencing manis juga menyebabkan masalah penyakit jantung semakin kompleks dan sukar dirawat. Badan pesakit jantung yang menghidap kencing manis menunjukkan tindak balas kurang memberangsangkan walaupun diberikan rawatan terbaik, sama ada pembedahan pintasan jantung atau angioplasti belon (membuka saluran darah tersumbat).

“Lebih buruk, masalah salur darah tersumbat lebih mudah berulang di kalangan pesakit kencing manis, terutama jika mereka tidak mengawal pemakanan dan bersenam,” katanya.

TEKANAN DARAH TINGGI.

Hampir satu pertiga (33 peratus) penduduk dewasa di negara kita mengalami masalah tekanan darah tinggi. Ia seolah-olah menjadi perkara lazim dan fenomena ini membimbangkan kerana ramai tidak peduli memeriksa tekanan darah mereka.

Kumpulan ini boleh dibahagikan kepada tiga iaitu tidak tahu mereka mengalami masalah tekanan darah tinggi, tahu ada masalah tetapi tidak mengambil ubat dan golongan ketiga; tahu ada masalah dan mengambil ubat.

Malangnya, daripada kumpulan ketiga ini peratusan yang patuh mengambil ubat sangat kecil kerana kebanyakannya berhenti separuh jalan. Sedihnya, ramai lebih percaya kepada ubat atau rawatan alternatif, walaupun tiada bukti keberkesanannya.

Tekanan darah tinggi dan penyakit jantung sebenarnya saling berkait. Tekanan darah menjadi tinggi kerana jantung terpaksa mengepam darah lebih kuat untuk membekalkan oksigen ke seluruh badan.

Ia boleh disebabkan masalah obesiti atau saluran darah sempit akibat pemendapan kolesterol.

Perlu diingat, jantung yang dipaksa bekerja kuat sepanjang masa boleh mengalami kegagalan pada bila-bila masa dan ketika inilah kita mendapat serangan jantung.


KOLESTEROL

“Ramai mempunyai anggapan salah terhadap kolesterol. Kolesterol bukan satu-satunya penyebab sakit jantung kerana rokok, kencing manis dan tekanan darah tinggi sebenarnya boleh merosakkan lapisan dalam salur darah.

“Kolesterol hanya berkumpul pada bahagian arteri yang alami kerosakan. Inil sebabnya bukan semua orang yang ada masalah paras kolesterol tinggi akan diserang penyakit jantung,” katanya.

Kolesterol diperlukan sebagai agen pengangkut lemak. Makanan hanya menumbang 20 peratus kolesterol dan 80 peratus lagi dihasilkan oleh hati — sebagai tindak balas terhadap pemakanan kita.

Memang benar kolesterol hanya wujud dalam lemak haiwan dan tiada dalam minyak berasaskan tumbuh-tumbuhan.

Namun, makanan yang dimasak menggunakan minyak sayur-sayuran tetap merangsang hati untuk menghasilkan kolesterol. Darah tidak boleh membawa lemak ini untuk dicerna dan tugas ini diambil alih oleh kolesterol.

Maknanya, lebih banyak lemak atau minyak dimakan, lebih banyak kolesterol dihasilkan. Jadi, walaupun kita memasak menggunakan minyak sayur, penggunaan berlebihan boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Perkara ini sering disalah anggap kebanyakan masyarakat hari ini.

“Kita sepatutnya makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Usus manusia yang panjang lebih sesuai untuk diisi dengan serat. Serat bertindak sebagai pelincir untuk mengeluarkan bahan buangan daripada badan. Perubahan corak pemakanan ke arah pengambilan lebih banyak daging dan lemak menyebabkan paras kolesterol meningkat yang boleh merangsang penyakit jantung.

“Bagi individu yang ada paras kolesterol tinggi (iaitu melebihi 5.2 milimol/liter) kurangkan pengambilan lemak haiwan, telur, daging, keju, mentega, makanan laut dan jangan makan kulit ayam. Selain itu, gunakan minyak politaktepu untuk memasak,” katanya.

Bukan semua orang yang alami masalah paras kolesterol tinggi perlu mengambil ubat. Jika masih muda dan sihat, mereka hanya perlu menjaga pemakanan dan bersenam.
Ubat hanya diberi kepada individu berumur dan ada pelbagai masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi serta kencing manis.
Ubat merendahkan kolesterol hanya dapat membantu mengurangkan risiko penyakit dan serangan jantung jika diambil secara berterusan dalam tempoh lama.

Pengambilan ubat dalam jangka masa sekejap seperti beberapa bulan tidak memberi kesan kerana paras kolesterol akan naik dan turun mengikut amalan pemakanan kita.

RAWATAN

Ada tiga jenis rawatan untuk pesakit jantung iaitu pengambilan ubat merendahkan kolesterol, angioplasti belon dan pembedahan.

Jika pemendapan kolesterol kurang daripada 50 peratus, individu berkenaan hanya akan diberikan ubat, perlu mengubah pemakanan dan bersenam.

Tiga cara ini secara perlahan-lahan dapat membersihkan salur darah.

Senaman aerobik iaitu pergerakan sama yang berulang (seperti berjalan, joging, berbasikal dan berenang) selama 20 hingga 30 minit sehari perlu dilakukan secara berterusan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Kata Dr Lee, pembedahan bukan penyembuh tetapi hanya penyelesaian sementara kepada masalah jantung. Masalah kesihatan jantung tidak berhenti selepas pembedahan kerana ia boleh berulang jika pesakit tidak mengambil langkah mengelakkan semua faktor risiko yang boleh menyebabkan penyakit berkenaan.

Untuk mengelakkan penyakit jantung juga mudah iaitu dengan menjalani pemeriksaan kesihatan tahunan, terutama bagi individu berumur 35 tahun ke atas (lelaki) dan 40 (wanita) jika tiada sejarah keluarga mendapat sakit jantung, kencing manis, tekanan darah tinggi dan obesiti.

Ada enam langkah untuk memastikan jantung kita sentiasa muda iaitu:

Berhenti merokok (jangan cuba, tetapi berhenti terus).
Amalkan pemakanan sihat.
Bersenam.
Belajar mengendalikan tekanan.
Sentiasa berfikiran positif dan mempunyai motivasi.
Jalani pemeriksaan kesihatan tahunan.

PANDUAN UNTUK MENGURANGKAN KOLESTEROL DAN LEMAK


Pilihan Makanan

Kurangkan makanan bergoreng , coklat, kek dan biskut.
Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan.
Pilih makanan hasil tenusu (dairy products) rendah lemak.
Pilih makanan kekacang dan daging berikut Ayam, ikan, kacang soya
Kurangkan pengambilan jenis-jenis kekerang, udang dan organ-organ dalaman.
Kurangkan memakan kuning telur dan telur ikan.
Gunakan minyak sayur-sayuran (kecuali minyak kelapa)

Penyediaan Makanan

Buang kulit dan lemak yang ternampak pada ayam dan daging sebelum dimasak.
Kurangkan minyak semasa memasak.
Bakar, kukus atau rebus makanan.
Gantikan santan dengan susu kurang lemak semasa penyediaan makanan.


MENU & TIP2……..

Makan quacker oat meal setiap pagi memang sudah terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol yg tak bagus.

Kawal lah berat badan dgn menjaga porsi makanan kita. Misalan nya kalau dulu kita makan dua pinggan nasi, sekarang makan satu pinggan saja. Kalau satu pinggan, sekarang setengah pinggan.

Banyakkan merebus. Jangan menggoreng.

Banyakkan makan low fat. Misalan minum kopi hitam/teh kosong. Jgn tambah susu pekat.

Jgn makan kek atau dessert seperti pastries yg banyak menggunakan telur dan mentega.

Ada kek yg menggunakan putih telur dan minyak makan seperti kek sponge - ini OK.

Makan daging yg berwarna putih seperti dada ayam. Buang kulitnya.


Banyakkan makan dari kacang soy.


Banyakkan sayuran dan buah buahan. Pilih yg warna nya terang atau merangsang seperti lobak merah tapi bukan lobak putih. Pilih bayam,cekur manis, sawi hijau tapi bukan kobis putih. Tembikai dan mangga mempunyai warna yg sungguh exciting.


Bersenam memang lah BORING. tapi kalau kita dapat exercise yg fun, yg kita suka, tak lah boring. Kalau tak ada senaman yg fun, apa kata berjalan kaki? jgn jln slow slow, pantas kan sikit. Pakai seluar panjang yg tak gelobos dan tak ketat dan tak menyapu jln. untuk keselamatan. Jalan selama lima menet setiap hari. Bila dah syiok jln lima menet, jln selama sepuluh menet pulak. Tambah waktu berjalan sehingga satu jam setiap hari atau lebeh. Exercise lima kali seminggu.


Menu untuk breakfast:-


asian style
1) 1 mangkuk sederhana bubur nasi dihidangkan dengan tofu dan kajang panjang boleh letak daging hancur sedikit , boleh jugak letak sayur campur
2) 1 keping thosai,1/2 mangkuk kari dhall
3) 2 keping roti jala dengan kari ayam (portion kecik aje ya) kurangkan ambil karinya just untuk cicah2 ajee..


Lunch pulak


1) 1/2 mangkuk nasi ayam dan daging ayam (suku ajee samada panggang atau steam tak nak yang goreng tu)
2) 3/4 mangkok meehoon/mee sua/tunghoon bersama dengan 1 mangkok sayur (sawi) boleh campur dengan ayam
/fishball/seafood/daging
3) 1 keping chapati + ayam + i mangkok kecil sayur (kobis bunga)
4)1 mangkok mee rebus + isi ayam +sayur (broccoli)
teabreak kol 3-6pm
ambil 1 biji buah (apple/orange/kiwi/plum/pear/starfruit/honey dew/papaya/watermelon/dragon fruit/pineapple/grapes etc
jgn ambil (ciku, nangka, cempedak, rambutan, pisang, logan, mangga, durian dan persimmon (buah pisang kaki)…tapi niee buah2 yang paling sedapkan…



dinner pulak kol 7.30 - 9mlm ajee
1) chicken kebab dengan 1 mangkok salad
2) portion kecik ayam yang dipanggang/ikan diambil dengan carot, kobis, bawang dan kekacang.
3) aneka jenis soup mcm tomato sop, seafood soup (tomyam ok jugak),
4) ikan kukus +sayur
pastikan kena minum 8 gelas air sehari
kalau masih lapar sebelum tido boleh ambil 1 cawan susu rendah lemak atau 1 cawan low fat yogurt/ 1 cawan soybean yang kurang gula/ 1 cawan milo ‘o’.
makan malam sebelum pukul 7.30mlm kalau boleh.
tapi kalau dah kol 12 masih lapar tak leh tido ambil 1

Bahaya Diet Drastik




AMALAN diet yang drastik dan pengambilan ubat kurus untuk menurunkan berat badan sebenarnya boleh diibaratkan sebagai tindakan kurang bertimbang rasa terhadap diri sendiri kerana ia bukan saja tidak berkesan, malah boleh mendatangkan kesan negatif tanpa disedari. Antara punca utama ramai gagal dalam program diet ialah ia sukar dipatuhi, penggunaan bahan tidak selamat dan mempunyai kesan sampingan serta kurang berkesan sehingga menyebabkan ramai berasa kecewa apabila jarum penimbang masih menunjukkan angka sama.

Apabila anda mengamalkan diet drastik, berat badan turun dengan cepat. Sebenarnya berat yang hilang itu adalah berat air dan otot. Namun, selepas satu tempoh biasanya berat badan akan kekal, walaupun jumlah makanan diambil makin sedikit. Masalah ini membuatkan ramai berasa kecewa dan berhenti separuh jalan. Mereka kembali kepada tabiat pemakanan asal dan menjadi lebih berisi berbanding sebelum mengikuti program diet.

Ramai tidak sedar mereka mengamalkan diet yang salah sehingga terpaksa berlapar semata-mata mahu menurunkan berat badan. Apabila kurang makan (jumlah kalori kurang daripada yang diperlukan iaitu 1,200 kalori untuk wanita dan 1,800 kalori bagi lelaki), badan bertindak balas dengan mengambil protein daripada otot sebagai bekalan tenaga. Ini kerana rantaian protein lebih mudah dipecahkan bagi mendapat tenaga, sebaliknya lemak akan disimpan. Proses ini menyebabkan berat badan turun dengan cepat.

Keadaan ini juga secara tidak langsung menurunkan kadar metabolisme. Ramai tidak tahu otot adalah metabolisme. Sejumlah 0.45 kilogram otot membakar antara 30 hingga 50 kalori setiap hari.

Apabila badan menggunakan protein daripada otot, bermakna kuantiti otot semakin sedikit. Ia bermakna metabolisme juga semakin rendah. Sedihnya, kadar metabolisme yang hilang ini tidak berganti. Anda kekal dengan kadar metabolisme rendah. Ini sebabnya apabila seseorang itu kembali kepada tabiat pemakanan asal, mereka mengalami masalah pertambahan berat badan.

Tenaga yang tidak digunakan disimpan sebagai lemak. Lama kelamaan simpanan lemak dalam badan meningkat dan menyebabkan seseorang itu bertambah gemuk.

Badan akan mengalami penurunan jisim otot dan peningkatan simpanan lemak. Simpanan lemak yang banyak juga boleh memperlahankan lagi kadar metabolisme dan usaha menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.

Berlebihan berat badan, kegemukan dan obesiti menjadi masalah sejagat. Bagaimanapun, berat badan lebihan bukan satu masalah hinggalah ia menjejaskan kesihatan. Justeru, sebelum ia dianggap sebagai masalah, langkah terbaik ialah mengelakkannya daripada terjadi.

"Soal Selidik Pemakanan Kebangsaan 2002/2003 yang dijalankan Kementerian Kesihatan ke atas orang dewasa mendapati, masalah berlebihan berat badan meningkat kepada 27 peratus (4.2 juta) berbanding hanya 16.6 peratus (1.7 juta) pada 1996."

Secara purata kadar pengambilan tenaga (daripada makanan) penduduk dunia bertambah 25 peratus, tetapi aktiviti cergas pula berkurang 25 peratus. Senario ini menyebabkan masalah pertambahan berat badan dan obesiti menjadi masalah seluruh dunia.

Masalahnya, ramai tidak sedar mereka mengalami masalah kekurangan zat walaupun banyak makan. Keadaan ini menyebabkan badan menghasilkan isyarat untuk kita makan lebih banyak bagi menampung kekurangan zat tadi. Pilihan makanan yang tidak seimbang dan kurang sihat menyebabkan masalah kekurangan zat tetap berlaku, walaupun makin banyak makan.

Pengurusan berat badan tidak harus diukur pada timbangan saja, sebaliknya ia perlu bersifat lebih menyeluruh seperti peratusan lemak dalam badan, terutama lemak yang berkumpul pada abdomen atau perut.

Ubat kurus (termasuk yang diambil di bawah pengawasan doktor) hanya sesuai bagi individu yang terlalu gemuk dengan syarat jika semua langkah seperti bersenam dan kawalan makanan tidak berjaya.

Sebagai pengguna kita perlu lebih berhati-hati, banyak ubat kurus kini diharamkan kerana ada banyak kesan sampingan. Ubat penghalang badan menyerap lemak juga tidak bagus kerana badan memerlukan lemak untuk mendapatkan vitamin A, D, E dan K.

Biar apapun program yang kita cuba, pastikan ia disertai dengan senaman dan banyakkan minum. Apabila mencapai berat yang diimpikan, teruskan gaya pemakanan seimbang dan bersenam.

Bukan Susah Nak Kurus
Bagaimana untuk mengatasi kesemua faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah kegemukan semalam? Di bawah ini saya senaraikan lagi sekali:

1) Mengambil Kalori Lebih daripada Keperluan Badan Setiap Hari
2) Pengambilan Makanan Yang Tidak Seimbang
3) Diet Yang Tidak Sihat
4) Kurang Aktiviti Fizikal
5) Sistem Usus yang Tidak Sihat/ Tidak Bersih
6) Faktor Usia

Petua untuk mengurangkan berat badan hanya ada dua; kurangkan makan dan banyakkan bersenam. Dukacitanya ramai diantara kita tidak mampu melakukan dua perkara tersebut walaupun nampaknya mudah. Sebab itulah ada banyak produk-produk penurunan berat badan di pasaran.

Saya pun mengalami masalah berat yang berlebihan dan telah masuk dalam kategori obesiti. Banyak juga produk yang telah dicuba tetapi yang ini memang berkesan dan ianya selamat. Sukacitanya, kesemua faktor tersebut tadi dapat diselesaikan dengan serentak. Tak perlu bersusah payah menahan nafsu makan dan juga kalau tak nak bersenam pun tak apa.

Produk yang dimaksudkan adalah program pengurusan berat badan ShapeWork-Herbalife. Terdapat 3 produk dalam satu set Start Now Program. Formula1-Lengkap mengandungi 55 nutrien yang diperlukan oleh badan kita seharian; Formula 3- kaya dengan protin untuk membina sel-sel otot; TeaMix-meningkatkan metabolisme dan menambah tenaga, membersih saluran usus dan mengawal selera makan.

Kenapa Berlaku Obesiti atau Terlebih Berat?

"Kajian yang dibuat oleh Reader's Digest Asia mendapati 40.7% rakyat Malaysia
adalah obesiti. Walaupun sebenarnya mereka menganggap keadaan mereka sihat, 40.7% daripadanya sebenarnya mengalami masalah berat badan berlebihan" - Laporan Utusan Malaysia, Sabtu 30 Jun 2007.

Faktor-faktor penyumbang penambahan berat badan:

1) Mengambil Kalori Lebih daripada Keperluan Badan Setiap Hari. Pada umumnya, keupayaan badan wanita membakar kalori adalah 1200 sehari manakala lelaki 1800 sehari ketika rehat. Jika sehari kita terlebih kalori 300 kalori, maka sebulan menjadi 9000 kalori. Bagi setiap 8000 kalori yang tidak digunakan, ianya akan tersimpan menjadi 1.0kg lemak. Maknanya setiap bulan akan ada penambahan berat dalam lemak sebanyak 1.0kg

2) Pengambilan Makanan Yang Tidak Seimbang - Badan kita memerlukan 46 jenis nutrien sehari iaitu 8 jenis asid amino perlu (dari sumber protin); 18 jenis vitamin; 20 jenis mineral, selain dari lemak, karbohidrat dan 8 gelas air. Sekiranya badan kita tidak dibekalkan dengan kesemua nutrien yang diperlukan, maka badan akan memberi isyarat lapar. Perut yang lapar meminta makanan untuk diisi. Oleh itu kita akan sentiasa makan. Kadang-kadang kita makan 5 kali ke 6 kali sehari. Dan apa yang kita makan pula tidak memberikan apa yang diperlukan oleh badan. Kalau kenyang pun hanya sementara.

3) Diet Yang Tidak Sihat - Mengambil kurang makanan pula akan menyebabkan perut lapar dan kurang bertenaga. Apabila tenaga kurang, sistem badan akan secara automatik mengambil kalori dari sumber lain untuk ditukar menjadi tenaga iaitu sel-sel otot dan sel-sel lemak. Biasanya sel-sel otot lebih mudah untuk ditukar menjadi tenaga berbanding sel-sel lemak. Oleh itu, berat badan akan menurun, tetapi penurunan dalam jisim otot dan kandungan berat air sahaja. Sebaliknya lemak masih kekal.

Bila sel-sel otot berkurangan, kadar metabolisme akan menurun. Bagi setiap 1 kg otot, badan berupaya membakar kalori 200 -300 kalori sehari. Maknanya jika sel-sel otot sudah berkurangan, secara tak langsung kadar menggunakan kalori juga menurun.

Pada satu tahap, penurunan berat badan akan terhenti buat seketika kerana sel-sel otot sudah tidak diambil lagi untuk ditukar menjadi tenaga. Sistem badan akan melakukan perubahan di mana ketika ini sel-sel lemak pula akan ditukar menjadi tenaga. Ini biasanya akan mengambil sedikit masa. Kebiasaanya, ketika ini ramai yang sudah berputus asa untuk tidak berdiet lagi.

Bila kita mengamalkan semula cara pemakanan kita yang lalu, biasanya berat badan akan naik lebih cepat. Ini kerana sel-sel otot yang sudah berkurangan yang mana kadar metabolisme juga menurun. Jadi walaupun kita makan kadar yang sedikit tetapi sistem badan tidak berupaya membakar kalori yang banyak.

4) Kurang Aktiviti Fizikal - Tidak melakukan aktiviti seperti senaman, jogging, riadah, bersukan dan sebagainya akan menyebabkan kadar metabolisme menurun. Pengambilan kalori tinggi + Metabolisme Rendah = GEMUK

5) Sistem Usus yang Tidak Sihat/ Tidak Bersih - Walaupun kita telah mengambil nutrien yang lengkap dan mengamalkan pemakanan seimbang, tetapi sekiranya sistem usus kita tidak dibersihkan, maka penyerapan nutrien di saluran usus menjadi lambat dan tidak efektif. Kebanyakan nutrien akan diabaikan dari diserap masuk ke dalam saluran darah. Maka apa yang kita makan hanyalah pembaziran.

6) Faktor Usia - Kadar metabolisme akan mula menurun apabila usia semakin meningkat.Wanita akan mula mengalaminya ketika usia 30an dan lelaki usia 40an. Sekiranya ketika usia ini kita masih mengamalkan pemakanan seperti umur muda, maka kita akan terlebih berat kerana keupayaan membakar kalori sudah menurun. Ditambah pula dengan pergerakan fizikal semakin terbatas.

Kolesterol darah yang tinggi


Kolesterol darah yang tinggi merupakan satu keadaan di mana tahap kolesterol dalam darah meningkat tinggi. Lazimnya, badan kita akan mengimbangi kolesterol yang diperolehi dari makanan supaya apabila terlalu banyak kolesterol dihasilkan dari makanan, organ hati akan mengurangkannya.

Tetapi jika kita mempunyai berlebihan berat badan atau memakan makanan yang tinggi lemak, maka badan kita tidak lagi mampu mengimbanginya. Bila ini terjadi, paras kolesterol darah akan meningkat.


Faktor risiko penyakit jantung yang lain
• Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung
• Tekanan darah tinggi
• Merokok
• Diabetes
• Kegemukan (berlebihan berat badan)
• Gaya hidup yang sedentari


Jika anda memiliki satu atau lebih dari faktor di atas, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan kolesterol darah anda.


(Jumlah paras kolesterol yang disyorkan : di bawah 200mg/dl atau di bawah 5.5mmol/L dengan paras kolesterol LDL kurang dari 130 mg/dl dan paras kolesterol HDL lebih dari 35 mg/dl (#1.6 mmol/L).


Pada kebiasaannya kaum wanita yang masih mengalami haid mempunyai HDL lebih tinggi dari kaum lelaki. Jadi untuk kaum wanita, paras HDL yang melebihi 55 mg/dl adalah baik dan disyorkan.

Jumlah paras kolesterol yang melebihi 200 hingga 220 mg/dl selalunya dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.



RISIKO

Paras kolesterol yang tinggi boleh meningkatkan risiko saluran darah tersumbat yang boleh mengakibatkan:


• Serangan jantung
• Angin ahmar (strok)
• Serangan sakit dada atau angina
• Tekanan darah tinggi
• Kegagalan buah pinggang

Pengurusan sendiri


Pendekatan bukan-farmakologi


• Penurunan berat badan- bersenam secara tekal (tetap dan berterusan) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk 30 minit bagi setiap sesi. Berat badan hendaklah diturunkan tidak melebihi 0.5-1.0 kg setiap minggu. Indeks Jisim Badan yang disyorkan ialah antara 18.5 - < 25 kg/m2 dan ukuran nisbah pinggang-pinggul ialah < 0.9 untuk lelaki dan < 0.8 untuk wanita.

• Berhenti merokok


• Pengambilan alkohol yang berlebihan akan meningkatkan paras trigliserida plasma. Walau bagaimanapun, meminum alkohol secara sederhana dikaitkan dengan peningkatan paras kolesterol HDL (tidak melebihi 21 unit untuk lelaki dan 14 unit untuk wanita) (1 unit alkohol adalah bersamaan dengan = pain bir, 1 gelas wain atau = 'peg spirit')



• Pengubahsuaian diet-cara mengurangkan lemak dalam makanan adalah seperti berikut:

o Kurangkan pengambilan keseluruhan lemak dalam makanan kepada 30% atau kurang dari jumlah kalori.

o Kurangkan pemgambilan lemak tepu kepada 10% kurang dari jumlah kalori.

o Kurangkan pengambilan kolesterol kepada kurang dari 300 mg sehari.



Petua

• Tanggalkan kulit dari daging ayam sebelum dimakan.


• Elakkan dari menambah kicap atau lain-lain sos, minyak, mayonis, krim atau mentega ke dalam makanan anda.

• Pilih lebih banyak ikan atau bahan makanan laut yang lain untuk dimakan


• Buangkan segala lemak yang ternampak pada daging

• Jangan menggoreng dalam minyak yang banyak. Gunakan teknik kacau-goreng.

• Memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

• Memakan lebih banyak roti dan bijirin. Elak dari mengambil roti bulan sabit (croissants), biskut, pastri dan kuih-muih yang manis dan berminyak.
Gunakan Garis Panduan Diet Malaysia untuk merancang diet anda. Keperluan kalori bagi setiap individu adalah seperti di bawah:


Pengambilan kalori Pengambilan lemak


Jika anda wanita yang sedentari atau warga tua. 1,600 kalori 36 53 gram
Bagi wanita yang aktif, kanak-kanak atau remaja belasan tahun Sekurang-kurangnya 2,000 kalori 44 67 gram



Lelaki yang aktif atau remaja Sekurang-kurangnya 2,400 kalori 53 80 gram


Catatan: panduan ini adalah untuk individu yang sihat.


Jika anda mempunyai kolesterol darah yang tinggi atau berlebihan berat badan, had pengambilan lemak akan ditentukan oleh Pegawai Jenis Makanan atau Pegawai Pemakanan anda.


Berapa banyakkah yang dikatakan banyak?

Untuk mengira berapa jumlah gram lemak yang dibenarkan dalam makanan anda, anda perlu mengira jumlah kalori yang anda makan dalam sehari. Kemudiannya bahagikan dengan 30 (30% dari jumlah keseluruhan kalori : 9 kalori bagi setiap gram lemak).


Jumlah gram lemak yangdibenarkan = Contohnya:Untuk diet 2000 kalori jumlah maksima lemak yang dibenarkan ialah:


Jumlah kalori diet / 30 2000 / 30 = 67 gram lemak sehari
Kandungan lemak dalan makanan biasa



Jenis Makanan Gram lemak Untuk setiap sajian % kalori dari lemak


Makanan tinggi lemak


Hamburger saiz biasa 11.8 39


Hot dog 14.5 54


Kentang goreng, 20-25 keping ( saiz biasa yang digoreng dengan minyak sayuran) 12.2 47


Keropok kentang 1 aun 10.1 61


Mentega/majerin, I sudu teh 4 94


Sos salad (Thousand island)- 2 sudu makan 11.1 85


Kek keju (cheesecake) 16.3 57



Makanan rendah lemak




Kacang hijau- direbus = cawan 0.2 9


Roti - 1 keping 1.1 16

Oatmeal- 1 cawan 2.4 15

Buah epal- I biji 0.5 6

Ubi kentang- 1 biji dipanggang 0.2 1

Sunday, October 18, 2009

Dr. Mahathir kecewa rakyat terlebih gemuk



Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM

tarmizi.rahim@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 18 Okt. – “Saya berasa amat tidak gembira dengan keadaan rakyat Malaysia,” kata Tun Dr. Mahathir Mohamad merujuk kepada rakyat negara ini yang berhadapan dengan pelbagai masalah kesihatan terutama obesiti dan sakit jantung.


Kenyataan spontan bekas Perdana Menteri itu menggambarkan rasa kecewa beliau dengan sikap rakyat Malaysia yang malas untuk menjaga kesihatan mereka.


Katanya, penambahan ketara kumpulan penduduk yang terlebih gemuk atau obesiti agak merunsingkan.


“Pada masa ini, orang yang obes amat ramai, malah semasa mereka berjalan, gear box (merujuk kepada perut) mereka turut bergerak dan dibuai dengan kuat.

“Ini tidak elok kerana jantung mereka terpaksa bekerja lebih kuat untuk menampung keadaan itu,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan kempen Walk-a-Mile (WAM) sempena Hari Jantung Sedunia 2009 di sini hari ini.


Dr. Mahathir turut berkongsi panduan kesihatan dengan peserta kempen itu bahawa berat badannya tidak pernah melebihi 60 kilogram sejak mula-mula menyertai politik sehingga bersara.

Beliau seboleh-bolehnya akan tetap meluangkan masa untuk melakukan senaman walaupun sibuk dengan tugas seharian.


“Senaman yang paling mudah dan ‘murah’ ialah berjalan kaki, sehingga sekarang saya amalkan kecuali jika terlalu sibuk, saya akan gunakan alat senaman treadmill. Saya juga angkat dumbell untuk Kuatkan otot lengan.


“Mungkin kini tumbukan saya tidak sekuat dahulu, maklumlah usia sudah semakin meningkat, tetapi jika semasa muda sesiapa yang terkena tumbukan saya pasti akan terasa sakitnya,” katanya sambil berseloroh.



Kempen WAM itu dianjurkan oleh Yayasan Jantung Malaysia bersama Nesvita Omega Plus dengan kerjasama akhbar Mingguan Malaysia.

Objektif program tidak berkonsepkan pertandingan itu adalah bagi mengajak orang ramai berjalan kaki sekurang-kurangnya satu kilometer sehari bagi menggalakkan masyarakat menjadikan amalan tersebut riadah rutin untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.


Kempen WAM bermula di Alor Setar, Kedah pada April lalu; Kuantan, Pahang pada Jun; Melaka pada Julai; Taiping, Perak pada Ogos dan kemuncaknya hari ini di Taman Tasik Permaisuri, Cheras di sini.

Dr. Mahathir turut menyertai kempen itu yang upacara pelepasannya disempurnakan oleh isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali.


Beliau turut mengulas ceramah Pengerusi Yayasan Jantung Malaysia, Datuk Dr. J. S Sambhi sebelum itu yang mengingatkan orang ramai yang sayangkan jantung supaya mengelak daripada menjadikan nasi lemak dan roti canai sebagai menu utama sarapan pagi.


“Saya dah makan nasi lemak tadi, tetapi kalau saya dengar dahulu ucapan Dr. Sambhi, pasti tidak akan makannya... diet saya adalah makan semuanya sama ada yang berlemak atau berkolesterol tinggi, tetapi dalam jumlah yang amat sedikit.

“Jangan praktik cara ini kerana saya tidak layak memberi nasihat kerana terlalu lama tidak mengamalkan profesion perubatan,” katanya disambut gelak ketawa hadirin.


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1019&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

Masalah perut buncit


Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN

norlaila@hmetro.com.my


DALAM bab jaga badan, wanita memang lebih ghairah dan bersungguh-sungguh, tidak kira berapa pun usia mereka. Berbeza dengan lelaki, terutama yang berkahwin dan ada anak, selagi mereka selesa walaupun berat badan serta saiz pinggang makin bertambah, soal menjaga badan tidak menjadi keutamaan.

Boleh dikatakan setiap wanita cemburu melihat wanita lain yang dapat mengekalkan kelangsingan badan meskipun tiga empat kali melahirkan anak.

Si suami pula bangga memiliki isteri yang cantik bergaya. Malah, mereka menjadi antara pengkritik utama apabila badan isteri makin membesar.

Tidak salah rasanya jika lelaki meniru sedikit tabiat wanita yang cemburu melihat kecantikan badan orang lain. Perasaan ini sedikit sebanyak boleh menjadi penggerak kepada seseorang untuk menjaga badan melalui kawalan pemakanan dan bersenam, iaitu cara yang jauh lebih baik berbanding pengambilan produk mengurangkan berat badan.


Usaha ke arah ini secara tidak langsung menyumbang kepada peningkatan tahap kesihatan seseorang. Pakar perubatan di seluruh dunia sependapat bahawa pada semua peringkat umur (termasuk remaja) wanita secara umumnya lebih sihat berbanding lelaki.
Kajian di Amerika Syarikat mendapati daripada 15 punca utama kematian, lelaki mendahului wanita kecuali bagi penyakit Alzheimer (nyanyuk).

Perkara ini mungkin juga disebabkan lelaki tidak sempat mencapai tahap umur untuk mendapat Alzheimer kerana rata-rata lelaki mati lima tahun lebih awal daripada wanita!

Antara ancaman kesihatan utama dialami sekarang ialah penyakit gaya hidup disebabkan terlebih makan dan kurang bersenam.

Bagi wanita, meskipun jarang bersenam, mereka lebih banyak bergerak ketika melakukan kerja rumah, kata Ketua Program Pendidikan Jasmani, Jabatan Kesihatan Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Ani Mazlina Dewi Mohamed.

“Sikap lelaki yang lebih banyak berehat turut menyumbang kepada masalah perut buncit, terutama yang berkahwin. Perut buncit adalah petanda awal tahap kepada banyak risiko kesihatan kerana lemak yang terkumpul pada pinggang boleh menjejaskan fungsi organ di perut,” katanya.

Malah, lemak di pinggang yang juga dipanggil lemak viseral dikaitkan dengan masalah kolesterol tinggi, trigliserida tinggi, tekanan darah tinggi dan terlalu banyak insulin. Pakar perubatan juga menggelarnya ‘lemak pembunuh’.

Lemak di pinggang lebih berbahaya berbanding tempat lain kerana ia meningkatkan risiko untuk mendapat:
• Penyakit jantung
• Kencing manis
• Sindrom metabolik
• Masalah pundi kencing
• Tekanan darah tinggi
• Kanser usus

Bagi wanita yang ada suami begini, mereka perlu menjadi penggerak dengan mengajak suami melakukan aktiviti cergas. Malah, mereka boleh menggunakan anak sebagai ‘umpan’ untuk bersenam atau setidak-tidaknya berjalan di sekitar taman perumahan.

“Ada kala lelaki, terutama jenis pasif, malu hendak berjoging sendirian. Jika ini masalahnya, ajak anak dan isteri menemani anda.

“Ramai cepat bosan apabila bersenam seorang diri dan akibatnya mereka berhenti melakukan senaman sebelum hasilnya boleh dilihat.

“Selain itu isteri dan anak boleh merangsang semangat suami untuk bersenam dengan memberi kasut atau pakaian sukan, raket, keahlian pusat kesihatan (gimnasium) atau peralatan senaman kepadanya sempena Hari Bapa.

“Ia lebih praktikal berbanding memberi jam tangan, minyak wangi atau tali leher. Malah, secara tidak langsung ia memberitahu suami bahawa keluarga mahukan dia lebih sihat,” katanya.

Ani Mazlina berkata, sampai masa lelaki harus berkongsi tanggung jawab dalam memastikan kesihatan diri dan keluarga.

Jika susah bersenam sendirian, anda boleh memilih aktiviti cergas yang boleh dilakukan bersama keluarga seperti bermain badminton, berbasikal, berenang atau berjalan cepat di sekitar kawasan perumahan.

Jika tidak sempat melakukan aktiviti ini pada waktu petang, anda boleh kunjungi pusat permainan yang dibuka hingga larut malam seperti gelanggang futsal atau bowling.

Tidak kira apa aktiviti dipilih, ia seharusnya menyeronokkan, memberi kesan positif kepada kesihatan (fizikal dan mental) serta dapat mengeratkan hubungan keluarga.

Ancaman kesihatan pada lelaki

Tidak kira di negara manapun, wanita memberi lebih keutamaan kepada kesihatan suami dan anak. Meskipun diberi lebih perhatian, lelaki meletakkan kesihatan diri di tempat terakhir.

Ramai menganggap, selagi boleh berfungsi dan ada sifat kelelakian, lelaki berasakan mereka cukup sihat hinggalah dibuktikan sebaliknya.

Kenapa lelaki boleh mati cepat? Lelaki sebenarnya cukup liat berjumpa doktor dan biasanya apabila penyakit dikesan, keadaan mereka serius.

Malah, jika anda perhatikan peserta seminar atau forum kesihatan (percuma atau berbayar) kebanyakannya adalah wanita.

Berasa sihat tidak bermakna anda benar-benar sihat. Bagi lelaki, enam jenis penyakit menanti sebaik anda melangkah umur 40 tahun jika anda masih meneruskan gaya hidup dan tabiat pemakanan kurang sihat. Enam penyakit ini adalah penyakit lazim dan boleh dielak.
• Penyakit kardiovaskular — Penyakit jantung adalah pembunuh utama di dunia. Risiko lelaki mendapat penyakit jantung lebih tinggi berbanding wanita. Bagi wanita, risiko ini sama dengan lelaki selepas mereka menopaus.

Penyakit jantung disebabkan pengumpulan plak dalam salur darah dan proses ini berlaku sejak kita kecil. Ini sebabnya ada pakar menyarankan kita menjalani pemeriksaan kolesterol seawal umur 25 tahun bagi setiap lima tahun.

Kekerapan pemeriksaan ini bertambah apabila usia meningkat. Lelaki pada umumnya perlu berusaha lebih keras untuk mencegah penyakit jantung dan strok.

Jika paras kolesterol anda tinggi, anda perlu bersenam 30 minit sehari sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Bagaimanapun, saranan terbaru ialah bersenam sekurang-kurangnya lima hari seminggu. Jika merokok, anda mesti berhenti bagi memudahkan kawalan kolesterol dan mengurangkan risiko serangan jantung.
• Kanser paru-paru — Penyakit ini disumbangkan khusus (90 peratus) oleh asap rokok. Jika anda merokok, segera berhenti. Jika sukar melakukannya sendiri, dapatkan bantuan doktor dari mana-mana klinik berhenti merokok.

Kanser paru-paru merebak cepat dan keadaan biasanya serius sebelum menunjukkan gejala. Sedihnya, sehingga kini peratus kejayaan rawatan yang ada kini masih rendah.
• Kanser prostat — Ini penyakit khas untuk lelaki, terutama selepas berusia 50 tahun. Prostat adalah kelenjar berbentuk kacang walnut yang terletak di belakang zakar, ia berfungsi menghasilkan cecair untuk ejakulasi.

Kanser prostat sangat lazim di kalangan lelaki. Bagaimanapun, berita baiknya, ia jarang menyebabkan kematian kerana kanser ini tumbuh dengan perlahan dan bersifat benigna (tidak merebak).
• Kemurungan dan bunuh diri — Meskipun tiada data khas jumlah lelaki murung di negara kita, semakin ramai mengalami masalah ini. Malah sama seperti wanita, lelaki yang dilanda kemurungan ada kecenderungan atau setidak-tidaknya pernah terfikir untuk membunuh diri.

Fitrah lelaki yang lebih suka menyimpan masalah turut menyumbang kepada perkara ini. Apabila tertekan, lelaki tidak menangis atau sedih, sebaliknya menjadi pemarah atau bertindak agresif. Kajian mendapati walaupun lebih ramai wanita cuba membunuh diri, lelaki murung berjaya melaksanakan misi ini.

Jadi jika anda berasa murung, jangan pendam. Meluahkan masalah dan tekanan bukan menunjukkan anda lemah, sebaliknya ia tanda anda masih boleh berfikir secara rasional dan sayangkan keluarga.
• Kencing manis — Ini antara ancaman besar di negara kita kerana semakin ramai golongan muda menghidap kencing manis. Gula berlebihan dalam badan ibarat racun kerana ia merosakkan salur darah dan saraf, terutama pada kaki.

Kencing manis juga boleh menjadi perangsang kepada pelbagai penyakit kronik lain seperti serangan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, kebutaan dan pemotongan kaki (yang diakibatkan gangren iaitu kematian sel kerana tidak menerima bekalan oksigen dan nutrien).
• Mati pucuk — Pakar urologi berkata, mati pucuk atau erektil disfungsi (ED) boleh dijadikan petunjuk utama kepada pelbagai masalah kesihatan lain seperti kencing manis, kemurungan dan sakit jantung.

Mengalami ED bermakna aliran darah di seluruh badan kurang lancar dan kini ia dianggap petanda awal untuk sakit jantung.

Dua pertiga daripada lelaki berumur 70 tahun ke atas ada masalah ini dan hampir 40 peratus lelaki dalam lingkungan usia 40 tahun mengalami ED.

Lelaki yang ada masalah ED bukan saja kurang minat terhadap seks, malah kebanyakannya dilanda kemurungan sehingga menjejaskan kualiti hidup.

Ani Mazlina berkata, semua masalah kesihatan di atas boleh dicegah; kaedah pencegahan terbaik dan murah ialah melalui senaman, menjaga pemakanan serta belajar menangani tekanan.

Panduan untuk cergas

“Jangan ambil jalan mudah untuk kurus dengan menggunakan produk yang tiada kajian saintifik serta tidak diketahui kandungannya.

“Walaupun pengguna boleh melihat perubahan dengan cepat, produk mengandungi bahan terlarang boleh memberi kesan terhadap hati, jantung dan buah pinggang.

“Kita tidak akan dapat lihat perubahan mendadak dengan bersenam. Proses membakar lemak dan membentuk otot mengambil masa.

“Kebanyakan orang berhenti bersenam dan hilang semangat kerana kecewa apabila tidak melihat perubahan fizikal, sama ada bentuk atau berat badan.

“Perubahan fizikal ini boleh dilihat jika anda melakukan senaman dengan betul. Senaman anda perlu ada beberapa komponen iaitu ketahanan, kekuatan dan keanjalan.

“Anda juga perlu melakukan senaman aerobik (dilakukan tanpa henti selama 20 hingga 30 minit) untuk meningkatkan kekuatan jantung,” katanya.

Meskipun kita tidak melihat perubahan fizikal, badan kita sebenarnya mendapat kesan positif daripada senaman dilakukan.

Ini termasuk pemecahan lemak, otot menjadi lebih kuat dan anjal, tekanan darah dan paras gula dalam darah menurun, keseimbangan badan meningkat dan fikiran berasa lebih tenang.

“Senaman yang dibuat pula mesti ada peningkatan daripada segi masa dan halangan; bukan sebaliknya. Ramai orang mahu kesan cepat dengan melakukan senaman selama mungkin pada kali pertama. Akibatnya mereka berasa sakit badan dan berhenti bersenam.

“Jika minggu pertama anda berjoging selama 20 minit setiap hari, tingkatkan kepada 30 atau 40 minit pada minggu kedua.

“Hanya dengan cara ini anda boleh melihat perubahan diharapkan. Jangan bandingkan diri anda dengan orang lain. Lakukan senaman mengikut kemampuan masing-masing.

“Selain itu, ajak anak bersenam bersama. Berdasarkan pemerhatian saya, hampir 50 peratus kanak-kanak sekolah rendah di negara kita ada masalah berat badan berlebihan kerana tidak diajar kepentingan senaman.

“Lebih menyedihkan, ada sekolah menggunakan waktu pendidikan jasmani untuk mata pelajaran lain,” katanya.

Menurut Ani Mazlina, ada banyak cara untuk meningkatkan aktiviti fizikal, sama ada di rumah atau pusat beli-belah. Antaranya ialah:
• Ajak anak berjalan di kawasan perumahan pada waktu pagi atau petang; sekurang-kurangnya 20 minit sehari.
• Lakukan kerja rumah bersama-sama, termasuk mencuci kereta atau membersihkan halaman.
• Temani anak bermain di taman permainan, dan manfaatkan waktu ini dengan berjalan mengelilingi taman berkenaan beberapa kali.
• Turun naik tangga di rumah beberapa kali sehari. Tingkatkan kekerapan selepas beberapa sesi.
• Gunakan tangga apabila mengunjungi pusat beli-belah.
• l Sertai program sukan di tempat anda.
• Ketika menonton televisyen, anda boleh melakukan banyak senaman seperti berjalan setempat, tekan tubi, bangun tubi, berbaring sambil membuat pergerakan seperti mengayuh basikal atau mengangkat dumbel.

“Kalau anda tiada masa untuk bersenam selama 30 minit pada satu masa, pecahkan ia kepada beberapa sesi. Badan kita ada ‘memori’ untuk menyimpan jumlah senaman yang kita lakukan pada satu hari.

“Jadi kita masih mendapat manfaatnya walaupun senaman itu dilakukan dalam tempoh singkat,” katanya.

Walaupun tujuan utama anda bersenam adalah untuk mendapat bentuk badan menarik, bagi lelaki, terutama yang berdepan isu ED, anda mendapat manfaat tambahan kerana senaman melancarkan aliran darah, sekali gus membantu mengurangkan masalah anda!



Cara tingkat aktiviti fizikal

> Ajak anak berjalan di kawasan perumahan pada waktu pagi atau petang.

> Lakukan kerja rumah bersama-sama.

> Temani anak bermain di taman permainan, dan manfaatkan waktu ini dengan berjalan mengelilingi taman berkenaan beberapa kali.

> Turun naik tangga di rumah beberapa kali sehari. Tingkatkan kekerapan selepas beberapa sesi.

> Gunakan tangga apabila mengunjungi pusat beli-belah.

> Sertai program sukan di tempat anda.

> Ketika menonton televisyen, anda boleh melakukan banyak senaman.

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Sunday/Sihat/20090622092820/Article/index_html