Bahan-bahan untuk lapisan bawah (A)
- 1 cawan tepung beras
- ¾ cawan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung ubi
- ¾ cawan gula
- ½ cawan santan cair
- 1 sudu teh air kapur
- ¾ cawan air gula merah, tambah ikut kemanisan yang disukai
- 2 ½ cawan air
Bahan-bahan untuk lapisan bawah (B)
- 1 cawan tepung beras
- ¾ cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- 2 ½ cawan air
- sedikit garam
.
Cara-cara membuatnya:
> Lapisan bawah : Campur semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati. Tapiskan adunan dan masukkan kedalam periuk, kacau adunan dengan api sederhana hingga naik wap. Biar sejuk seketika dan kemudian tuangkan ke dalam loyang yang dilapik plastik.
> Lapisan atas : Campur bahan-bahan B dan kacau hingga sebati. Tapiskan adunan dan masukkan kedalam periuk, kacau adunan dengan api sederhana hingga naik wap. Goreskan lapisan bawah untuk memastikan ianya melekat dengan baik dan tuang adunan ke atasnya. Kukus sehingga masak atau lebih kurang 25 minit.
No comments:
Post a Comment