"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Saturday, January 30, 2010

Denggi belum reda

Oleh Hafizah Iszahanid

Aedes boleh bertelur dalam setitik air

MALAYSIA sudah mengenali denggi sejak 1975. Namun, selepas 34 tahun denggi masih menjadi antara ancaman kesihatan utama di negara ini.

Pada peringkat gobal, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan 2.5 bilion penduduk dunia terdedah kepada ancaman denggi, manakala 50 juta kes denggi dicatatkan setiap tahun. Malah, denggi turut menjadi wabak di lebih 100 negara.

Timbalan Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Hassan Abdul Rahman, berkata denggi boleh disifatkan penyakit bandar. Malah di kawasan penempatan sesak, kes wabak denggi boleh melonjak sehingga 75 peratus.

“Walaupun denggi sudah lama wujud di Malaysia, kajian pada 2006 mendapati 50 peratus penduduk masih beranggapan mereka tidak akan diserang denggi, manakala 30 peratus lagi tidak peduli mengenainya,” katanya.

Kata Dr Hassan, masyarakat umum hanya membuat andaian nyamuk bertelur di dalam air bertakung, tetapi tidak ramai yang tahu telur nyamuk ini mampu bertahan tanpa air sehingga tiga bulan. Malah struktur ketahanan larva atau jentik-jentik itu memungkinkan nyamuk bertelur walaupun hanya dalam setitik air.

“Aedes juga berupaya terbang sehingga 400 meter. Walaupun kementerian melancarkan program Combi (Program Komunikasi Perubahan Tingkah Laku), malangnya tidak semua kawasan melaksanakannya. Secara perbandingan, setakat ini ada 900 zon yang melaksanakan Combi.

“Kita dapati, kes denggi lebih rendah di kawasan Combi berbanding kawasan yang tidak melaksanakan program itu,” katanya.

Mengenai vaksin antidenggi, Dr Hassan berkata, setakat ini lima daripadanya masih dalam ujian percubaan, manakala dua lagi masih pada tahap penilaian. Ini menyebabkan vaksin itu tidak mungkin dapat disiapkan dalam masa lima tahun.

Apa yang pasti, hampir setiap hari, kita terus dibayangi kebimbangan mengenai kes demam denggi yang seakan-akan tiada surutnya. Buktinya, bagi tempoh seminggu iaitu 27 Disember 2009 hingga 2 Januari lalu, sejumlah 876 kes demam denggi dicatatkan, termasuk tiga kematian dilaporkan di seluruh negara. Jumlah itu meningkat 60 kes berbanding minggu sebelumnya.

Secara keseluruhannya, Sabah mencatatkan peningkatan kes ketara sebanyak 187 peratus, diikuti Melaka 133 peratus, Kedah 67 peratus dan Perak 31 peratus. Jumlah terkumpul kes demam denggi setakat 2 Januari adalah 41,486 dengan 88 kematian.

Kebanyakan kes membabitkan kematian dikaitkan dengan komplikasi demam denggi seperti demam denggi berdarah dan sindrom renjatan denggi.

Dr Hassan berkata, ada banyak faktor demam denggi semakin bertambah. Selain ketibaan angin monsun timur laut (November 2009 hingga Mac 2010) perpindahan penduduk ke bandar, masalah bekalan air dan pembukaan kawasan penempatan baru yang sebahagiannya tidak terancang.

INFO: Denggi Berdarah

* Gejala awal demam denggi berdarah hampir sama dengan denggi. Bagaimanapun, beberapa hari kemudian pesakit mula berpeluh, resah dan sakit sendi. Pendarahan akan berlaku pada liang kecil di kulit. Demam denggi berdarah boleh menyebabkan kegagalan fungsi organ.Sindrom Renjatan Denggi

* Bagi kes yang serius, keadaan pesakit merosot dengan mendadak selepas demam beberapa hari.
* Antara gejala kegagalan peredaran darah ialah kulit pesakit menjadi dingin, lebam dan padat dengan darah terkumpul, sianosis sirkumoral (circumoral cyanosis) dan pesakit berasa tidak selesa.
* Seterusnya, melarat ke tahap renjatan yang kritikal seperti denyutan nadi yang lemah dan cepat, tekanan darah rendah, kulit menjadi dingin serta lembap dan berasa tidak selesa.
* Pesakit yang mengalami renjatan berada keadaan bahaya dan boleh mengancam nyawa jika rawatan bersesuaian tidak diberikan segera.
* Jangka masa renjatan pendek. Pesakit mungkin meninggal dunia dalam tempoh 12 - 24 jam atau sembuh dengan cepat selepas diberi terapi antirenjatan.Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Sihat/20100117095610/Article/

Rawatan Parkinson

Ubat bantu hadkan masalah tubuh terketar-ketar, tingkatkan kualiti hidup pesakit

MASA depan anda tidak semestinya gelap andainya disahkan menghidap Parkinson. Biarpun ia bukan penyakit yang dapat dipulihkan, masih ada beberapa cara untuk mengubatinya dengan lebih berkesan bagi mengurangkan simptom penyakit ini.

Kebanyakan simptom ini disebabkan kekurangan dopamine dan ubat yang lazimnya digunakan pula cuba mengambil alih atau meniru fungsi dopamine yang bertindak membantu mengurangkan gerak tubuh terketar-ketar dan memperlahankan masalah pergerakan badan.

Ada beberapa jenis ubat-ubatan baru yang kini dikaji kemampuannya, termasuk dipercayai dapat memperlahankan penularan penyakit itu. Kebanyakannya menjanjikan peluang cerah memperbaiki kualiti hidup pesakit yang menghidapinya.

Dalam usaha mengubati Parkinson, ada beberapa kelas ubat-ubatan berbeza digunakan bagi peringkat penyakit berlainan sama ada digabung atau secara sendiri. Ini bergantung kepada tahap penyakit, usia pesakit dan toleransi terhadap rawatan perubatan. Malah rawatan awal bergantung kepada individu.

Kelas ubat-ubatan yang digunakan termasuk levodopa, dopamine agonists, COMT-inhibitors, MAO-B-inhibitors dan ubat anticholinergic. Ada beberapa jenis ubat-ubatan baru yang masih pada peringkat kajian yang mampu memperlahankan penyakit ini. Kebanyakannya mampu mempertingkatkan kualiti hidup pesakit yang menghidap penyakit ini.

Levodopa misalnya, menjadi ubat paling kerap digunakan untuk Parkinson dan cukup berkesan dalam usaha mengurangkan tiga simptom utama penyakit ini - pergerakan yang perlahan, ketegangan dan terketar-ketar.

Dopamine agonist bertindak dengan mempertingkatkan aktiviti dopamine dalam otak. Ia bertindak dengan meniru fungsi dopamine yang berkurangan bagi pesakit Parkinson. Kajian menunjukkan rawatan awal menggunakan dopamine agonist mampu mengurangkan insiden komplikasi motor.

Ubat Penyekat COMT pula berfungsi menyekat tindakan catechol-O-methyl transferase (COMT) - sejenis enzim yang memetabolismakan lepodova sebelum sampai ke otak. Ubat ini biasa digunakan bersama levodopa, membantu memanjangkan tindakan lepodova bagi memastikan dos lebih kuat dibekalkan kepada pesakit - lebih menambahkan kadar dopamine dan meningkatkan mobiliti fizikal.

Penyekat-MAO-B turut digunakan bersama kombinasi levodopa dan dikatakan sangat berkesan pada peringkat awal Parkinson kerana dapat melengahkan penyakit daripada serius. Penyekat MAO-B membantu mengurangkan simptom Parkinson dengan menyekat monoamine oxidase-B (MAO-B) yang merosakkan dopamine.

Akhir sekali, anticholinergic iaitu ubatan sokongan yang digunakan untuk mengurangkan kimia semula jadi dalam otak - acetylcholine yang mengaktifkan otot. Bagaimanapun, anticholinergics membantu menurunkan kadar kimia dalam apa disifatkan ‘pemancar’ saraf ini bagi mengurangkan simptom Parkinson. Ia berguna bagi merawat pesakit yang mengalami simptom seperti masalah terketar-ketar.

Oleh itu, pemantauan tetap oleh pakar saraf, pesakit dan penjaga cukup penting bagi memastikan dos betul dan jenis ubat-ubatan (secara kombinasi) untuk merawat kerana setiap kes adalah unik.

Kita juga perlu tahu ubatan yang disarankan kepada pesakit Parkinson ada kesan sampingannya seperti loya, muntah dan pening. Kesan sampingan paling serius ialah gerakan tubuh secara tiba-tiba yang biasanya tidak dapat dikawal pesakit atau menjangka gerakan tubuh yang tersentak akibat rawatan levodopa yang berterusan.

Masalah ini tidak boleh dipulihkan kerana akan hadir sepanjang hayat. Keadaan ini juga penyebab utama timbulnya stigma sosial, menyebabkan pesakit Parkinson malu untuk berhadapan dengan masyarakat. Oleh itu, rawatan menggunakan levodopa dielakkan pada peringkat awal Parkinson (5-10 tahun), bertujuan mengelak perkembangan gerakan tubuh tiba-tiba atau dyskinesia pada peringkat seterusnya.

Ubat jenis Dopamine agonist juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya, pening, mengantuk, kekeliruan dan tekanan darah rendah. Mujur, dengan kemunculan ubat-ubatan baru seperti Ropinirole, kekerapan kesan sampingan berkurangan dan diharapkan ubatan yang bakal muncul di masa depan mengurangkan lagi kekerapan kesan sampingan.

Perlu diingat, hidup dengan Parkinson bermaksud memahami keadaan dan peka kepada setiap simptom yang ada bagi memudahkan doktor menjalankan rawatan dengan lebih efektif.

Penulis ialah Pakar Runding Neurologi, Hospital Pantai Cheras. Untuk maklumat lanjut mengenai Parkinson, lawati www.lloydtan-trust.com.


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Sihat/20100124084505/Article/

Dengkur petanda sakit kronik

Oleh Hafizah Iszahanid

Dengkur yang berlaku akibat getaran tisu di laluan pernafasan, turut mengganggu pasangan.

Penghidap gangguan tidur Obstructive Sleep Apnea berisiko serangan jantung, strok

RAMAI beranggapan dengkur hanyalah gangguan tidur yang jika memudaratkan dan sekadar menjejaskan tidur pasangan. Tidak kurang yang memandang ringan dengan menganggap masalah dengkur itu berlaku akibat getaran tisu di atas laluan pernafasan.

Bagaimanapun, dengkur bukan lagi masalah biasa, sebaliknya serius apabila anda berhenti bernafas selama 10 saat atau lebih setiap kali berdengkur. Keadaan itu dikenali gangguan tidur (Obstructive Sleep Apnea - OSA).

Sejauh manakah serius atau kroniknya masalah ini? Pakar Bedah Telinga, Hidung dan Tekak, Hospital Pantai Ampang, Dr Raymond Tan Suo Kuan, berkata OSA ialah masalah kesihatan yang kronik. Ia menyebabkan seseorang itu berhenti bernafas dalam tidur secara berulang kali iaitu antara lima hingga 30 kali atau lebih dari sejam.

"Setiap kali selepas pernafasan terhenti, pesakit akan cuba kembali bernafas. Cubaan itu menghasilkan bunyi yang kuat dan seakan tercekik," katanya.

Kata Dr Tan, bukan semua orang berdengkur mengalami OSA, tetapi semua yang mengalami OSA sememangnya berdengkur. Ia lebih kerap berlaku di kalangan lelaki yang obes atau terlalu gemuk, tanpa mengira umur. Bagaimanapun, katanya, ada perbezaan antara dengkur biasa dan dengkur simptom OSA.

Berdengkur umumnya mengganggu tidur pasangan tetapi dengkur biasa disusuli dengan petanda lain seperti berasa letih setiap pagi, sakit kepala, sakit tekak dan mulut yang kering.

Namun, apa yang membimbangkan, dengkur yang dikaitkan dengan simptom OSA disusuli masalah hipertensi atau darah tinggi, angin ahmar dan masalah kardiopulmanori.

Dr Tan berkata, mereka yang berisiko mengalami OSA memiliki jisim berat badan (BMI) lebih dari 28. Malah, OSA itu lebih ketara di kalangan lelaki berbanding wanita dengan kelaziman empat peratus di kalangan lelaki jika dibandingkan dengan wanita, sebanyak dua peratus.

"OSA selalunya berlaku di kalangan lelaki berusia 25 ke 45 tahun dan dianggap masalah biasa di kalangan lelaki berusia 55 tahun ke atas. Bagi wanita, walaupun insiden OSA lebih rendah berbanding lelaki, tetapi selepas putus haid, kekerapan itu sama dengan lelaki.

"Mereka yang mengalami OSA berhadapan dengan masalah saluran pernafasan yang sempit. Malah, salur nafas itu boleh tertutup untuk beberapa saat," katanya.

Kata Dr Tan, keadaan ini disebabkan ketika tidur, udara tidak boleh melalui paru-paru dan hidung walaupun pesakit cuba untuk bernafas. Apabila ia terjadi, jumlah oksigen dalam darah menurun. Pernafasan normal bermula dengan bunyi dengkur dan bunyi seakan-akan tercekik yang kuat.

"Justeru, pesakit seakan-akan meronta-ronta dalam tidur untuk mendapatkan pernafasannya kembali. Jika pernafasannya terhenti secara berterusan dan tertutup 100 peratus, maka ia dinamakan apnea. Lazimnya, apabila sukar bernafas, pesakit akan terjaga daripada tidur kerana paru-paru yang bergerak dan kadar oksigen yang kian menurun.

Dr Tan berkata, OSA kerap dialami mereka yang gemuk, merokok dan mengambil alkohol. Apa yang menyedihkan, sering kali juga, mereka yang mengalaminya tidak mengetahui masalah yang dihadapi.

Berikutan itu, kerap kali OSA dikesan secara tidak sengaja ketika penghidapnya menjalani rawatan di hospital atau dimaklumkan oleh pasangan.

Apakah yang boleh berlaku jika OSA tidak dirawat? Antara risiko utama termasuk mengalami tekanan darah tinggi, masalah jantung dan serangan jantung, angin ahmar dan merosotnya kualiti hidup.

Bagaimana merawat OSA?

Rawatan paling umum OSA ialah 'tekanan berterusan laluan udara' atau CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Rawatan lain termasuk menurunkan berat badan, ubat-ubatan secara oral, terapi dan pembedahan.

Berat badan yang bertambah sememangnya menjadi faktor risiko berlakunya OSA. Namun, ia tidak pula bermaksud apabila anda mencapai tahap berat badan ideal, masalah itu akan selesai, sebaliknya berbincang dengan doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

INFO:

* Berlaku jika anda berhenti bernafas selama 10 saat atau lebih setiap kali berdengkur

Simptomnya termasuk:
o Mengantuk pada siang hari atau keletihan
o Mulut kering atau sakit tekak apabila terjaga dari tidur
o Sakit kepala pada waktu pagi
o Sukar memfokus dan mudah lupa
o Berpeluh pada waktu malam
o Rasa gelisah ketika tidur
o Tidak berfungsi secara seksual
o Berdengkur
o Kerap terjaga dari tidur secara mengejut kerana berasa tercekik


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Sihat/20100117094629/Article/

Pulih rabun jauh

Implan kanta lekap sesuai bagi usia 21 hingga 45 tahun

MASALAH penglihatan kabur atau rabun bukanlah sesuatu yang luar biasa. Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), seramai 153 juta orang dianggarkan mengalami masalah penglihatan seperti myopia (rabun jauh), hyperopia (rabun dekat) dan astigmatism.

Ketua Perunding Surgeri Ophthalmic Vista Laser Eye Center Sdn Bhd, Dr Aloysius Low, berkata masalah itu bagaimanapun boleh dirawat hasil perkembangan teknologi terkini seperti kaedah laser.

Dua kaedah berasaskan laser yang ditawarkan ialah Lasik (Laser-assisted In Situ Keratomileusis) dan Lasek (Laser-assisted Subephithelial Keratomileusis).

“Namun ramai tidak menyedari kewujudan satu lagi teknologi iaitu Implan Kanta Lekap Vision atau iContact Lens yang sudah diperkenalkan di Malaysia sejak 2005,” katanya, baru-baru ini.

Dr Low berkata, iContact Lens yang turut dikenali Phakic Intraocular Lens Implantation atau Phakic IOL, membabitkan kaedah kanta lekap tiruan dimasukkan menerusi pembedahan ke dalam mata pesakit. Kanta asli mata tidak dikeluarkan kerana kanta lekap tiruan itu bertujuan menggantikan kanta semula jadi berkenaan.

Prosedur iContact Lens terbahagi kepada dua bahagian - yang pertama membabitkan laser YAG. Ia membabitkan prosedur membuat dua bukaan kecil pada anak mata yang bertujuan membendung kemungkinan berlaku tekanan intraokular, selain membolehkan implan iContact Lens disempurnakan. “Bahagian kedua pula proses memasukkan kanta (bersifat anjal) yang akan dilipat, dimasukkan ke dalam katrij kecil dan terus disalurkan ke dalam belahan terdahulu. Sebaik kanta (yang dilipat) dimasukkan, secara automatik ia akan terbuka dalam mata. Sebaik kanta selesai dimasukkan sepenuhnya, empat sudut pada kanta akan diletakkan di belakang iris dan di depan kanta crystalline. Anda sendiri tidak akan perasaan kehadiran kanta begitu juga orang lain,” katanya pada majlis taklimat Sesi Latihan Pakar Dalaman mengenai prosedur refraktif iContact Lens dan NASA iLASIK di The Curve, Mutiara Damansara.

Teknologi ini boleh dimanfaatkan pesakit yang mengalami rabun jauh pada kadar sederhana dan tinggi dengan kornea nipis. Ia juga pilihan terbaik kepada pesakit yang tidak sesuai menjalani prosedur Lasik.

Rawatan ini boleh dimanfaatkan:

* Pesakit berusia lebih 21 tahun dan kurang 45 tahun.
* Pesakit yang melebihi 45 tahun dan mengalami presbyopic atau peringkat awal presbyopic dinasihatkan memilih alternatif rawatan lain.
* Kanta implan sesuai untuk pesakit yang punyai darjah myopia -6.00 - -20.00 diopters
* Pesakit yang tiada langsung atau sedikit astigmatism
* Pesakit yang tidak sesuai melalui proses Lasik (kornea terlalu nipis)Risiko rawatan kanta implan:

* Seperti mana-mana surgeri, risiko wujud dalam keadaan tertentu. Penting bagi pesakit untuk memahami risiko berkenaan, menilai dan membandingkannya dengan manfaat dan kelebihan sama ada surgeri ini sesuai atau tidak dengan pesakit. Biarpun komplikasi selepas surgeri Phakic IOL sangat jarang berlaku, keadaan berikut harus diambil perhatian seperti jangkitan, peningkatan tekanan intraokular, katarak, kehilangan sel corneal endothelial dan keradangan. Memandangkan ia teknologi baru, kesan jangka panjang dan risiko penggunaan lebih dari 10 tahun masih tidak diketahui)

Kesan sampingan:

* Kesannya amat minimum dan kebanyakan pesakit mengalami penglihatan kabur selama beberapa hari.
* Mereka juga amat sensitif terhadap cahaya selama beberapa minggu.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Sihat/20100124084833/Article/

Berat berlebihan panjangkan umur manusia

SELAMA ini kita diberi peringatan tentang bahaya memiliki berat badan berlebihan. Sebuah kajian yang dijalankan di Australia sebaliknya mendapati golongan yang berumur 70 tahun ke atas yang memiliki berat badan berlebihan memperoleh jangka hayat tambahan sehingga 10 tahun lebih lama berbanding mereka yang sebaya dengan berat badan normal.

Kajian terbitan 28 Januari lalu di dalam Journal of the American Geriatrics Society itu bertentangan dengan kajian asal yang mencadangkan memiliki berat badan berlebihan mengundang pelbagai jenis penyakit, termasuk penyakit jantung.

"Kajian kami mencadangkan mereka yang berumur 70 tahun dan memiliki kesihatan yang baik berdepan dengan set risiko dan kebaikan yang berbeza mengikut jumlah lemak dalam tubuh berbanding golongan yang lebih muda," kata ketua pengkaji di Universiti Australia Barat, Leon Flicker.

Flicker dan pasukannya menghabiskan masa selama sedekad untuk mengumpul data kesihatan lebih 9,200 warga Australia berumur antara 70 hingga 75 tahun pada 1996 ketika kajian itu dimulakan. Australia berada pada kedudukan negara ketiga paling tinggi penghidap obesiti di dunia selepas Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Kajian itu memperhalusi berat badan berlebihan dan tahap obesiti berdasarkan indeks jisim tubuh (BMI), ukuran yang mempertimbangkan berat badan dan ketinggian. Empat kategori berat yang digunakan dalam kajian itu termasuklah berat badan kurang, berat badan normal, berat badan berlebihan dan obesiti.

Orang yang memiliki berat badan berlebihan berdepan dengan 13 peratus lebih rendah risiko kematian berbanding mereka yang memiliki berat badan normal.

Bagaimanapun, tiada kebaikan ditemui pada mereka yang menghidap obesiti.

Pengkaji juga mendapati pekerjaan yang lebih banyak dilakukan dalam posisi duduk menggandakan risiko kematian bagi wanita dan meningkatkan satu suku risiko bagi lelaki.

Susulan daripada penemuan itu, pengkaji mencadangkan sudah tiba masanya sistem yang menentukan sama ada seseorang itu memiliki berat badan berlebihan dan obesiti dinilai semula.


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0131&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_02.htm

Saraf bahu terkoyak

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.abdullatib@kosmo.com.my

Jaringan saraf terkoyak, pecah dan bengkak menyebabkan pesakit lumpuh buat selama-lamanya.

SELAIN kemalangan, aktiviti sukan esktrem juga menyumbang kepada risiko kecederaan saraf leher dan bahu. – Gambar hiasan.

BAYANGKAN jaringan saraf yang terdapat di antara leher dan bahu terkoyak, putus atau rosak akibat kemalangan atau bersukan. Ia sememangnya mengerikan.

Turut dikenali sebagai Erb Palsy, pleksus brakial merupakan satu jaringan saraf yang terdapat di kawasan leher hingga ke bahu, yang berfungsi sebagai transmiter terhadap pergerakan dan rasa. Ia adalah satu kawasan yang sangat rapuh.

Malah rapuhnya kawasan yang bermula di C5, C6, C7, C8 dan P1 saraf tulang belakang ini menyebabkan kelumpuhan kekal kepada mereka yang terlibat dalam kemalangan.

Menurut Perunding Kanan Pembedahan Saraf, Institut Kaji Saraf, Hospital Kuala Lumpur, Dr. Mohd. Shaffari Mohd. Haspani, kelumpuhan itu boleh berlaku akibat aktiviti regangan, tertekan serta saraf rosak atau terputus.

Risiko pleksus brakial

Bercerita mengenai risiko akibat kerosakan saraf, Shaffari menjelaskan, ketidakupayaan untuk menggunakan sebahagian tangan adalah perkara paling lazim berlaku.

“Ada yang tidak boleh menggerakkan langsung bahagian yang bermula dari bahu hingga ke jari. Yang bernasib baik, bahagian lengan boleh digerakkan tetapi cukup minimum,” jelas Shaffari.

Di samping itu, jisim otot juga akan berkurangan dan akhirnya, otot di bahagian lengan semakin mengecil dan lembik kerana tiada sebarang aktiviti di situ.

Pleksus brakial tidak terkecuali menyebabkan kedudukan bahu pesakit jatuh sehingga 20 peratus daripada kedudukan asal dan ini sukar dibaiki walaupun pembedahan membetulkan tulang bahu dilakukan.

Antara rawatan peringkat awal ialah neurolisis iaitu satu prosedur mencuci dan membuang tisu yang luka serta darah beku di dalam saraf.

“Proses ini penting bagi mengetahui keadaan saraf yang terluka. Dan daripada pembedahan ini juga, pakar perubatan akan mengetahui sekiranya masih terdapat aliran saraf,” ujar Shaffari.

EMG atau elektromiografi merupakan satu teknik bagi menilai dan merekodkan isyarat aktif di dalam otot dan saraf. Teknik ini akan mengesan potensi elektrikal yang dihasilkan sel otot ketika aktif dan tidur.

Sambung saraf

Prosedur lain yang digunakan ialah kaedah mencangkuk antara dua saraf. Ia dilakukan apabila jarak antara dua saraf yang terputus amat besar dan mustahil untuk disambung semula.

“Saraf sambungan ini diambil di tempat lain seperti di kaki. Potensi kejayaan bagi prosedur ini agak tinggi namun ia bergantung kepada berapa banyak saraf yang terlibat,” katanya.

Tambah Shaffari, semua prosedur rawatan pleksus brakial harus dilakukan dalam masa tiga hingga empat bulan pertama dari tarikh kemalangan.

Ini kerana jika saraf yang rosak tidak dirawat dan dipulihkan dengan segera, kemungkinan besar kerosakan saraf terbabit akan menjadi lebih teruk dan menipiskan peluang untuk sembuh.

“Kalau melibatkan pesakit yang lebih muda seperti kanak-kanak atau bayi, peluang mereka untuk sembuh adalah lebih besar.

“Antara faktornya ialah saraf mereka masih muda dan tahap keanjalan saraf itu masih tinggi, jadi ia mudah untuk bercantum semula,” jelas Shaffari.

Menyentuh jenis rawatan lain, disebabkan kes pleksus brakial bersifat kekal, maka tidak banyak rawatan lain boleh diberikan walaupun selepas menjalani pembedahan.

Ujar Shaffari, kadar kejayaan untuk pesakit pleksus brakial untuk kembali menggunakan anggota tangan secara normal adalah terlalu rendah.

“Justeru, fisioterapi fizikal dan terapi pekerjaan boleh dilakukan sebagai rawatan tambahan bagi menguatkan kembali otot,” katanya


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0131&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_01.htm

Mana bantal saya?

BU, mana Kiki?” soal Aliyah Afifah Zamrud kepada ibunya. “Tak payah bawa Kikilah. Kita nak pergi stesen minyak saja,” balas ibunya. “Ala, nak Kiki juga....” rengek anak sulung daripada tiga beradik itu kepada ibunya lagi.

Kiki yang dimaksudkan kanak-kanak comel berusia enam tahun ini adalah anak patung Garfield yang sudah berwarna pudar. Anak patung ini menjadi teman karib si comel ini sejak dia berusia satu tahun lagi.

Menurut ibunya, Suhaiza Sharudin, bukan sahaja anak sulungnya, malah anak keduanya, Aliyah Athirah juga mempunyai tabiat yang sama. Bezanya, si kakak mengendong Kiki manakala adik pula dengan bantal kecil yang sudah pun bertukar warna (bantal busuk).

Namun ibu berusia 34 tahun ini mungkin bernasib baik sedikit kerana Aliyah Athirah ‘merelakan’ bantal busuk itu ditukar sarung tetapi tidak isi dalamnya. Jika tidak katanya, malu juga memandangkan bantal ini mempunyai ‘corak’ tersendiri dan tidak lagi berwarna putih bersih.

Kedua-dua teman karib kanak-kanak dikendong ke mana sahaja mereka pergi.

“Balik kampung atau melancong sudah pasti dibawa. Keluar dari rumah untuk ke kedai sekejap pun hendak bawa malah ke taska juga, cuma mereka tinggalkan dalam kereta kerana malu dengan kawan-kawan,” katanya lagi.

Situasi seperti ini pastinya bukan sahaja dialami oleh Suhaiza malah ramai ibu di luar sana melalui pengalaman yang sama. Anak sukar untuk berpisah dengan teman akrab mereka - “si bantal busuk.”

Punca

Mengulas isu minggu ini, Pakar Psikologi Kanak-kanak dari Institut Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa, Dr. Mastura Badzis berkata tabiat tidak mahu renggang dengan bantal ini dipanggil clinging behaviour atau tingkah laku yang bergantung kepada sesuatu benda dan tidak mahu berenggang dengannya.

Ia tidak terhad kepada bantal atau anak patung sahaja, sesetengah kanak-kanak menjadikan kain selimut tertentu, sapu tangan dan seumpamanya sebagai objek selesa mereka.

Tingkah laku pautan (clinging behaviour) adalah sikap biasa yang sering terjadi kepada bayi dan kanak-kanak diperingkat awal,” katanya.

Biasanya tabiat itu bermula di rumah dan berlaku kepada kanak-kanak yang kurang stimulasi dan mahukan sesuatu atau peneman untuk menenangkan diri mereka.

“Kanak-kanak yang begini akan memegang bantal, kain atau anak patung sebelum tidur kerana rasa ingin ada seseorang bersama mereka,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata perlakuan menggentel bantal atau kain ini seakan memberi kanak-kanak tadi ketenangan dan keselesaan sehingga menjadikan mereka asyik. Dek keasyikan menggentel bantal tadi membuatkan mata mereka mudah terlelap dan perkara ini berulang-ulang sehinggalah ia menjadi satu tabiat yang sukar dikikis.

Kata beliau lagi, sesetengah kanak-kanak ini juga berbual dengan bantal atau anak patung kesayangan mereka.

“Ini merupakan satu cara untuk mereka berkomunikasi dan ia dipanggil teman imaginasi (imaginary friends). Sebenarnya mereka mahukan seseorang untuk meluahkan perasaan, namun disebabkan kesibukan ibu bapa atau pengasuh, luahan itu terpaksa disalurkan kepada teman imaginasi tadi,” kata beliau.

Selamat

Menurut Dr. Mastura, satu lagi punca tingkah laku yang bergantung kepada sesuatu ini juga disebabkan oleh rasa ingin selamat (sense of secure).

“Kanak-kanak kecil belum memahami konsep kehilangan sementara,” katanya.

Jelasnya, mereka tidak faham bahawa sesuatu benda yang hilang itu akan muncul kembali dan kerana itu mereka mahukan ada sesuatu yang menjadi peneman mereka.

“Dengan melakukan perlakuan demikian seperti menggentel bantal, kain dan sebagainya membuatkan mereka rasa selamat dan tidak ditinggalkan keseorangan,” jelasnya.

Risau

Dr. Mastura berkata, sebenarnya ibu bapa tidak perlu terlalu risau dengan tabiat mengendong bantal atau anak patung ini kerana ia bersifat sementara.

“Dalam hal ini ibu bapa perlu memainkan peranan untuk mengelakkan tabiat ini daripada berterusan,” katanya.

Ibu bapa atau pengasuh katanya perlu cuba memisahkan anak dengan rakan karib mereka ini secara perlahan-lahan.

Masa yang terbaik untuk memisahkan kanak-kanak ini katanya adalah ketika umur mereka mencecah tiga tahun. Sebaliknya jika dibiarkan perlakuan ini mungkin akan berterusan sehingga mereka dewasa.

Namun, terdapat juga kanak-kanak yang boleh berpisah dengan teman akrab mereka ini dengan sendirinya selepas memasuki taska kerana malu kepada rakan-rakan yang lain.

“Aktiviti seharian di taska yang banyak juga mengurangkan kebergantungan kanak-kanak tadi terhadap bantal atau anak patung mereka,” katanya.

Bantal busuk hingga dewasa

Memiliki bantal busuk hingga dewasa bukan perkara yang mustahil.

“Memanglah tidak ada kesan sampingan, tetapi tabiat ini boleh berlarutan hingga dewasa dan sukar dikikis jika tidak dikawal,” kata Dr. Mastura.

Sesetengah individu sukar berpisah dengan tabiat ini disebabkan ibu bapa mereka terlalu mengikut kehendak anak yang mahukan bantal busuk sentiasa ada bersama.

Dalam hal ini katanya, peranan ibu bapa dan pengasuh perlu ada untuk mengelakkan tabiat ini berterusan.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Khasiat susu coklat

BERTUBUH langsing memang menarik. Bagaimanapun tidak ramai wanita menyedari amalan diet keterlaluan bagi memiliki tubuh idaman sebenarnya mendedahkan mereka kepada risiko osteoporosis atau masalah tulang reput.

Amalan diet sering kali memaksa individu menolak hidangan mengandungi protein, lemak dan karbohidrat serta vitamin dan mineral yang diperlukan bagi menguatkan tulang.

Bahkan, golongan ini cenderung untuk menolak minum susu kerana percaya ia menggemukkan, sedangkan kunci mendapatkan tulang kuat adalah melalui kalsium yang banyak terkandung di dalam susu.

Selain itu, terdapat wanita yang kurang gemar minum susu kerana rasanya yang tawar. Mungkin mereka belum mengetahui khasiat sebenar susu.

Justeru itu, Anlene™, susu tepung yang terkenal untuk kesihatan tulang optimum bagi golongan dewasa, melancarkan Anlene™ Concentrate dalam perisa coklat. Ia mengandungi empat kali lebih kalsium daripada susu segar biasa. Ia sebagai satu pilihan baru untuk wanita yang aktif dan mementingkan kesihatan.

Sebagai pakar nutrisi tulang, Anlene™ memahami kesukaranorang ramai memenuhi keperluan kalsium harian mereka disebabkan cabaran kehidupan harian yang sibuk dan aktif. Bagi mereka, Anlene™ Concentrate adalah cara mudah untuk menjamin keperluan kalsium harian.

Menurut Pengurus besar Fonterra Brands (Malaysia) Sdn. Bhd., John McKay, minum susu biasa mungkin tidak mencukupi.

"Ini kerana hasil penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan wanita Malaysia hanya mendapat 50 peratus daripada keperluan kalsium harian mereka. Sebahagian rakyat Malaysia tidak menggemari rasa susu biasa. Oleh itu kami melancarkan Anlene™ Concentrate Coklat," ujarnya.

Selain memenuhi keperluan kalsium harian anda, perisa coklat yang lazat adalah satu kelebihan. Pihaknya, menurut McKay berbangga memperkenalkan produk baru kepada rangkaian produk susu berkalsium tinggi sedia ada.

Jisim tulang memuncak pada umur 30 tahun dan mula merosot. Oleh itu, pengambilan kalsium yang mencukupi daripada makanan harian adalah amat penting. Kekurangan kalsium boleh menyebabkan kehilangan jisim tulang dan jika berterusan boleh menyebabkan osteoporosis terutama di kalangan wanita yang usianya telah meningkat.

kalsium"Anlene™ percaya langkah pertama untuk memiliki tulang yang sihat adalah mudah. Minum susu yang sesuai dengan kandungan kalsium yang mencukupi. Perubahan yang kecil dalam amalan pemakanan harian anda boleh membawa perubahan yang besar kepada kesihatan tulang anda di masa hadapan," ujarnya.

Anlene™ merupakan satu- satunya susu tepung berkalsium tinggi yang telah diuji secara klinikal. Hasil penyelidikan menunjukkan kadar kehilangan jisim tulang di kalangan wanita yang meminum susu Anlene™ adalah lebih rendah berbanding wanita yang tidak meminum susu Anlene™. Hasil kajian itu telah dicetak oleh The Journal of Bone and Mineral Research pada 2001, menyokong status Diuji Secara Klinikal Anlene™ di kalangan kumpulan kesihatan yang berpengaruh.

Anlene™ Concentrate Coklat kini boleh didapati di semua pasa raya kecil dan besar serta di kedai serba guna.

* Untuk maklumat lajut, sila hubungi Talian Bebas Tol Fonterra Brands Malaysia: 1800-88-3122.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02.htm

Harapan baru buat pesakit ginjal

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my


SETIAP kali membaca mengenai rawatan dialisis yang terpaksa dilalui pesakit buah pinggang ytimbul persoalan, adakah mereka selesa menerima rawatan tersebut?

Lebih-lebih lagi, setelah sekian lama memiliki buah pinggang yang sihat, menjalani dialisis pasti menimbulkan suasana berbeza.

Pesakit terpaksa bergantung pada mesin hemodialisis atau menggunakan rawatan dialisis dialisis peritoneal (PD) dengan menukar cecair dalam badan setiap empat jam. Ketika ini sokongan ahli keluarga diperlukan. Di Malaysia, ada lebih 3,500 pesakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD) setiap tahun dan angka ini bertambah dari tahun ke tahun. Walaupun dianggap masalah biasa, tetapi ia boleh dirawat dengan adanya terapi selamat dan berkesan yang boleh disesuaikan dengan keperluan dan gaya hidup.

PD adalah terapi ESRD yang boleh digunakan di rumah dan sambutan terhadap penggunaannya adalah semakin menggalakkan.

Dengan kebebasan dan rawatan yang lebih terkawal, PD menjadi pilihan rawatan utama bagi pesakit yang memilih untuk meneruskan gaya hidup aktif dan mengambil peranan proaktif dalam mengawal penyakit ini.

Berkongsi pengalaman tentang rawatan dialisis PD, Awbtar Singh A/L Harbachan Singh, 51 mengakui ia bukan sesuatu keputusan yang mudah.

"Saya baru sahaja didiagnos penyakit kegagalan buah pinggang. Dunia saya kosong apabila diberitahu doktor saya menghidap penyakit ini. Semua impian berkecai dan saya terfikir masa depan saya amat terhad dan akan dibebankan oleh rawatan susulan. Saya terbayang 'tersangkut' pada mesin hemodialisis dan kebebasan saya terperangkap. Hancur luluh hati saya ketika itu. Ia benar-benar membuatkan saya sangat tertekan.

"Sokongan berterusan daripada isteri yang sentiasa membantu saya menyebabkan saya bangkit meneruskan kehidupan," katanya.

kuantiti

Awbtar kemudian diperkenalkan dengan kaedah rawatan PD. Di peringkat awal dia rasa terbeban. Mana tidaknya, PD berasaskan satu tiub dimasukkan ke dalam rongga badan yang juga terletaknya perut, hati dan usus-usus, yang dipanggil kaviti peritoneal. Cecair dalam kuantiti yang banyak akan dialirkan ke dalam kaviti dan ia akan mengeluarkan sisa buangan melalui cecair yang mengalir balik ke luar daripada kaviti. PD selalunya di lakukan di rumah pada setiap hari. Bagi Awbtar, rawatan ini mungkin akan menyukarkan pergerakannya.

Setelah beberapa sesi kaunseling, Awbtar mula memberi respons yang positif.

"Pada mulanya bukan mudah untuk saya menerima, tetapi dengan laluan masa dan penggunaannya, kaedah rawatan ini amat sesuai dan memberangsangkan.

"Kaedah ini sebenarnya memberi kebebasan pergerakan, amat mudah dan boleh diamalkan di mana sahaja,'' katanya.

Berkongsi lebih lanjut, katanya, kaedah itu tidak memerlukan mesin atau peralatan yang canggih malah pelaksanaannya amat mudah, senang dan boleh dilakukan oleh sesiapa pun.

Di samping itu, kaedah tersebut tidak mengehadkan pergerakan, memberi fleksibiliti dan meningkatkan lagi daya pergerakan pesakit.

Selain daripada bantuan rawatan yang mudah dan selesa, Awbtar mengakui sokongan isteri banyak membantunya.

Dia mendapat sokongan yang tidak berbelah bagi daripada isterinya. Akhirnya, dia amat berpuas hati dengan kaedah rawatan PD ini.

berjaya

"Isteri sering membantu saya menjalankan rawatan ini. Saya sekarang mempunyai keyakinan yang penuh dan percaya bahawa saya mempunyai keupayaan untuk mengembara," katanya yang berjaya memenuhi impian melancong ke Singapura melalui Dreamcather anjuran Baxter Healthcare Malaysia (Baxter Healthcare).

Dengan kebebasan dan rawatan yang lebih terkawal, PD menjadi pilihan rawatan utama bagi pesakit yang memilih untuk meneruskan gaya hidup aktif dan mengambil peranan proaktif dalam mengawal penyakit ini.

Ini kerana PD tidak memerlukan pesakit ke hospital atau pusat dialisis, sebaliknya pertukaran dialisis dilakukan sendiri oleh pesakit di mana sahaja.

Terapi PD yang fleksibel membolehkan pesakit hidup tanpa bergantung harap dan mampu bergerak bebas. Malah, PD membolehkan pesakit menjalani hidup normal seperti sebelum dialisis dan terus menikmati aktiviti harian yang mereka suka.

Awbtar menasihati pesakit buah pinggang yang ingin melancong atau berjalan jauh agar mendapat maklumat yang tepat tentang keadaan kesihatan mereka. Sebelum ini, dia menyangkakan kehidupannya akan berakhir tetapi ternyata dengan maklumat yang tepat, pesakit juga boleh bergerak aktif. Menerusi PD, dia bebas ke mana sahaja. Kini, hidupnya semakin gembira dan ceria.http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm

Mengenali ulser peptik

Oleh Dr. Tan Huck Joo

PERUT kita mengeluarkan sejenis asid yang boleh menghakis untuk membantu penghadaman makanan dan mencegah jangkitan. Dengan pH dari dua hingga tiga, pengeluaran asid secara berlebihan boleh merosakkan perut.

Tetapi kita bernasib baik kerana perut kita mempunyai lapisan penghalang yang melindunginya daripada asid. Namun, apabila terdapat luka pada lapisan perut atau duodenum (bahagian permulaan usus kecil) kita, ini bermakna kita mengalami ulser peptik.

Jika anda mengalami ulser peptik, besar kemungkinan anda memperlihatkan sesetengah daripada gejala berikut:

# Sakit di bawah tulang dada (sakit epigastrik)

# Kembung

# Loya atau muntah

# Najis hitam (jika anda mengalami ulser peptik berdarah)

Punca ulser peptik

Kopi, buah-buahan sitrus dan makanan berempah dikatakan punca ulser peptik. Tetapi itu tidak benar. Makanan tersebut hanya memburukkan gejala ulser peptik dan boleh melambatkan proses penyembuhan dalam rawatan ulser. Sebaliknya, alkohol, rokok dan stres atau tekanan boleh meningkatkan pengeluaran asid meskipun ia tidak semestinya mengakibatkan penyakit ulser peptik.

Punca sebenar penyakit ulser peptik termasuk beberapa kelas ubat tertentu, seperti ubat pelega kesakitan, dan paling penting sekali, jangkitan helicobacter pylori. Pengambilan secara berterusan beberapa kelas ubat pelega kesakitan seperti aspirin dan ubat antiradang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen dan diklofenak boleh merosakkan lapisan perut.

Aspirin dan NSAID adalah antara punca yang paling biasa dikaitkan dengan penyakit ulser peptik walaupun ia mudah dibeli dari kaunter. Memang tidak dapat dinafikan bahawa ubat-ubatan ini adalah antara yang paling banyak digunakan di seluruh dunia dan sangat berkesan bila digunakan dengan betul. Namun, ia membawa kesan sampingan. Doktor perlu berhati-hati apabila memberi preskripsi dan orang ramai juga perlu berwaspada apabila mengambil ubat ini.

Bagaimanapun, punca utama penyakit ulser peptik ialah jangkitan Helicobacter pylori (H.pylori).

Apakah helicobacter pylori?

H.pylori adalah bakteria berbentuk pilin yang hidup dalam lapisan mukus bersebelahan lapisan gastrik. H.pylori unik dan mempunyai beberapa ciri yang membantunya hidup dalam persekitaran berasid yang sepatutnya memudaratkan. Orang yang dijangkiti H.pylori mungkin tidak memaparkan sebarang tanda sungguhpun kebanyakan mereka akan mengalami gejala gastrik, ulser peptik atau akhirnya kanser gastrik.

H.pylori ditemui pada 1982 oleh Warren dan Marshall di Perth, Australia. Penemuan mereka telah membawa revolusi dalam rawatan penyakit ulser peptik. Kini, kita tahu bahawa H.pylori adalah punca utama ulser peptik dan jika tidak ubati, penyakit ini boleh berulang.

Apa yang menyebabkan H. pylori dan bagaimana ia merebak masih tidak diketahui. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bakteria ini boleh disebarkan melalui najis dan mulut (makanan atau air yang dicemari najis). Ia juga boleh disebarkan dari seseorang kepada orang lain melalui mulut (kucupan atau pendedahan kepada muntah yang mengandungi H.pylori).

Siapa dijangkiti helicobacter pylori

Di Kuala Lumpur, 22.5 peratus daripada 1003 pesakit yang mengalami dispepsia (sakit abdomen) antara tahun 2002 dan 2003 disahkan dijangkiti H.pylori. Sepuluh tahun dahulu, bilangan keseluruhan jangkitan H.pylori di Malaysia hampir dua kali ganda angka pada 2002/2003. Laporan menunjukkan bahawa daripada 22.5 peratus yang dijangkiti H.pylori, 30 peratus adalah India, 21 peratus Cina dan 12 peratus Melayu. Ini menunjukkan keturunan mungkin menjadi satu faktor dalam penularan H.pylori.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, kira-kira dua pertiga daripada penduduk dunia dijangkiti H.pylori.

Rawatan

Rawatan adalah untuk menyembuh ulser peptik dan mencegah punca penyakit. Gastroskop perlu digunakan untuk menghentikan pendarahan dalam ulser peptik. Puncanya kemudian dikenal pasti dan ditangani.

Sebagai contoh, jika ulser adalah disebabkan pengambilan NSAID, maka tindakan menghentikan pengambilan ubat ini dapat mencegah penyakit berulang. Bagi penyakit ulser peptik yang dikaitkan dengan H.pylori, kombinasi dua antibiotik dan proton pump inhibitor (ubat untuk menyekat pengeluaran asid) biasanya disyorkan untuk tujuh hari. Dua antibiotik yang biasa digunakan adalah amoxycillin dan clarithromycin.

Dengan kaedah rawatan terkini, kita dapat mencapai kira-kira 80 peratus kejayaan dalam usaha menghapuskan jangkitan H.pylori. Selepas rawatan ini, pesakit akan dinasihatkan untuk menjalani ujian nafas urea atau mengulangi prosedur endoskopi (bagi pesakit ulser perut) selepas enam hingga lapan minggu untuk memastikan kejayaan rawatan menghapuskan H.pylori. Pesakit yang gagal menghapuskan jangkitan bakteria ini sudah tentu akan diberi rawatan pusingan kedua menggunakan kombinasi ubat lain, lazimnya kombinasi empat ubat. Penggunaan antibiotik yang sama tidak berkesan.

Komplikasi helicobacter pylori

Selain jangkitan ulser peptik, H.pylori boleh juga menyebabkan komplikasi lain. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan gastritis, iaitu keradangan lapisan perut dan lebih buruk lagi, kanser perut. Malah, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengisytiharkan H.pylori sebagai karsinogen Kelas 1 (kuman punca kanser) pada 1994. Kegagalan untuk menghapuskan H.pylori boleh meningkatkan enam kali ganda risiko kanser gastrik.

Semua jangkitan H.pylori mesti dihapuskan untuk mencegah ulser peptik berulang dan lebih penting lagi, untuk mencegah kanser perut. Rawatan untuk ulser peptik bukan sahaja mudah diperolehi tetapi juga tidak terlalu mahal dan sangat berkesan.

Pesakit yang mengambil NSAID atau aspirin secara tetap (selalunya pesakit artritis atau pesakit jantung) patut memeriksa status H.pylori mereka. Usaha menghapuskan H.pylori sebelum memulakan pengambilan NSAID atau aspirin, banyak membantu mengurangkan risiko penyakit ulser peptik.

Pencegahan

Tiada cara yang pasti dan mudah untuk mencegah H.pylori kerana belum ada vaksin untuk melindungi kita daripada bakteria ini. Justeru itu, sentiasa jaga kebersihan peribadi dan sanitasi. Anda juga boleh menjalani pemeriksaan atau ujian H.pylori jika anda berada di kawasan yang banyak berlaku jangkitan H.pylori dan kanser gastrik untuk mencegah kanser.

Jika anda mengalami gejala yang menandakan penyakit ulser peptik, jumpa doktor anda segera. Sekiranya anda mendapat jangkitan H.pylori, anda patut menerima rawatan yang sewajarnya untuk menghapuskan jangkitan ini.

Dr. Tan Huck Joo adalah presiden Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia. Sebagai penulis rencana ini, beliau tidak menyokong dan tidak mempunyai kaitan dengan sebarang jenama atau produk.

# Rencana ini adalah sumbangan Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia yang disokong oleh Program Perut Sihat VITAGEN. Untuk mendapatkan buku mengenai kesihatan sistem penghadaman secara percuma, sila hubungi 03-56211408.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_04.htm

Khasiat glukosamin untuk sendi

Ibu saya yang berusia 60 tahun mengalami masalah sendi sehingga menjejaskan pergerakannya. Sekiranya masalah itu sejenis penyakit akibat penuaan, mengapakah suami saya yang dalam pertengahan usia juga mula mengalami simptom yang sama sejak kebelakangan ini?

Malah doktor turut mengesyorkan glukosamin untuk masalah tersebut.

Jawapan:

Setelah mencapai umur 65 tahun, kira-kira 60 peratus lelaki dan 70 peratus wanita akan mengalami osteoartritis. Penyakit yang berkait dengan penuaan dan kecederaan itu paling biasa dialami.

Osteoartritis dicirikan melalui kemerosotan tisu rawan yang bertindak sebagai kusyen pelindung. Apabila tisu rawan merosot, tulang-tulang akan bergesel di antara satu sama lain. Pergeselan yang berterusan pada bahagian sendi yang terbabit akan menyebabkan berlakunya hakisan lalu menimbulkan kesakitan pada sendi. Bahagian yang sering terjejas adalah tangan dan sendi yang memikul berat seperti lutut, pinggul, jari dan tulang belakang.

Selain faktor usia, beberapa faktor lain juga perlu diambil kira. Berat badan berlebihan atau obesiti, jenis pekerjaan seseorang itu seperti ahli sukan atau mereka yang bergiat aktif dalam aktiviti fizikal juga tergolong dalam golongan yang berisiko lebih tinggi.

Mengurangkan berat badan juga merupakan langkah penting untuk individu yang mengalami masalah osteoartritis (sekiranya berat badan berlebihan). Ini kerana berat badan berlebihan memberi tekanan yang berlebihan pada sendi yang menampung berat terutamanya lutut, pinggul dan tumit.

Glukosamin adalah preskripsi lazim untuk menangani masalah osteoartritis. Badan boleh menghasilkan sejumlah kecil glukosamin, iaitu molekul ringkas yang mengandungi glukosa, yang biasanya didapati dengan banyaknya pada bahagian sendi dan tisu penyambung. Kajian menunjukkan bahawa glukosamin berkesan dalam melegakan kesakitan dan keradangan akibat osteoartritis di samping membantu meningkatkan kualiti pergerakan serta memulihara rawan.

Banyak kajian telah menyelidik potensi penggunaan glukosamin sulfat dalam menangani permasalahan osteoartritis. Ini termasuklah memulihkan fungsi dan melegakan simptom osteoartritis. Kajian juga memperlihatkan bahawa pengambilan glukosamin membantu melewatkan kemerosotan yang lebih serius. Kini banyak bukti yang menyokong penggunaan glukosamin sulfat. Dos sebanyak 1,500 miligram yang diambil secara oral setiap hari didapati memberi kesan yang ketara dalam mengurangkan tahap masalah osteoartritis dan melegakan simptom-simptom yang dialami.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_05.htm

Menyingkirkan toksin badan

SAYA mengamalkan julap untuk melawaskan pembuangan air besar sebagai cara untuk membuang toksik badan. Namun masalah sembelit akan kembali apabila saya berhenti mengambilnya. Adakah alternatif yang sesuai untuk saya menyingkirkan toksik?

Jawapan:

Menyingkirkan toksik atau detoksifikasi merupakan proses penyingkiran atau meneutralkan toksin dalam tubuh. Ia bertujuan membuang toksin berbahaya dan membolehkan tubuh sembuh dengan sendiri serta memulihkan kesihatan.

Sistem perkumuhan yang lancar adalah salah satu cara menyingkirkan toksik daripada sisa kumuh dalam badan. Amalan pemakanan yang sihat juga membolehkan pergerakan usus yang normal. Mengambil makanan berkarbohidrat tinggi, pengambilan air dan serat yang tidak mencukupi boleh menyebabkan sembelit. Oleh yang demikian, ubahlah cara pemakanan dengan meningkatkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran, buah-buahan segar serta minum air yang mencukupi.

Pelawas boleh diambil apabila keadaan memerlukan. Pengambilan jangka panjang akan menjadikan tubuh lebih bergantung kepada bahan tersebut. Amalan suplemen probiotik lebih sesuai memandangkan ia dikaji secara klinikal membantu kesihatan usus termasuk sembelit.

Hati juga merupakan organ penyahtoksik penting yang tidak harus diabaikan. Hati menerima dan menapis darah, melebihi seliter darah setiap minit bagi menyingkirkan bakteria, bahan toksik dan benda asing lain dalam peredaran darah. Bagi menyokong hati menjalankan fungsinya, pengambilan herba Milk Thistle dan Dandelion merupakan alternatif yang baik kerana banyak kajian menyokong penggunaannya untuk membersih dan mengekalkan kesihatan hati. Silimarin yang terkandung dalam Milk thistle merupakan anti oksida dan melindungi sel-sel hati.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_06.htm

Sindrom prahaid boleh diatasi

USAH nak ambil pekerja wanita. Mereka banyak ambil cuti sakit. Datang haid pun pelbagai masalah yang dihadapi. Ini menyusahkan pekerja yang lain. Jadual kerja terpaksa disusun semula," keluh seorang majikan lelaki. Benarkah perkara ini berlaku?

Kedatangan haid setiap bulan adalah semula jadi dalam kehidupan seorang wanita normal. Ia tidak sewajarnya menjadi perkara yang membelenggu diri dengan pegangan tafsiran fikiran yang sempit mahupun bersikap negatif.

Namun, tidak dinafikan keadaan ini menyebabkan jadual seharian terganggu. Setiap wanita juga sepatutnya membuang tanggapan kedatangan haid setiap bulan sesuatu yang membebankan atau menyusahkan, sebaliknya perlu menerima kenyataan bahawa haid adalah sebahagian daripada kehidupan wanita dan perlu melalui semua itu.

Paling penting, elakkan diri atau cuba atasi dengan baik masalah premenstrual syndrome (PMS) atau sindrom prahaid yang dialami. Ini kerana PMS bukanlah penyakit, tetapi lebih kepada bagaimana wanita itu mengendalikan perasaan dan dirinya sendiri.

Pada masa sama, wanita perlu mengamalkan kaedah perlindungan kebersihan yang baik kerana ia penting bagi membentuk keyakinan, keceriaan dan kebebasan untuk melakukan apa yang mereka ingin ketika haid.

Hakikatnya, wanita dapat memperbaiki kehidupannya dan lebih berkeyakinan jika mengamalkan penjagaan kesihatan serta kebersihan yang betul. Di samping itu, mereka perlu mengekalkan emosi yang seimbang ketika kedatangan haid.

Kajian baru-baru ini di Australia, Hong Kong, Pakistan dan Thailand, mendapati bahawa satu dalam lima wanita menghidap PMS. Angka ini berbeza agak banyak dari satu negara ke negara lain dengan kelaziman tertinggi diperhatikan di Australia (43 peratus) dan yang terendah di Pakistan (13 peratus). Kajian itu juga menunjukkan bahawa sehingga 4 peratus wanita menghidap jenis PMS yang lebih teruk, dipanggil kecelaruan disforik prahaid (premenstrual dysphoric disorder, PMDD).

Kajian tersebut dijalankan dengan penyertaan 1,602 wanita berumur antara 15 dan 49 tahun di Australia, Hong Kong, Pakistan dan Thailand, merupakan yang pertama menentukan kelaziman PMS dan PMDD di Asia Pasifik.

PMS adalah suatu kecelaruan biasa yang dikaitkan dengan perubahan hormon akibat kitaran haid dan menjejaskan wanita pada usia biak mereka, lazimnya berumur antara 25 dan 352. Bagi ramai wanita simptom PMS biasa yang dialami tujuh hingga 10 hari sebelum haid termasuk sakit kepala, kekejangan abdomen, lesu, kembung, mengidam makanan, selera bertambah dan gangguan tidur. Sesetengah wanita juga mengalami simptom emosi seperti perubahan perasaan, keresahan dan kemurungan. PMS, dalam bentuknya yang lebih teruk, dipanggil PMDD, dan boleh menjadi cukup serius untuk memberi kesan negatif kepada perhubungan seorang wanita, aktiviti sosial dan produktiviti kerjanya.

Mengulas bahawa PMS adalah suatu keadaan perubatan biasa yang dihidap oleh jutaan wanita di seluruh dunia ketiga termasuk Malaysia, pakar obstetrik dan ginekologi, Profesor Jamiyah Hassan, berkata, apabila simptom-simptom ini menjadi cukup teruk sehingga menghalang aktiviti harian seorang wanita atau mempunyai kesan mudarat terhadap pandangan dan perhubungan hidupnya, mereka perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Malangnya, kebanyakan wanita seperti ini menderita dalam senyap setiap bulan dan tidak berjumpa doktor untuk mengurus simptom itu dengan lebih baik.

Apa pandangan

pakar

"Kajian menunjukkan bahawa PMS menjejaskan wanita dalam prestasi kerja, pengurusan rumah serta perhubungan dengan keluarga dan pasangan mereka.

"Dan 63 peratus penghidap PMS tidak pernah berjumpa doktor untuk simptom mereka, manakala 44 peratus penghidap PMDD tidak pernah langsung berbuat demikian," katanya pada majlis pelancaran YAZ oleh Bayer Schering Pharma.

Ia merupakan satu lagi inovasi kontraseptif pertama dan tunggal yang terbukti secara klinikal boleh mengurangkan sindrom prahaid kedua.

Tambah Prof Jamiyah, ramai wanita di Asia Pasifik percaya bahawa PMS adalah pelopor 'normal' bagi haid, atau ia hanya suatu perkara yang mesti bagi seorang wanita.

Ini suatu persepsi yang sangat merosakkan kerana ia menghalang wanita daripada mencari dan mendapatkan kelegaan untuk ketegangan yang dialami.

"Kini, pengurusan PMS atau PMDD sepatutnya lebih daripada kelegaan sementara simptom itu sahaja kerana wanita moden yang aktif ingin menikmati kebebasan untuk menjadi diri mereka setiap hari dalam setiap bulan.

Sebagai pakar penjagaan kesihatan profesional, kami mengalu-alukan pilihan baru yang boleh membebaskan pesakit daripada simptom PMS dan PMDD yang menyedihkan itu supaya mereka boleh menikmati kualiti hidup yang lebih baik," tambah beliau.

Dalam pada itu, pengenalan YAZ dijangka memberi kelegaan kepada wanita Malaysia yang menghidap simptom prahaid fizikal dan emosi yang teruk setiap bulan.

YAZ diluluskan di Malaysia sebagai suatu kontraseptif oral, untuk merawat simptom emosi dan fizikal akibat kecelaruan disforik prahaid (premenstrual dysphoric disorder) sesuai dengan gaya hidup wanita moden.

Sementara itu, Profesor Lee P. Shulman dari Sekolah Perubatan Feinberg, Universiti Northwestern di Chicago, berkata, dengan pil hormon aktif baru itu, terdapat pengurangan turun naik paras hormon sepanjang kitaran bulanan wanita yang boleh membantu mengurangkan simptom berkaitan dengan PMS teruk sehingga 50 peratus.

"Dengan kemajuan dalam rawatan PMS dan PMDD, wanita perlu berjumpa pakar perubatan profesional mereka bagi menilai pilihan terbaik untuk merawat simptom prahaid mereka supaya mereka boleh menikmati kualiti hidup yang lebih baik," ujar beliau.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_07.htm

Tuesday, January 26, 2010

Nilai kasih ibu

KASIH ibu membawa ke syurga. Mungkin ada benar ungkapan ini. Besar pengorbanan dan kasih ibu sukar diluahkan dengan kata-kata. Pengorbanan ibulah yang menjadi kekuatan gadis muda ini tatkala disahkan menghidap penyakit Sistematik Lupus Erithematous (SLE). Kasih ibunya menjadi pembakar semangat untuk dia meneruskan kehidupan

Nooraita Ahmad Dahan, 25 bersyukur kerana dia dianugerahkan ibu yang tidak pernah berputus asa, menyokongnya dan menyayanginya dala apa jua keadaan.

Azizah Saudin, 61 tidak menyesali keadaan anaknya. Tidak kenal erti penat, Azizah setia di sisi anaknya. Dia berusaha menghiburkan Noorita kerana dia mahu anaknya sentiasa gembira.

Gelak tawa itulah yang menjadi pengubat hati anak-beranak ini.

Justeru itu, penderitaan yang dialami sejak kecil tidak pernah mematahkan semangat Noorita. Di sebalik keceriaan wajahnya terpalit kenangan yang mungkin tidak dapat dilupa. Dia pasrah apabila lima tahun lalu dia telah disahkan mengidap sakit buah pinggang.

Noorita didiagnosis mengalami kegagalan buah pinggang sejak Disember 2005 setelah menghidap SLE.

Tahun pertama sebagai pesakit buah pinggang, dia menjalani rawatan hemodialisis di Hospital Besar Melaka. Menjalani rawatan hemodialisis begitu membebankan Noorita apatah lagi jarak antara rumah dan hospital agak jauh.

“Saya hanya menggunakan pengangkutan awam. Kaedah rawatan yang rumit, tiga kali seminggu. Saya sering berasa mual, pening dan muntah setelah selesai menjalani rawatan selama empat jam. Keadaan itu membuatkan saya tertekan,” katanya.

Keluhan itu mendapat perhatian doktor yang merawat Noorita. Pada 5 Julai 2007, Noorita mengambil keputusan untuk menjalani rawatan dialisis pritoneal (CAPD).

Ternyata keputusan yang diambilnya atas saranan doktor adalah yang paling tepat. Sejak itu, Noorita merasakan satu perubahan. Dia kini lebih mudah bergerak dan dapat menghabiskan lebih masa bersama keluarga.

“Saya mengalami perubahan yang baik dari segi kesihatan. Apatah lagi kaedah yang digunakan dalam rawatan ini adalah mudah. Ia dapat memberi keselesaan dan kesenangan pada pesakit,” ujarnya.

CAPD boleh dilakukan di rumah atau dibawa ke mana-mana. Ia akan dapat memberikan daya pergerakan yang lebih dan fleksibiliti yang dinikmati melalui kaedah ini. Berbeza dengan rutin rawatannya sebelum ini, Noorita dapat mengurangkan kekerapan ke hospital.

Istimewanya CAPD, ia mendisiplinkan pesakit dengan kaedah yang teratur. Bahkan, kaedah ini tidak menyakitkan pesakit.

Bagi Noorita, rawatan ini bukanlah punca untuk tidak melakukan aktiviti yang kita minati. Namun, ia memberi kebebasan untuk kita menjalani aktiviti harian tanpa mengganggu waktu rawatan.

“Seperti saya, ia bukanlah penghalang untuk saya menyambung pelajaran dalam bidang jahitan walaupun saya terpaksa menanti untuk pembedahan kedua mata. Saya tetap tidak sabar kembali aktif,” ungkapnya. Tafsiran yang mengatakan pesakit sepertinya tidak boleh ke mana-mana tidak tepat sama sekali.

Biar pun rawatan ini empat kali sehari dan juga terikat akan ketepatan waktu, ia bukanlah penghalang untuk Noorita pergi bersiar-siar bersama ibu dan kawan-kawannya. Pada Disember lalu, Noorita bersama ibunya berpeluang bercuti ke Singapura anjuran Baxter Healthcare (M) Sdn Bhd menerusi peraduan Dreamcather. Noorita berjaya disenaraikan tiga pemenang terbaik peraduan tersebut. Noorita membuktikan pesakit yang mendapat rawatan CAPD tidak memberi tekanan pada setiap pesakit jika diberi peluang dapat bercuti.

“Singapura adalah destinasi yang sememangnya menarik yang pastinya akan menguji kekuatan fizikal saya sebagai pesakit. Percutian akan jadi lebih menarik apabila saya ditemani insan tersayang. Ibu saya adalah insan yang perlu di dahulukan kerana sejak saya disahkan menghadapi kegagalan buah pinggang, ibulah peneman setia walau ke mana saya pergi tanpa rasa jemu apatah lagi merungut. Ibu tidak akan ke mana-mana kerana risau tentang kesihatan saya,” jelasnya.

Ibunya ibarat doktor dan jururawat yang setia memberi tunjuk ajar dengan penuh kesabaran berdepan dengan pelbagai karenah pesakit.

Dalam pada itu, Noorita mengakui rawatan CAPD ini adalah rawatan yang cepat, mudah dan berkesan.

“Lebih banyak kebaikan daripada keburukan menggunakan kaedah ini. Rawatan ini memberi keupayaan untuk mengembara ke tempat-tempat menarik yang kita minati.

Apatah lagi selepas pertukaran air rawatan, pesakit akan berasa lebih bertenaga semula. Pastinya percutian akan menjadi memori terindah di samping insan yang kita sayangi dan sanjung tanpa ada rasa tekanan. Rawatan ini adalah yang paling memuaskan hasilnya,” katanya.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02.htm

Mencegah kebocoran pundi kencing

MENGAWAL pundi kencing bukan satu jenaka. Jutaan wanita menderita terkencing, sama ada beberapa titik yang tiada siapa sedari atau jumlah besar yang boleh memalukan!

Kesukaran mengawal kencing dicetuskan oleh beberapa sebab. Kehamilan dan melahirkan anak, menopaus dan masalah kesihatan fizikal akibat peningkatan usia merupakan antara penyumbang kepada masalah ini.

Percaya atau tidak, terdapat kaedah semula jadi untuk meningkatkan kesihatan pundi kencing tanpa menggunakan ubat-ubatan.

Senaman

Melakukan senaman mengawal pundi kencing selama lima minit, tiga kali sehari boleh memperbaiki masalah itu.

Bagaimanapun, untuk memastikan ia berkesan, anda perlu membayangkan sedang menahan kentut atau menghentikan aliran kencing ketika ia sedang cuba keluar.

Gunakan otot sama yang anda gunakan, jika terasa seperti 'tertarik', maka otot-otot yang betul digunakan untuk senaman pelvis.

Tarik otot pelvis ke dalam, tahan dan kira sampai tiga. Kemudian relaks dalam kiraan tiga. Ulangi sebanyak 10 hingga 15 kali setiap kali senaman. Anda juga boleh mencuba senaman ini dalam tiga posisi berbeza; berbaring, duduk dan berdiri.

Kekalkan berat badan normal

Memang benar, beban berat badan berlebihan meningkatkan kemungkinan lantai otot pelvis menjadi lemah.

Jika anda gemuk, cuba kurangkan berat badan dan lihat perbezaannya. Meskipun indeks jisim badan (BMI) bukanlah petunjuk kesihatan terbaik namun ia merupakan titik rujukan yang bagus untuk mengetahui sama ada anda perlu mengurangkan berat badan.

Jangan angkat berat

Jika terpaksa mengangkat sesuatu yang berat, minta bantuan orang lain melakukannya. Mengangkat objek berat secara salah boleh melemahkan lantai pelvis.

Jika mengangkat objek berat sendiri, pastikan anda melakukannya secara selamat dengan membengkokkan lutut dan menggunakan otot kaki.

Juga, cuba gabungkan latihan kekuatan dalam senaman agar anda lebih kuat untuk waktu-waktu yang memerlukan anda berbuat demikian.

Jaga makan dan minum

Sesetengah makanan seperti yang berasaskan tomato dan pedas boleh mengganggu pundi kencing.

Sementara minuman mengandungi kafein atau alkohol bertindak sebagai diuretik yang mengakibatkan kebocoran.

Justeru, lebih baik ambil cecair yang bagus untuk pundi kencing seperti air, jus epal, anggur dan cranberi.

Bersiap-sedia

Kelemahan pundi kencing melibatkan satu daripada empat wanita. Ini bermaksud anda tidak keseorangan jika menderita akibat masalah ini.

Cuba pergi ke tandas secara kerap untuk mengelak pundi kencing menjadi cepat penuh. Juga, gunakan pelapik seluar dalam atau tuala wanita ketika hari-hari aktif di mana anda tahu sukar untuk pergi ke tandas.

Sentiasa bersiap-sedia boleh memberi anda keyakinan sepanjang hari.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0126&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Monday, January 25, 2010

Gangren serang genital

PUNCANYA cukup kecil. Hanya tercucuk mata kail ketika memancing seminggu yang lalu.

Namun, kini luka kecil tersebut menyebabkan jari Nizam membiru, sakit dan bernanah.


Biarpun tidak mempunyai sejarah menghidap penyakit diabetes, luka tersebut membuatkan jari Nizam mengalami gangren.


Menurut Pakar Perubatan Am dan Kardiologi, Pusat Perubatan Darul Ehsan, Kol (B) Dr. Abdul Rahman Mohd. Ali, situasi mengalami luka yang berakhir dengan gangren dihadapi oleh ramai orang


“Dalam istilah mudahnya, ia adalah kemerosotan sel dan tisu akibat pengurangan pengaliran darah dan oksigen.


“Lama-kelamaan tisu tersebut akan mati manakala bahagian luka menjadi hitam dan berbau busuk,” ujarnya.


Secara asasnya, terdapat tiga jenis gangren iaitu gangren basah, gangren kering dan gangren gas.


“Gangren berair atau basah terjadi di bahagian tubuh yang mengalami kecederaan dan tisu itu dijangkiti oleh bakteria. Ini mengakibatkan pengaliran darah ke tisu tersebut terencat.


“Lama-kelamaan sel-sel akan mati. Tisu terlibat akan menbengkak, berair, bernanah dan mengeluarkan bau busuk seperti bangkai,” terang Abdul Rahman.


Kurang oksigen


Keadaan tisu kekurangan oksigen ini meransang pembiakan bakteria dan merebak pantas ke bahagian tisu yang lain.


Sebagai contoh, jika ia bermula dengan ibu jari kaki, ia boleh merebak ke paras lutut dengan cepat jika tidak dirawat segera.

LUKA biasa yang kecil mampu menyebabkan gangren.


Lazimnya, tahap jangkitan tidak kelihatan di luaran kerana ia merebak dari dalam tisu. Justeru, gangren basah lebih mudah terjadi pada pesakit yang kurang daya tahan seperti pesakit diabetes atau kencing manis dan pesakit buah pinggang.


Gangren kering pula berpunca daripada kekurangan aliran darah pada tisu atau organ akibat saluran darah tersumbat.


Ia lazimnya berlaku pada hujung jari tangan atau kaki. Gangren jenis ini sering berlaku pada pesakit yang menghidap arteriosklerosis yang kebanyakannya terdiri daripada penghidap diabetes, darah tinggi dan perokok.


Bahagian yang terkena penyakit ini akan mula mengering, mengecut dan bertukar kehitaman.


“Warna hitam tersebut menunjukkan sel sudah mati,” katanya.


Sekiranya tidak diberi rawatan segera, bahagian yang bergangren itu boleh tercabut atau tertanggal dengan sendirinya.


Tidak rasa sakit


“Apa yang menarik mengenai jenis gangren kering ini ialah pesakit tidak merasa sakit, hanya kebas pada kawasan terbabit,” kata Abdul Rahman.


Berlainan dengan dua jenis gangren tadi, bakteria bertoksin iaitu Clostridium perfringens yang sering ditemui di dalam tanah merupakan faktor utama berlakunya gangren gas.


Jangkitan kuman ini kerap melibatkan bahagian bawah lapisan otot, usus serta organ dalaman.


Rawatan untuk penyakit gangren bergantung kepada jenis, tahap jangkitan serta latar belakang kesihatan pesakit.


“Sebagai contoh, bagi penghidap gangren kering yang berpunca daripada saluran darah tersumbat, ubat mencairkan darah akan diberikan,” jelas Abdul Rahman.


Dalam kes ekstrem, amputasi terpaksa dilakukan terutama apabila kematian sel tisu telah merebak sehingga melibatkan otot serta tulang. Ini bagi menyelamatkan bahagian tisu yang sihat.


“Bagi gangren gas, rawatan perlu cepat dan agresif kerana jangkitan itu sangat cepat merebak.


“Justeru rawatan melibatkan pembedahan untuk membuka bahagian yang luka diperlukan bagi membuang sel dan tisu yang sudah mati,” ujarnya.Selain itu, teknik rawatan oksigen tulen bertekanan tinggi (HBOT) juga boleh digunakan bagi mempercepatkan proses penyembuhan.


“Pesakit akan diletakkan di dalam sebuah bilik khas dengan tekanan bilik itu ditinggikan melebihi suhu atmosfera,” terang Abdul Rahman.


Dengan itu, sel-sel yang ‘kelaparan’ oksigen tersebut mendapat lebih banyak oksigen dan seterusnya hidup kembali,” katanya.


Biarpun gangren ini sering saja dikaitkan dengan anggota tangan dan kaki, ia turut berlaku pada bahagian genital, usus serta organ lain.


“Selagi kawasan tersebut mempunyai sel, potensi untuk berlakunya gangren tetap tinggi. Justeru, kesedaran dalam menguruskan kecederaan termasuk luka kecil tidak
harus diambil mudah,” tegasnya.


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1122&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_01.htm

Gangguan mental dan penyelesaian

TRAGEDI pembunuhan empat sekeluarga di Gemencheh, Negeri Sembilan baru-baru ini menyentuh hati rakyat Malaysia. Bagi kita yang mengikuti perkembangan tragedi hitam itu tentu sukar untuk menggambarkan bagaimana seksanya mangsa melalui detik-detik terakhir sebelum ajalnya.


Lebih menyedihkan, suspek dalam kes ini adalah ahli keluarga terdekat.
Tentu terlintas di fikiran bagaimana ahli keluarga tergamak bertindak sedemikian bukan terhadap seorang tetapi empat mangsa.


Pelbagai andaian dibuat antaranya suspek mengalami gangguan mental dan ada juga yang mengaitkannya dengan ilmu hitam.


Bukan ingin mencurah air garam ke hati keluarga mangsa yang masih diselubungi kesedihan, yang pasti kes ini masih dalam siasatan polis. Biarlah pihak berkuasa yang menentukan keputusannya.


Kesihatan minggu ini sekadar ingin merungkai permasalahan gangguan mental dan juga berkongsi maklumat mengenai beberapa kejadian seumpama yang pernah berlaku sebelum ini.


Peristiwa empat sekeluarga itu bukan yang pertama berlaku. Sebelum ini terdapat pelbagai tragedi seumpama yang melibatkan nyawa disebabkan masalah berkaitan gangguan psikologi.


Fenomena semasa


Pakar Psikologi dari Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari berkata, jika melihat kepada laporan Kajian Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi Ketiga pada 2006, 11 peratus rakyat Malaysia mengalami masalah mental.


“Ini bermakna kira-kira 2.6 juta daripada keseluruhan penduduk mengalami gangguan berkaitan psikologi dan jumlah ini agak ketara,” katanya yang juga merupakan Pensyarah Kanan Universiti Malaya dalam bidang ini.


Menurut beliau, jika kini penyakit berkaitan gangguan mental (termasuk disebabkan pengambilan dadah) berada di tangga ke 10 dalam senarai penyakit membebankan, dianggarkan menjelang 2020, masalah ini akan menduduki tangga kedua iaitu selepas penyakit jantung.


“Ini berdasarkan perangkaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyasarkan masalah mental akan mewakili 15 peratus daripada penyakit global pada tahun tersebut,” katanya.


Jelas beliau, gangguan mental juga boleh dikaitkan dengan kesan sampingan kemajuan yang dicapai sesebuah negara.


Katanya, sesetengah individu gagal menyesuaikan diri dengan kemajuan, ditambah pula dengan punca-punca lain menyebabkan mereka mudah mengalami gangguan mental.


Di Malaysia, ia kini menjadi penyakit lazim dan statistik 2008 menunjukkan kira-kira 400,227 pesakit mental mendapatkan bantuan psikiatri di hospital-hospital kerajaan. Angka itu menunjukkan peningkatan sebanyak 15.6 peratus berbanding 346,196 pesakit pada 2007.


Di PPUM sahaja kata beliau, berbanding sepuluh tahun lalu yang mencatatkan satu atau dua pesakit setiap hari bertemu pakar psikiatri kini bertambah menjadi tujuh hingga lapan pesakit sehari.


Dr. Muhsin berkata dari segi kepakaran pula kita masih lagi ketinggalan iaitu dengan hanya sekitar 200 pakar psikiatri.


“Kekurangan kepakaran sangat ketara kerana kebanyakan bertumpu di sekitar Lembah Klang sahaja. Menakala kawasan pedalaman seperti Sabah dan Sarawak hanya mempunyai satu atau dua psikiatri sahaja,” katanya.


Punca


Menurut Dr Muhsin, terdapat dua sebab utama menyumbang kepada masalah kesihatan mental iaitu sejarah keluarga (dalaman) dan persekitaran.


“Pelbagai sebab seperti stres, tekanan kerja, hubungan sosial, personaliti introvert iaitu seorang yang cepat putus asa, tak suka bergaul dan sebagainya mudah terdedah kepada masalah mental,” kata beliau.


Menurutnya, masalah mental ada yang serius dan ada yang minor. Bergantung kesedaran awal pesakit dan sejauh mana dia berusaha untuk menanganinya, ia boleh membantu.
Jika mereka mendapatkan nasihat daripada profesional, peratusan untuk pulih adalah tinggi tetapi. Sebaliknya jika mendapatkan nasihat daripada rakan atau saudara berkemungkinan untuk menjadi lebih parah. Begitu juga seandainya pesakit dibiarkan tanpa sebarang rawatan, masalah akan menjadi bertambah rumit.


Selain itu katanya, masalah gangguan mental 15 kali berisiko tinggi andai pesakit terlibat dengan pengambilan dadah.


Pelakuan di luar kawalan


Merujuk kepada peratusan WHO Dr Muhsin berkata, sebanyak 14 peratus kematian di kalangan remaja berusia 15 hingga 24 tahun di seluruh dunia adalah disebabkan oleh keganasan seperti amuk, rompakan dan kecurian yang mendorong kepada bunuh, pergaduhan, buli dan sebagainya.


Kes-kes seperti ini ada kaitan dengan gangguan mental, yang mana pembunuh akan melakukan sesuatu diluar jangkaan seperti kes yang berlaku di Gemencheh.


“Bagi orang yang waras fikiran dan memang berniat untuk membunuh, mustahil dia akan meninggalkan bukti malah tidak akan mengaku bersalah jika ditangkap polis,” kata Dr.
Muhsin.


Dalam kebanyakan kes seperti ini kata beliau, mangsa biasanya adalah orang yang paling rapat sekali dengan pembunuh seperti ayah, ibu, anak, suami, isteri dan adik-beradik terdekat.


Bagaimana untuk mengesan?

• Individu sendiri atau saudara terdekat boleh sedar kelainan yang dialami.

• Rasa tidak selesa.

• Terdengar suara-suara ganjil yang menyuruh melakukan sesuatu.

• Nampak bayangan-bayangan aneh.

• Sukar tidur dan kerap terjaga ketika tidur.

• Hilang selera makan.


Penyelesaian

Dr. Muhsin menasihatkan mereka yang mempunyai simptom gangguan mental agar mendapatkan rawatan awal supaya masalah tidak berlanjutan.

“Kebanyakan pesakit di Malaysia bertemu pakar selepas 24 bulan mengalami masalah.

Berbanding di Amerika Syarikat, jika mereka tidak boleh tidur dalam masa tiga hari sahaja mereka terus bertemu doktor untuk mendapatkan nasihat,” katanya.


Beliau berkata, persepsi masyarakat mengenai gangguan mental perlu diubah. Selama ini, orang mengaitkan pesakit mental sebagai ‘orang gila’ dan mereka disisihkan
keluarga.


“Sepatutnya orang terdekat dengan pesakit perlu memberi sokongan dan membawa pesakit mendapatkan rawatan agar ia berlanjutan,” katanya.


Selain itu katanya, rawatan yang ada di negara ini masih lagi mengikut akta lama iaitu mengurung pesakit atau menempatkan pesakit di suatu tempat tertentu misalnya hospital sakit jiwa.


Jelas beliau, keadaan ini akan menyebabkan pesakit lebih tenat kerana merasa diri mereka disisihkan dan terkongkong.


“Saya percaya jika pesakit dapat bergaul dengan masyarakat dan meneruskan kerja mereka seperti biasa, mereka lebih cepat sembuh kerana merasa diri disayangi serta boleh melakukan perkara seperti orang lain,” katanya.


Di PPUM sendiri menurut beliau, pesakit mental yang sedang menjalani rawatan dibenarkan mengendalikan kafe di bawah pengawasan doktor.


Dalam pada menjalani rawatan Dr. Muhsin menekankan pesakit perlu mengambil ubat seperti antipsikotik dan antidepression yang telah diberi doktor untuk membantu penyembuhan.


“Orang kita kadang kala lebih percayakan bomoh dalam hal ini. Nasihat saya, kalau ingin bertemu bomoh sekali pun tak mengapa, asalkan jangan lupa mengambil ubat yang telah diberikan doktor,” katanya.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0117&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Ereksi beri hitam

BUAH-BUAHAN berwarna gelap seperti beri hitam mempunyai kandungan antosianin yang tinggi. Antosianin ialah agen antioksida yang berkuasa dan boleh menggembirakan lelaki.


Kemampuan zakar mencapai ketegangan maksimum bergantung kepada bekalan nitrik oksida iaitu kimia yang mencairkan laluan saluran darah. Apabila terdapat terlalu banyak radikal bebas dalam saluran darah, tahap nitrik oksida menurun dan secara tidak langsung melemahkan keupayaan zakar. Apabila diet dibekalkan dengan antosianin, bahan ini menyerang radikal bebas tersebut sebelum sempat tahap nitrik oksida berkurangan.


EKSTRA: Ketua penyelidik di Universiti Indiana, Amerika Syarikat, David Bell memberitahu, antioksida mampu mengekang radikal bebas daripada mengawal fungsi nitrik oksida. Antosianin jelas dapat menggalakkan pengaliran darah dan oksigen yang lancar ke organ seksual lelaki.


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1129&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_06.htm

ED petanda awal penyakit jantung

DISFUNGSI erektil (ED) sering dianggap sementara atau merupakan isu psikologi.

Bagaimanapun, pengamal perubatan kini memberi amaran bahawa ED - subjek yang selalunya dipinggirkan, mempunyai implikasi mengancam nyawa.


Sekiranya rawatan gagal didapati, terdapat peningkatan bukti perubatan yang menunjukkan bahawa ED merupakan amaran awal kepada penyakit kardiovaskular.


Pakar perunding dan Ketua Unit Urologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Zulkifli Md. Zainuddin menyokong fakta berkenaan.


Jelas beliau, kedua-duanya berkongsi punca yang sama dan salah satu penyakit vaskular adalah kardiovaskular atau penyakit arteri yang membawa risiko serangan jantung.


"Meskipun tidak semestinya semua lelaki yang mengalami ED menghadapi risiko penyakit jantung, namun kami sarankan pesakit mengambil langkah proaktif dan berjumpa doktor untuk mengenal pasti faktor-faktor risiko," katanya ketika menyampaikan ceramah


Fungsi Ereksi pada Pelancaran Kempen Kesihatan Kardiovaskular, baru-baru ini.
Di Malaysia, secara purata dianggarkan tiga dalam lima lelaki (3:5) urban berusia 40 tahun ke atas mengalami masalah ED.


Insiden ini meningkat mengikut usia di mana ED turut didapati berlaku kepada satu dalam lima (1:5) lelaki berusia antara 50 dan 59 tahun, lelaki berusia 60 hingga 69 tahun (2:5) serta lelaki berusia 70 tahun ke atas (3:5).


Risiko


Menurut Dr. Zulkifli, mendapatkan bantuan rawatan ED bukan sahaja boleh mengurangkan risiko penyakit jantung malah mampu mengembalikan keyakinan diri, meningkatkan pencapaian seksual dan memulihkan hubungan dengan pasangan.


Aspek kekerasan dan tempoh ereksi merupakan pertimbangan yang diambil semasa rawatan.


Bagaimanapun bilangan pesakit ED yang tampil mendapatkan rawatan terlalu sedikit.


"Ramai yang menganggap ED sebagai masalah psikologikal, sementara, tidak serius atau sebahagian daripada proses penuaan.


"Apabila tidak berkongsi atau mendapatkan bantuan doktor, pesakit mengambil jalan mudah dan mencuba pelbagai jenis 'ubat kuat' yang boleh memudaratkan," kata beliau.


Tambahnya lagi, lelaki perlu meningkatkan pengetahuan mengenai ED dan memahami punca serta akibatnya terhadap kesejahteraan hidup mereka.


Sebenarnya, ereksi bermula dengan stimulasi deria atau mental. Impuls dari otak dan saraf berkaitan menyebabkan otot 'corpora cavernosa' berehat.


Ini membolehkan darah disalurkan dan mewujudkan tekanan dalam 'corpora cavernosa' sekali gus menjadikan zakar mengembang.


Sekiranya ereksi gagal dicapai dan dikekalkan dalam perhubungan seksual, maka seseorang itu dikatakan mengalami ED.


Punca


Terdapat beberapa penyebab fizikal ED. Bagaimanapun punca yang paling lazim ialah ke kurangan aliran darah ke zakar dan kerosakan saraf.


Simptom ini mencadangkan 'arteriosclerosis' (pengerasan dan pengecutan arteri) yang memperlahan atau mengurangkan penyaluran darah ke seluruh tubuh dan boleh menjurus kepada impoten (mati pucuk).


"ED boleh menjadi simptom kepada penyakit berterusan yang menjejaskan harga diri lelaki dan perhubungan dengan pasangannya, jika dibiarkan tanpa rawatan," ujarnya.


Tetapi, kata Dr. Zulkifli, ED perlu diambil serius kerana boleh menjadi petanda kewujudan dan 'serangan senyap' penyakit arteri koronari.


Secara purata ED muncul dua hingga tiga tahun sebelum simptom penyakit berkenaan.

Jadi, jika pesakit mengalami masalah mendapat atau mengekalkan ereksi, dia perlu mendapatkan nasihat doktor.


Rawatan


Hari ini, ED boleh dirawat dengan terapi dan ubat-ubatan. Walaupun terdapat terapi ED boleh membantu mengembalikan ereksi dan ketegangan, pesakit perlu bertanya diri mereka adakah ia turut membantu mengekalkan ketahanan?


Kaji selidik Bayer Schering Pharma mendedahkan, pesakit menganggap ketahanan sebagai elemen utama untuk mencapai kepuasan normal.


Semasa kaji selidik itu, satu kajian Endurance atau ketahanan menggunakan pendekatan 'jam randik' bagi mengukur kekuatan pesakit ED dan jangka masa ereksi dengan tepat dijalankan.


Menerusi kajian itu, pesakit mengambil pil yang lazim digunakan untuk merawat ED bagi membantu melegakan otot serta meningkatkan pelepasan darah ke alat kelamin sewaktu stimulasi seksual.


"Hasilnya mendapati pesakit ED kini bukan sahaja menikmati kespontanan tetapi ereksi yang lebih memuaskan hati pasangan.


"Bahkan jangka panjang ereksi lelaki turut berjaya dicapai dan memuaskan pasangan masing-masing,'' katanya.http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Toksik badan terkumpul akibat merokok

SAYA merancang untuk memulakan program detoksifikasi memandangkan sejak kebelakangan ini saya makan agak berlebihan, terutamanya musim perayaan dan tahun baru. Saya juga seorang perokok dan mudah letih.


JAWAPAN,


Alangkah baiknya sekiranya azam untuk kurangkan atau berhenti merokok termasuk dalam agenda tahun baru. Banyak alasan kenapa perlunya seseorang itu menjauhi rokok:


* Nikotin dan karbon monoksida dalam rokok merosakkan endothelium yang menyediakan tapak kepada pengumpulan plak. Toksin daripada asap tembakau merendahkan kolesterol baik dan meningkatkan paras kolesterol berbahaya.


* Menyedut asap rokok akan mengurangkan vitamin dan nutrien tubuh yang akan melemahkan sistem imun tubuh. Sistem imun yang lemah akan meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung, peparu dan juga kanser


* Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) - ia merupakan kumpulan masalah
kesihatan di mana laluan udara tersekat dan menyebabkan kesukaran bernafas.

Bronkitis kronik - penyakit di mana laluan pernafasan menghasilkan lebih mukus yang memaksa perokok batuk lebih kerap. Merokok juga dikaitkan sebagai penyumbang utama kepada emphysemia, iaitu penyakit yang secara perlahan melemahkan keupayaan untuk bernafas.


Merokok akan meningkatkan kadar kemerosotan fungsi peparu tiga kali ganda lebih tinggi dan kesukaran bernafas bermula akibat kemerosotan fungsi peparu.


Di dalam rokok juga terdapat beribu-ribu bahan kimia dan sebahagian besarnya memberi toksik kepada tubuh. Bahan ini menjejaskan banyak aspek kesihatan daripada fungsi organ dalaman tubuh hinggalah kepada sistem imun.


Kandungan bertoksin daripada rokok boleh memasuki segenap ruang tubuh dan boleh merosakkan dengan banyak cara.


Pengumpulan toksin yang berlebihan akan memberi kesan kepada kesihatan, dimana kita akan mudah letih, daya konsentrasi yang lemah, peningkatan berat badan serta risiko pelbagai penyakit. Hati merupakan organ penting yang melibatkan tugas yang kompleks.


Ini termasuklah memproses ubatan dan toksin lain untuk disingkirkan daripada tubuh.

Penyelidikan juga mendapati merokok menukar keupayaan hati untuk menguruskan bahan-bahan tersebut.Milk thistle dan dandelion adalah dua jenis herba popular dalam menyokong kesihatan hati. Bahan aktif dalam Milk thistle iaitu silymarin bertindak sebagai antioksida untuk melindungi sel hati daripada serangan radikal bebas akibat pengumpulan toksin berlebihan.


Radikal bebas ialah bahan yang sangat reaktif dan berupaya menyebabkan kerosakan dan kematian sel. Silymarin juga boleh merangsang sintesis protein yang membantu merangsang penghasilan sel baru.Kajian klinikal menunjukkan milk thistle mempunyai kesan yang positif dalam rawatan beberapa jenis penyakit hati, termasuklah penyakit hepatitis, keradangan pundi hempedu dan sirosis hati.


Kajian tentang keberkesanan akar dandelion juga merumuskan ia berupaya menggalakkan pengaliran hempedu dan memperbaiki beberapa jenis keadaan seperti hepatitis, kongesi hati, keradangan saluran hempedu, batu hempedu dan jaundis.


Keberkesanan ini berkait rapat dengan kebolehan dandelion untuk membekalkan nutrien kepada hati dan meningkatkan fungsi hati.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0117&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_04.htm

Khasiat teh dan kopi

MANA satu minuman kegemaran anda setiap pagi, kopi atau teh. Yang pasti, minuman ini mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Ada orang yang berasa tidak bertenaga dan lemah lesu selagi tidak mendapat secawan kopi atau teh. Segar rasanya setelah menghirup secawan kopi atau teh panas.


Pun begitu, kopi atau teh ini banyak kegunaannya dari sudut kecantikan. Mudah dan berkesan.


Rambut bersinar dengan kopi


Bancuh kopi pekat dan panas. Biarkan suam sebentar. Sapu bancuhan kopi pada rambut yang kering dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam. Lakukan seminggu sekali dan rambut anda pasti berkilau.


Kopi singkir selulit


Jika anda ke farmasi dan mencari krim selulit, cuba baca bahan yang terdapat di dalamnya. Satu daripadanya ialah kopi. Lepas ini anda boleh buat sendiri krim selulit dan gunakan dua kali seminggu.


Mula-mula alas lantai bilik air dengan surat khabar. Bancuh biji kopi dengan air panas yang dicampur satu sudu besar minyak zaitun. Berdiri di atas surat khabar dan gosok bancuhan kopi tadi pada bahagian yang berselulit. Untuk hasil lebih memuaskan, gunakan span. Selepas itu, balut bahagian yang disapu kopi tadi dengan plastik dan biarkan beberapa minit. Bilas dengan air suam.


Buang sel kulit mati dengan kopi


Buang sel kulit mati dan dalam masa sama kurangkan pori-pori yang terbuka. Bancuh suku cawan biji kopi yang telah digunakan dengan sebiji putih telur. Bancuh sebati dan sapu pada muka. Biar kering dan bilas dengan air suam. Jika kulit anda jenis kering, sapu pula dengan pelembap kegemaran anda.


Mata segar dengan teh


Jangan buang uncang teh yang telah digunakan. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk dan letak pada kelopak mata selama 10 minit. Rasa sejuk uncang teh menyamankan mata anda serta-merta.


Teh melegakan kaki yang penat

Rendam kaki di dalam besen air teh sejuk selama 15 minit atau dalam air teh herba pudina bagi melegakan kaki yang penat. Kesegaran aroma teh menghilangkan bau kaki setelah sehari bekerja.


Teh sebagai rawatan wajah


Campur satu sudu kecil oat halus bersama teh herba wangi bagi membuat skrub muka. Biar kering dan bilas. Bagaimanapun jangan lakukan jika kulit anda sensitif.


Anda boleh juga membuat pes segar atau masker dengan mencampurkan teh herba wangi bersama susu tepung. Gosok pada muka dan biar kering. Selepas itu bersihkan dengan tisu sebelum membasuh muka.


Teh melegakan luka


Teh mengandungi bahan anti bakteria. Basahkan kapas dengan pekatan teh dan tekap pada luka kira-kira lima minit. Ulang lagi selama empat kali dan jangan basuh. Cara ini juga selamat pada kanak-kanak.


Kulit kepala sihat dengan teh


Panaskan setengah cawan minyak zaitun di dalam kuali. Campurkan dua sudu teh lavender yang telah ditumbuk dan dua isi uncang teh pudina. Jangan didihkan. Urut bahan ini pada kulit kepala. Bungkus rambut dengan penutup kepala selama 20 minit atau lebih. Bilas rambut dan keringkan. Lakukan sebulan sekali agar kulit kepala sihat dan menguatkan akar rambut.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1013&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm

Gula baik, gula jahat

SEBELUM terkena kawal pemakanan, jangan ikut nafsu. Beringat sebelum terkena.

Kurangkan makan nasi, minuman berkarbonat dan makanan yang bergula." Begitulah bunyi khidmat pesanan ringkas (SMS) dari seorang pesakit kencing manis yang ditemu bual
Mingguan Malaysia Rabu lalu.


Ketika membacanya, mungkin kita sudah biasa mendengar nasihat sedemikian. Namun, cerita sebaliknya banyak memberi pengajaran. Awal tahun ini, isu gula semakin menjadi tumpuan sejak kebelakangan ini. Di sebalik kisah kenaikan dan kekurangan gula, kita lupa tentang implikasinya jika berlebihan.


Pertemuan dengan pesakit kencing manis, Nila Kesuma mat, 49 di Kapar, Selangor ingin membawa pembaca menghayati kisahnya dan mengambil iktibar. Keadaan hidupnya menjadi lebih parah apabila kaki kiri Nila dipotong akibat menghidap kencing manis dua tahun lalu. Sebelum itu, dia tidak menyangka hanya kerana gula dia boleh hidup menderita seperti ini. Pergerakannya terbatas.


Bayangkan hidupnya yang ceria telah berubah. Nila hanya mengetahui dirinya menghidap kencing manis selepas melahirkan anak keduanya. Namun Nila tidak bersungguh-sungguh mengambil insulin bagi memastikan kencing manisnya stabil. Sikap acuh tak acuh terhadap penyakit ini menyebabkan Nila kehilangan kaki kirinya.


Nasihatnya kepada generasi muda, kurangkan gula kerana tanpa disedari ia boleh menjadi pembunuh.


Mujur sahaja Nila antara insan yang bernasib baik. Selepas kisahnya tersiar dalam akhbar Utusan Malaysia tahun lalu, dia kini mampu hidup selesa hasil bantuan pelbagai pihak. Hidup sebagai ibu tunggal yang terpaksa menyara dua orang lagi anaknya dalam keadaan yang serba kekurangan mendapat perhatian orang ramai.

Akhirnya, walaupun kurang upaya, dia kini mampu tersenyum ceria. Jika dahulu dia sukar berjalan dan berdiri walaupun berkaki palsu, sekarang dia boleh melakukannya.

Kisah kencing manis memberi hikmah kepadanya kerana dia kini lebih berhati-hati tentang pemakanan seperti mengurangkan pengambilan gula.


Gula dan diabetes


Menurut Pakar Perubatan dan Gastroenterologi, Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC), Dr. Abdul Malik Jamal Buhari, diabetes sebenarnya berpunca daripada masalah pemprosesan atau metabolisma gula kurung efektif dalam badan. Walaubagaimanapun, gula atau glukosa bukanlah masalah utama penyebab diabetes.


"Diabetes adalah disebabkan pengambilan kalori yang berlebihan ditambah pula dengan kurang aktiviti senaman seharian.


Jika seseorang mengambil atau memakan lebihan kalori dari yang sepatutnya, maka
lebihan kalori ini akan bertukar menjadi lemak yang berkumpul dibahagian hadapan abdomen (sekelilingnya) yang kita namakan Central Obesity.


Lemak lebihan inilah akhirnya menyebabkan insulin iaitu hormon utama memproses gula didalam darah menjadi kurang efektif, lalu terjadi keadaan dimana paras gula menjadi terlalu tinggi," katanya.


Dr. Abdul Malik memberitahu, pada masa inilah seseorang dilabel sebagai pesakit diabetes.


Berkongsi makna gula, beliau menjelaskan, gula adalah salah satu komponen asasi makanan selain protein dan lemak. Gula perlu untuk memberi tenaga kepada manusia bagi menyempurnakan pelbagai aktiviti harian. "Gula adalah substrate yang paling penting bagi otak berfungsi dengan normal. Tanpa gula, otak boleh mengalami kerosakan yang teruk dan mungkin tidak dapat berfungsi seperti biasa. Jika gula berlebihan terjadi seperti yang berlaku kepada pesakit diabetis kita akan menjadi lebih letih, sentiasa haus dan terpaksa minum air dalam kuantiti yang banyak," jelasnya.


Justeru itu, berat badan mungkin susut dan kita perlu membuang air kecil kerap sekali, termasuk di waktu malam (tidur). Gula yang berlebihan menjadikan sistem imun kita lemah dan ini menyebabkan kita senang mengalami jangkitan kuman dan luka akan mengambil masa yang terlalu lama untuk sembuh.


Selain itu, gula yang berlebihan dalam jangka masa lama akan menyebabkan salur darah halus di mata mengalami pendarahan dan menyebabkan kita menjadi buta. Salur darah di jantung juga boleh tersumbat dan ini menyebabkan serangan sakit jantung. "Hal yang sama terjadi di buah pinggang, menyebabkan "protein" bocor melalui kencing dan kerosakan buah pinggang berlaku menyebabkan kita perlu menjalani dialysis untuk keadaan ini. Deria saraf di kaki dan tangan juga boleh menjadi lemah menyebabkan kita tidak merasai luka dikaki dan oleh itu tidak mendapatkan rawatan. Luka tersebut boleh dimasuki kuman dan lama kelamaan menjadi besar dan teruk sehingga kita terpaksa memotong bahagian kaki tersebut untuk menyelamatkan nyawa pesakit," ujarnya.


Dr. Abdul Malik menasihatkan orang ramai, jika seseorang mengalami sebarang tanda-tanda gula berlebihan seperti diatas, bersegeralah dapatkan nasihat dan rawatan doktor.


"Kena ingat, masalah diabetis adalah masalah lebihan kalori dan gula bukanlah masalah utama diabetis. Jika penyakit diabetis ini dapat dikawal dengan rapi awal-awal lagi, mungkin kerosakkan jantung, mata dan buah pinggang dapat dielakkan," katanya.


Pemakanan gula


Dari sudut pemakanan, gula dalam bentuk hablur berwarna putih yang biasa kita kenal sebagai gula atau gula pasir mengandungi zat kosong yang bermaksud kandungannya semata-mata sukrosa.


Ia dikatakan tanpa zat kerana tidak mengandungi nutrien penting seperti vitamin B, enzim-enzim dan hanya mengandungi garam galian pada kadar yang sangat rendah.


Hampir semua orang beranggapan bahawa mereka memerlukan gula terutama dalam minuman sekurang-kurangnya dua atau tiga kali sehari. Mereka percaya bahawa gula menyumbang tenaga.


Sekilas pandang sememangnya ia menyumbang tenaga tetapi apabila dicerna, gula melepaskan glukosa dengan pantas. Kemudian paras glukosa akan jatuh dengan pantas juga dan berada di bawah paras normal.


Makanan berkarbohidrat terutama yang ceruh atau masih ada selaput seperti beras perang atau bijiran berkarbohidrat terproses yang apabila dimasak dan dimakan dengan lemak atau protein menjadikan pelepasan glukosa dalam darah pada kadar perlahan.


Paras glukosa darah akan jatuh secara perlahan-lahan dan tidak akan melepasi di bawah paras normal.


Perubahan mood, tidak boleh fokus untuk melakukan kerja, mengantuk, letih adalah berpunca dari kadar glukosa darah rendah dari paras normal, iaitu suatu keadaan dikenali sebagai hipoglisemia. Seseorang akan terus merasakan dirinya memerlukan gula untuk mengembalikan fisiologi mereka kepada keadaan normal. Kitaran ini akan berlarutan beberapa kali dalam sehari.


Cara yang paling baik ialah berlatih mengurangkan pengambilan gula secara bertahap.
Pertama, seseorang perlu tahu mengenai kegiatan gula pada kadar-kadar berbeza dan kaedah pengambilan terhadap fisiologi. Kedua, mereka perlu tahu hasil kesan pengurangan pengambilan gula.


Ketiga, mereka perlu ada tekad dan yakin boleh melakukannya iaitu mengurangkan pengambilan gula. Akhir sekali, mereka mesti bersungguh- sungguh untuk terus-menerus melakukannya.


Sekiranya seseorang berjaya mengurangkan pengambilan gula kepada separuh daripada jumlah biasa, akhirnya mereka akan merasa kadar yang diambil itu tetap manis.


Sekiranya anda mengalami hipoglisemia ketika mengurangkan pengambilan gula, kajian menunjukkan pengambilan minyak hati ikan kod secara berterusan dapat membantu menstabilkan glukosa dalam darah. Minyak kelapa dara juga boleh membantu iaitu dengan memperlahankan pelepasan glukosa darah.


Gula, seperti mana perangsang metabolik lain termasuk kopi, rokok dan alkohol sekiranya diambil berterusan adalah punca kepada penyakit-penyakit degeneratif dengan menyebabkan tubuh sentiasa dalam keadaan stres (tegang).


Ia mengakibatkan hormon kortisol yang dikaitkan dengan penyesuaian fisiologi terhadap stres jangka panjang berada pada paras lebih tinggi daripada normal. Hormon ini dikaitkan dengan pelbagai ketidakseimbangan berbagai jenis hormon, neurotransmitter, dan enzim.


Mengambil alternatif lain seperti madu, gula kabung, gula marah, sirap maple, sirap berfruktos seperti sirap ros bukan suatu yang baik juga. Kesemuanya akan meningkatkan pelepasan glukosa darah yang pantas kecuali diambil pada kadar rendah dan diambil bersama lemak atau protein.


Sirap fruktos seperti sirap ros dan sirap-sirap lain mengandungi pewarna tiruan yang boleh memudaratkan sel dan DNA.


Menurut kajian, gula tiruan juga akan menjadikan tubuh menerimanya seolah-olah seseorang makan gula biasa selain keselamatannya terhadap tubuh diragui.


Walaupun fruktos buah-buahan adalah baik berbanding dengan makanan dan minuman terproses kerana buah-buahan mengandungi serat dan nutrien-nutrien lain. Sekiranya memakan buah yang manis seperti tembikai, pastikan tidak dimakan secara berlebihan.

Biasakan minum jus buah-buahan tanpa gula.


Kesimpulannya, kadar pengambilan gula boleh dikurangkan jika ada kekuatan diri dan mental serta usaha.

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0110&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

Kurus dengan cara murah

Perubahan gaya hidup penting dalam mencapai impian untuk kurus secara berkesan dengan cara yang paling murah.


Baik dari segi pemakanan dan amalan senaman harus diberi keutamaan kerana inilah yang menyumbang kepada pengurangan berat badan yang diinginkan.


Jangan sesekali kembali kepada gaya hidup yang lama apabila telah mencapai berat impian kerana ia bakal mengecewakan kita semula.


Untuk mengetahui sama ada seseorang itu terlebih berat badan atau berat yang ideal untuknya, pertama, timbang berat badan dalam kilogram, kemudian ukur tinggi dalam meter. Kira Indeks Jisim Badan (BMI) dengan membahagikan berat (kilogram) dengan tinggi (m2).


BMI bagi individu normal harus kurang daripada 25. Sebaliknya, jika BMI 25 hingga 30 bermakna individu tersebut terlebih berat dan memerlukan diet dan senaman. Manakala
BMI lebih daripada 30 ialah obesiti.


Perunding masalah berat badan, Dr. Mahathir Mohamed berkata, ukuran BMI penting dalam mendapatkan sasaran jumlah berat badan ideal bagi seseorang yang mengalami masalah berat berlebihan dan ingin memulakan sebarang program diet atau menguruskan badan.


Katanya, setelah tahu apakah berat badan ideal yang ingin dicapai, maka ujian darah harus dilakukan.


Ini bagi mendapatkan profil mengenai kandungan darah, fungsi buah pinggang atau ginjal, fungsi hati, kolestrol, kandungan gula dalam darah semasa berpuasa dan analisis air kencing.


''Ujian hormon turut akan dilakukan kerana ketidakseimbangan hormon juga berkemungkinan boleh menyebabkan peningkatan berat badan dan ketidakupayaan untuk mengurangkan berat badan.


"Selalunya pakar menentukan ujian hormon yang perlu diambil oleh seseorang bergantung kepada sejarah dan ujian fizikal.''Ujian profail hormon tiroid sebagai contoh, penting bagi mengetahui ketidakcukupan fungsi tiroid yang menyebabkan kenaikan berat badan."Hormon lain yang memain peranan dalam pengurangan berat badan dan pengekalan termasuklah hormon tumbesaran, DHEA, estrogen, progesteron, testosteron, kortisol, insulin, leptin dan ghrelin,'' katanya ditemui di Klinik Mempermuda Kulit dan Anti
Penuaan, Timeless, di Kelana Jaya, baru-baru ini.

Menurut Dr. Mahathir, kekurangan hormon perlu diganti bagi mendapatkan tahap yang optimum bagi memastikan kejayaan.


''Satu lagi yang menentukan kejayaan pengurusan berat badan ialah diet. Diet mudah yang perlu diikuti ialah menghapuskan pengambilan gula, makanan manis termasuk coklat.


"Setiap kali membeli makanan baca dulu label tentang kandungan bahannya. Jika ada kandungan gula di dalamnya, dinasihatkan tidak membelinya dan setiap makanan harus mempunyai ketiga-tiga kumpulan makanan seperti protein, karbohidrat dan lemak.


''Dapatkan glycemic yang rendah daripada buah-buahan seperti epal, pir, jambu batu, aprikot dan kiwi, sayur-sayuran dan kekacang.


''Sebaliknya, ambil protein daripada ikan, ayam, daging, telur dan taufu. Lemak yang baik pula daripada minyak zaitun manakala omega-3 pula boleh diperoleh daripada minyak ikan dan minyak kelapa dara yang mengandungi medium chain triglycerides,'' jelasnya yang turut mengalami penurunan berat badan dari 104 kilogram ke 80 kilogram manakala isterinya turun dari 68 kilogram ke 55 kilogram setelah mengubah cara hidup dan mengikuti program yang dicipta olehnya.


Menurut Dr. Mahathir, diet yang sesuai ialah diet yang berkalori rendah. Sebagai contoh, program 500 hingga 800 kalori yang lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh badan untuk bertenaga dan sihat.


Dua minggu fasa intensif


Minum pagi: Mihun sup dicampur dengan ayam, bebola ikan dan sayur. Kurangkan mi sebanyak satu mangkuk sahaja. Minum air kosong.


Makan tengah hari: Sup ayam yang mengandungi protein, lemak dan vitamin) dicampur dengan air (kira-kira 250 kalori)


Makan malam: Tom yam, banyakkan sayur.

''Ingat, minum banyak air kerana banyak orang menyangkakan mereka lapar tetapi sebenarnya mereka hanya dahaga. Selepas minum, anda tidak lagi lapar. Selain itu, ia membuatkan anda hidrasi dan mengeluarkan toksin di dalam usus.


''Dicadangkan mengambil multivitamin yang kaya dengan chromium, selenium, zink dan vitamin E bagi memperoleh nutrisi yang lengkap.


''Selepas dua minggu, anda akan mendapat tenaga baru dan berat badan anda berkurangan,'' katanya yang mula sedar untuk menguruskan badan setelah kehilangan ahli keluarga pada usia akibat sakit jantung.


Tambahnya, langkah kedua, anda kini boleh makan dua kali iaitu sarapan pagi dan makan tengah hari tetapi tanpa gula, tinggi protein yang diperoleh daripada sayuran dan glycemic rendah daripada buah-buahan.


Selalunya, orang Malaysia pasti akan merindui nasi. Namun, anda boleh menggunakan beras glycemic rendah seperti basmathi.


''Nasihat saya untuk mengambil suku pinggan sahaja nasi manakala yang lain dipenuhi dengan sayur-sayuran, ikan atau ayam. Anda boleh mengambil satu buah-buahan glycemic rendah setiap kali makan seperti epal. Juga, makan ayam tanpa kulit.


''Ambil penggantian makanan berat untuk makan malam seperti sup supaya perut anda tidak bekerja keras semasa anda tidur,'' katanya.

Pada masa ini mulalah melakukan senaman untuk membina otot. Senaman Tabata adalah sesuai pada tahap ini. Berenang juga adalah senaman yang boleh mengurangkan berat badan, menguatkan kardio dan ketahanan badan.


''Ingat, anda seharusnya mengurangkan lemak dan otot-otot semasa fasa pertama dan inilah masanya untuk menggantikan otot tersebut. Anda tidak akan mahu kulit yang melendut di tubuh.


''Lakukan perkara yang sama pada tahap kedua sehingga anda gembira dengan berat anda. Ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan tetapi diingatkan jangan cepat sangat turun kerana anda perlu membina otot dan mengelakkannya daripada melendut. Jika hanya turun 5 kilogram, anda telah menambah lima hingga lapan tahun usia hidup yang sihat,'' ujarnya.


Selepas tiga hingga empat minggu di tahap kedua, fizikal aktiviti anda meningkat, bolehlah makan snek yang merupakan buah-buahan glycemic rendah antara pukul 11 pagi dan 4 petang untuk menstabilkan gula dalam darah dan hormon.


Apabila berat badan yang diidamkan telah diperoleh, kekalkan dengan pelan makanan
sihat yang sedia ada dan teruskan senaman. Bagi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut, hubungi 03-78808486.


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1229&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm