Bahan Tosei Express
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 + 1/2 cawan air sejuk ais
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil cuka
14:064
Bahan Kari Sardin
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 cawan minyak
1 sudu besar cili boh
1 paket kecil rempah kari ikan
secukupnya Air
1/2 kotak kecil santan
secukup rasa Garam
1 sudu kecil pes asam jawa
2 tin sedang sardin/mackerel
2 biji terung bulat (potong)
3 biji ceri tomato (belah 2)
Langkah-langkah
1 Gabungkan semua bahan tosei. Blend sampai lumat. Peram 1-2 jam.
2 Sementara tu kita buat kari sardin. Hiris nipis bahan tanda *.
Panaskan minyak, tumis bahan hiris, daun kari, halba campur dan cili boh sampai garing.
3 Masukkan serbuk kari. Kacau sampai garing. Tambah 1/2 cawan air, kacau sampai garing dan pecah minyak. Ulang step ni 3 kali sehingga rempah betul betul masak.
Masukkan air secukupnya, tambah santan. Kacau dan biar mendidih. Perasakan dengan garam dan asam jawa secukup rasa.
4 Masukkan sardin. Kacau. Jika agak kering boleh tambah air sikit. Ikut citarasa nak kuah pekat atau cair.
Tambah terung dan tomato ceri. Kacau. Bila semua dah masak sekata, tutup api.
5 Panaskan non stick pan. Api kecil.
Kacau rata adunan tosei tadi, ambil sesenduk kecil, ratakan atas pan senipis mungkin. Bila dah nampak keperangan, lipat
Ulang sehingga adunan habis.
6 Hidangkan tosei dan kari sardin.
Siap
*Let's Cooking 🥰*
No comments:
Post a Comment