Bahan-Bahan
1 kg siput sedut - rendam sekejap dengan air garam, buang ekor dan cuci bersih kemudian toskan
10 - 15 biji cili padi - kisar halus
2 inci kunyit hidup - kisar halus
garam dan gula secukupnya
2 inci halia - kisar halus
2 batang serai - dititik
1 kotak santan
3 ulas bawang putih - kisar halus
5 ulas bawang merah - kisar halus
2 ikat pucuk ubi
Cara Membuat Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
1. mula-mula pucuk ubi diambil bahagian pucuk daun yang lembut kemudian rebus hingga lembut dan toskan.
2. panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi hingga naik bau, kemudian masukan santan bersama siput, dan serai.
3. masak pada api sederhana sambil terus dikacau perlahan. kemudian masukan pucuk ubi dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya
No comments:
Post a Comment