"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Friday, April 12, 2024

Elak gigitan nyamuk Aedes


Raya nanti jangan lupa pakai baju lengan panjang dan seluar panjang berwarna cerah dan sapu repelan untuk mengelak daripada gigitan nyamuk Aedes.

Dapatkan rawatan segera jika demam.

#OneHourMalaysiaCleanUp #TiadaAedesTiadaDenggi #JomKitarSemula #sihatmilikku

Sumber:
Bahagian Pendidikan Kesihatan, KKM

RENUNGAN PAGI


🌹ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH. 
ALLAHUMMA SOLLI'ALA SAYYIDINA MUHAMMAD, 
WA'ALA ALI SAIYIDINA MUHAMMAD.. 

02  Syawal 1445H
10hb/04/2024 khamis 

 💖Di dalam hidup ini tak semua kita boleh kongsi sama ada suka mahupun duka. 

 💖Jika kita ada masalah, mengadulah pada Allah. 

💖Jika kita menceritakan masalah kita pada orang yang kita sayang, mungkin akan membebankan mereka dan bertambah kerisauan mereka pada kita. 

💖Jika kita ceritakan pada orang yang salah, pasti mereka akan mengambil kesempatan membawa fitnah.. 

💖Berdoalah pada Allah. Sesungguhnya dari Allah ia datang, kepada Allah ia dikembalikan. 

💖Begitu juga dengan kejayaan. 
Bukan semua kita boleh kongsikan. 
Dibimbangi ada yg mempunyai perasaan hasad pada kita. Bersederhanalah dan merendah diri.

 💖Firman Allah SWT yang bermaksud,
Maka jgn kamu merasa lemah dan jgn lah kamu berputus asa, padahal kamu lah org yg lebih tinggi kedudukan nya jika kamu orang yg beriman..
Surah Ali Imran ayat 139
Moga bermanfaat ✨💖❤️✨

Foto Keluarga di Hari Raya


🌸 Bismillah..



Saya sekeluarga mengucapkan, “Taqabbalallahu Minna Wa Minkum”

“Semoga Allah menerima amal kami dan amal kalian.”
(Sanadnya hasan; Fathul Bari, 2:446)

Jika ada yang bertanya mana foto keluarganya.
Maaf tidak menyertakan foto keluarga.

Pajang foto keluarga di Hari Raya juga tujuannya untuk apa?

Perlu diingat bahwa di luar sana ada saudara kita yang kehilangan anggota keluarganya,

Ada sebagian saudara kita yang malang belum diberi oleh Allah jodoh untuknya,

Ada juga saudara kita yang bersedih karena belum diberi anak,

Ada saudara kita yang anggota keluarganya sedang terbaring sakit,

Ada yang keluarganya dalam suasana kedzaliman serangan musuh di Palestina dan wilayah lainnya,

Ada yang anggota keluarganya cacat,
Ada yang anggota keluarganya terpisah jauh,

Dan ada pula yang sedang ditimpa musibah pertengkaran dalam keluarga,

Justru yang memiliki keluarga damai, sejuk, dan harmonis, memilih untuk tidak memposting kebahagiaan keluarganya karena ia sadar akan bahaya penyakit 'ain sehingga memilih tak pajang foto di beranda sosial media,

Dirinya sadar dan tak mau salah satu keluarganya celaka karena bahaya penyakit ‘ain di sosial media,

Ia hanya memilih bersyukur kepada Allah atas nikmat Hari Raya tanpa harus memamerkan kebahagiaan dan nikmat yang Allah beri padanya.

Maka jagalah dirimu dan keluargamu dari penyakit ‘ain.

Lalu apakah penyakit ‘ain itu?

Ain adalah penyakit atau gangguan yang disebabkan pandangan mata.

Dijelaskan oleh Al Lajnah Ad Daimah,

Ain dari kata ‘aana – ya’iinu yang artinya: terkena sesuatu hal dari mata.

Asalnya dari kekaguman orang yang melihat sesuatu, lalu diikuti oleh respon jiwa yang negatif, lalu jiwa tersebut menggunakan media pandangan mata untuk menyalurkan racunnya kepada yang dipandang tersebut”
(Fatawa Al Lajnah Ad Daimah, 1/271)

‘Ain terjadi karena adanya hasad (iri; dengki) terhadap nikmat yang ada pada orang lain

Orang yang memiliki hasad terhadap orang lain, lalu memandang orang tersebut dengan pandangan penuh rasa hasad, ini bisa menyebabkan penyakit ‘ain.

Gangguan dari ‘ain bisa berupa penyakit, kerusakan atau bahkan kematian.

Dari Jabir bin Abdillah radhiallahu’anhu, Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

“Sebab paling banyak yang menyebabkan kematian pada umatku setelah takdir Allah adalah ain”
(HR. Al Bazzar dalam Kasyful Astar [3/ 404], dihasankan oleh Al Albani dalam Shahih Al Jami’ no.1206).

Dan kabar Nabawi ini wajib kita imani, bahwa ‘ain itu benar-benar ada dan pernah terjadi.

Atau bahkan ada juga sebagian orang mengingkari dan tidak percaya akan adanya penyakit ‘ain karena tidak masuk akal.

Oleh karena itulah Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda,

“Ain itu benar-benar ada! Andaikan ada sesuatu yang bisa mendahului takdir, sungguh ‘ain itu yang bisa”
(HR. Muslim no. 2188)

Nyata penyakit ini juga banyak disaksikan adanya oleh orang-orang, yaitu ketika didapati adanya orang-orang yang jatuh sakit secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.

Lantas, Anda yang sedang diberi nikmat berupa keluarga, malah pamer?

Hati-hati, hanya mengingatkan.

Sumber: Hafzan El Hadi
🌐kajiandakwah (instagram)

Jagalah Keluargamu Dari Penyakit ‘Ain

Cara agar kita tidak terkena ‘ain adalah menghindari sikap suka pamer.

Kemudian berusahalah memiliki sifat tawadhu‘.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Sungguh Allah mewahyukan kepadaku agar kalian saling merendah diri agar tidak ada seorang pun yang berbangga diri pada yang lain dan agar tidak seorang pun berlaku zalim pada yang lain”
(HR. Muslim no. 2865).

Sebisa mungkin hindari menyebut-nyebut kekayaan, kesuksesan usaha, kebahagiaan keluarga, juga memamerkan foto diri, foto istri/suami, foto anak, dan hal-hal lain yang bisa menimbulkan iri-dengki dari orang yang melihatnya.

Atau juga yang bisa menyebabkan kekaguman berlebihan dari orang yang melihatnya.

Karena pandangan kagum juga bisa menyebabkan ‘ain

Sumber : Ustadz Yulian Purnama, S.Kom.
🌐muslim.or.id
=========================

Sunday, April 7, 2024

Bistik bola ayam asam manis







Bahan:
300gram fillet dada ayam
3 siung bawang putih
1 butir telur
50gram sagu tani
Garam,lada dan penyedap jamur secukupnya.
Cara bikin: - Chopper dengan ch100 @mitochiba potongan daging ayam(sy dagingnya setengah beku) bersama bawang putih sampai halus.
-Lalu masukan telur,garam,lada dan sedikit penyedap rasa dan juga sagu tani chopper lagi sampai halus dan menyatu.
-Panaskan minyak goreng banyak.bulatkan bola ayam dngn bantuan sendok lakukan sampai habis dan goreng sampai matang.angkat tiriskan.

Bahan soas:
1 buah wortel(ukrn kecil ptng dadu)
1/2 buah jagung(pipil)
1buah kentang(ptng dadu)
1/2 buah bawang bombay(ptng dadu)
1batang daun bawang
3 siung bawang putih(haluskan)
1 sendok mkn maizena(larutkan dngn sedikit air)
4 sendok mkn saus sambal
2 sendok mkn saus tomat
1 sendok mkn kecap manis
100ml air kaldu ayam+100ml air
Secukupnya:Garam dan gula pasir.

Cara bikin saus:
-Panaskan 2 sndk mkn minyak lalu tumis bawang putih dan bawang bombay sampai harum,lalu masukan wortel,kentang dan jagung aduk rata lalu tuang air dan air kaldu biarkan mendidih.
-Masukan saus sambal,saus tomat,kecap manis dan bumbui sedikit garam dan gula.
-Masak sampai semua bahan matang kentalkan dengan maizena dan terakhir masukan bola ayamnya taburi daun bawang,cicipi rasa.sajikan

sup ikan pekat




Bahan2: 
Ikan merah (kepala ikan tu paling sedap)
2 peket kecil rempah sup adabi
Setengah sudu teh lada hitam biji(tumbuk je kasar2)
Cili burung 4,5 biji di hempuk2 je kasar2.
Garam, gula secoet( ikut sesedap rasa). Yang suka boh pak aji boh je la.
Asam keping sekeping
Bawang besar 2 biji, bawang putih 6 ulas dan halia dikisar kasar.

Cara: 
Tumis bahan2 kisar hingga garing, masukkan secawan air, lada hitam dan rempah sup. 

Tumis hingga pecah minyak. Tambahkan air dalam 4 cawan. Jangan banyak sgt air sbb kita nak sup pekat. Masukkan asam keping, cili burung, garam dan gula. Biar hingga menggelegak. Masukkan ikan dan rasa secukupnya. Kemudian sekali baru masukkan buah tomato, daun bawang/sup. Dah siap!!

Kredit: Amy Aziz Mohamed

RESEPI SIRA LABU



Pestaim buat sira labu ni, selalunya cari kat tempat kenduri je hihihi. Senang je buat benda alah ni. 
Orang tua cakap jangan makan nanti sakit-sakit badan. Tak kira dah kalau tekak rasa nak makan kita makan je lepas tu tanggung sendiri ahakkss.
Ni haa resepi dia main campak-campak je rupanya.
Buah labu - dipotong dan bersihkan
Kapur makan
Nisan @ gula melaka
Garam
Sedikit air
Sedikit gula
Daun pandan
Mula-mula potong labu ikut la bentuk camane yang kita suka dan bersihkan.
Rendam labu ngan kapur makan selama 30 minit. Lepas tu cuci bersih. Rendam ngan air kapur tu sebab tak nak nanti labu tu terlalu lembik.
Lepas tu masukkan dalam periuk masukkan je garam,gula pasir, gula melaka, daun pandan dan sedikit air. Ada orang tak letak air dah tapi shima letak sikit. Shima tak letak daun pandan sebab takde stok hihihi.
Masak la sampai labu tu empuk elok dan bleh makan dah.
Aduhhhhh tengah taip ni pun dah meleleh air liur weiii 


TERI GORENG BUMBU BAWANG



Bahan:
1 ons
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Air putih secukupnya

Bumbu yg diiris:
10 bh cabe rawit merah (pedes sesuai selera)
20 siung bawang merah

Caranya: ____
▶ Rendam teri asin dengan air hangat Kira2 10 menit yang lalu bersih dengan udara. Tiriskan, goreng sampai kering / matang.
Cicipi teri gorengnya. Gunakan garam saat menumis bumbu.
▶ Tumis bumbu yg diiris sebentar saja azinkan udara secukupnya beri gula, garam kalo terinya gak asin. Koreksi rasa.
▶ Masukkan teri goreng aduk rata. Angkat, sajikan dengan nasi hangat.
Catatan:
Irisan cabe & bawang merah jangan terlalu kering yah cukup layu aja.k

Takoyaki menggunakan acuan pula..rangup di luar lembut di dalam




200 tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telor
700 air
1 1/2 minyak masak
1 sudu besar serbuk pati ayam/serbuk ikan bilis
garam

kobis di hiris nipis 
daun bawang dipotong halus
lada merah utk rasa pedas

filling (di rebus dulu)
baby octopus
udang
crab stick
ayam
cheese pun boleh hehehe

takoyaki pan
lidi atau chopstick
minyak utk sapu acuan

caranya
*panaskan takoyaki pan
*menggunakan blender, kisar tepung gandum, tepung jagung, telor, air, minyak masak, pati ayam dan garam sampai sebati semuanya
* taruk sikit minyak pada takoyaki pan, tuang separuh adunan biar sekejap dan letak sayuran dan filling yang dikehendaki... dan tuang lagi adunan tepung hinnga penuh (gambar) biar sehingga adunan sedikit keras..menggunakan lidi/chopstick pusing separuh bebola takoyaki tu dan tuang lagi adunan tepung buat sehingga takoyaki tu jadi bulat seperti bola... (gambar) kemudian sapu takoyaki dengan minyak utk dptkan takoyaki yang rangup di luar lembut di dalam
* pusing pusingkan takoyaki sehingga dpt warna kekuningan

Resepi sos takoyaki
Ada dua cara nak buat sos takoyaki

cara 1
1cawan sos wostershire
gula
1 sudu besar tepung jagung dicampur dgn sedikit air)
1 sudu kecik kicap pekat

campurkan sos wostershire, gula dan kicap dan masak hingga mendidih baru tuang adunan tepung jagung kacau hingga sedikit pekat. tutup api

Cara 2
1 biji bawang putih di ketuk hancur
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan sos tomato
4 sudu besar gula
1 cawan air
1 sudu tpg jagung dicampur dgn sedikit air)

campur kesemua bahan di atas kecuali tpg jagung..bila mendidih baru tuang adunan tepung jagung..agak dah pekat baru tutup api. tapis dan sedia diletak dlm botol utk di drizzle nanti

dah siap ke semuanya 
letak dlm bekas takoyaki , drizzle sos takoyaki, drizzle mayonis, tabur fish flakes dan anoari

RESEPI SIRA LABU



Pestaim buat sira labu ni, selalunya cari kat tempat kenduri je hihihi. Senang je buat benda alah ni. 
Orang tua cakap jangan makan nanti sakit-sakit badan. Tak kira dah kalau tekak rasa nak makan kita makan je lepas tu tanggung sendiri ahakkss.
Ni haa resepi dia main campak-campak je rupanya.
Buah labu - dipotong dan bersihkan
Kapur makan
Nisan @ gula melaka
Garam
Sedikit air
Sedikit gula
Daun pandan
Mula-mula potong labu ikut la bentuk camane yang kita suka dan bersihkan.
Rendam labu ngan kapur makan selama 30 minit. Lepas tu cuci bersih. Rendam ngan air kapur tu sebab tak nak nanti labu tu terlalu lembik.
Lepas tu masukkan dalam periuk masukkan je garam,gula pasir, gula melaka, daun pandan dan sedikit air. Ada orang tak letak air dah tapi shima letak sikit. Shima tak letak daun pandan sebab takde stok hihihi.
Masak la sampai labu tu empuk elok dan bleh makan dah.
Aduhhhhh tengah taip ni pun dah meleleh air liur weiii 


CHURROS cicah dgn Sos Coklat 👍😋




Bahan Churros :
1/4 cawan butter
1 sudu besar gula kastor
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
*1 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
(ayak bersama*) 
Bahan Salutan :
Sedikit gula kastor
Sedikit serbuk kayu manis 
Sos Coklat :
1 cawan coklat berly
1/2 cawan susu cair/susu segar 
1 sudu besar butter
Secubit garam - jika perlu
👉🏻Kacau2 sampai larut pekat
Cara2 menyediakan :
👉🏻Mula2 masuk air dlm periuk.. kemudian gula, garam & butter
👉🏻Masak hingga ia mendidih.. tutup api
👉🏻Terus masuk tepung sedikit2 sambil kacau2 sebatikan.. adunan dia akan nampak licin
👉🏻Biarkan seketika adunan tu 
👉🏻Kemudian masukkan telur (kacau2 dulu) & esen vanila
👉🏻Terus kacau sampai adunan likat & sebati
👉🏻Panaskan minyak
👉🏻Masuk acuan churros dlm piping bag yg siap gunting hujungnya
👉🏻Paipkan atas baking paper atau terus piping dlm minyak panas.. kemudian guna gunting utk potong hujung churros
👉🏻Sentiasa dikacau2 agar warnanya masak sekata keperangan & garing diluar
👉🏻Gaulkan churros dgn gula & serbuk kayu manis tadi semasa ia masih panas
👉🏻Bolehlah dihidangkan bersama sos coklat/karamel/nutella dll


Ada sebuah enjin kapal besar rosak.


Pemilik kapal tersebut menerbangkan dan membawa beberapa orang yang kononnya pakar bersama alatan-alatan canggih untuk membaiki enjin kapal tersebut namun masih gagal dihidupkan. Kian hari kapal tersebut rosak, pemilik kapal itu harus menanggung kerugian beratus ribu ringgit.

Kemudian datang seorang mekanik dari sebuah workshop kecil yang terletak di suatu pekan yang terpencil hanya membawa bag alatan yang usang dan lusuh. 

Apabila dia sampai ke bahagian enjin, dia terus mula bekerja dan memeriksa setiap sudut enjin kapal tersebut. Pemilik kapal itu hanya memerhati dari jauh dengan penuh harapan.

Setelah selesai pemeriksaan, mekanik tersebut mengeluarkan sebuah tukul dari beg usang beliau dan mengetuk dengan perlahan pada satu sudut enjin kapal itu dan dengan serta merta enjin kapal tersebut terus hidup dengan gagah! Alangkah gembiranya pemilik kapal itu.

Seminggu selepas itu, pemilik kapal besar itu mendapat bil dari mekanik tersebut sebanyak RM20,000. 

“Apa?? Cekik darah punya mekanik yahudi!! Dia cuma pegang tukul dan ketuk saja!!” teriak pemilik kapal besar tersebut dan lantas meminta mekanik tersebut supaya memberikan bil yang lebih terperinci untuk dimuatnaik ke Facebook untuk mengecam.

Lantas mekanik tersebut memberikan bil terperinci kepada pemilik kapal itu ;

(1) Upah ketuk dengan tukul - RM5.00
(2) Tahu dimana nak ketuk - RM19995.00

Tak semua kita dapat belajar dari teori, pengalaman itu juga sama penting. Ilmu dari pengalaman itu tidak ternilai harganya.


*KITAB FIQIH IBADAH* *(Madzhab Imam Asy-Syafi'i)*




Buku ini merupakan sebuah karya monumental al-Habib Muhammad Amin bin Idrus BSA. Menjabarkan secara detail Fiqih Ibadah dari bab thoharoh, shalat fardhu dan sunnah, jana’iz, puasa, i’tikaf, zakat, haji/ umroh, aqiqah dan udhiyyah, disertai pula sejarah al-Imam asy-Syafi’i ra.

Kitab ini merupakan hasil dari pelajaran guru Beliau: al-Imam al-Arifbillah al-Allamah al-Faqih al-Habib Zein bin Ibrahim bin Smith Ba’alawi.

Kitab Fiqih Ibadah ini merupakan rangkuman dari mulai kitab Safinatun Najah sampai Minhajut Tholibin dan rangkuman dari 55 kitab-kitab para ulama.

Kata pengantar: 
1. al-Arif Billah al-Faqih al-Habib Zein bin Ibrahim bin Smith.
2. al-Habib Husein bin Ahmad al-Haddar.

Keterangan;
Cover : Hard Cover
Jenis Kertas : HVS 80 Gram
Penulis : Sayyid Muhammad Amin BSA
Tebal : 550 (Juz 1), 532 (Juz 2), 527 (Juz 3)
Ukuran : 17 x 24 cm

Harga : Rp. 580.000, -
Order : WA 082244567788