"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Saturday, October 19, 2019

Ibu Hamil

Semua ibu hamil perlu diberitahu bagaimana nak kurangkan risiko untuk mendapat jangkitan Listeriosis ketika mengandung.

Bagaimana?

1) minum hanya susu yang dipasteur atau Susu UHT. Susu fresh diperah dari tetek kambing ke lembu ke rusa ke buaya (kalau buaya ada susu la ) . Susu-susu jenis ini TAK DIGALAKKAN minum

2) tak digalakkan makan soft cheese seperti Camembert, Brie, Blue-veined cheese. Takda risiko listeriosis dengan memakan hard cheese seperti Cheddar, cottage cheese atau cheese yg sudah diproses. Baca bebetul. SOFT cheese jer takboleh makan.

3) tidak memakan pate ( sebarang jenis termasuk yg ada sayur ) - sejenis daging mentah

4) tak memakan makanan yang separuh masak, atau memanaskan semula makanan yg lama. Telur separuh masak TAKBOLEH MAKAN ye

Untuk mengurangkan risiko dapat jangkitan Salmonella pula :

1) elakkan makan telur mentah, telur separuh masak atau apa apa makanan yang mengandungi telur mentah atau telur separuh masak

2) elakkan daging mentah, atau daging separa masak. sushi yang ada ikan/sotong/udang mentah atau separa masak TAKBOLEH ye

Takda istilah mengidam makanan-makanan yg saya cakap kat atas ni. Lepas  beranak boleh la makan kalau nak. Jgn cuba cuba nak join Fear Factor masa mengandung. Awas !

Baru telan 2 biji telor kat bawah ni, burrpp Alhamdulilah. Jangan jeles mak buyung sekalian 😆

Wednesday, October 16, 2019

MUSUH JANTUNG ADALAH AIS


TAHUKAH ANDA BAHWA
Apa makanan yg paling buruk utk Jantung kita??

Anda mungkin akan terkejut setelah membaca tulisan ini

1. Jantung kita paling pantang adalah : ​

   ●Semua makanan dan minuman yg bersifat dingin dan sejuk.
   ●Jangan minum minuman  ber ais
   ●Jangan makan makanan dingin yg keluar dari peti ais . Lebih baik
     makan makanan yang hangat/panas.
     (Ini kalau kita ingin sehat!)

2. *Apa musuh utama jantung*

••Amalan minum minuman sejuk dan ber ais selesai dari makan nasi
   
   ●slpas penat bekerja, kita minum minuman sejuk dan ber ais

   ●Saat udara panas sambil minum2an yg dingin, sangat enak rasanya.

3. Jika kebiasaan kita begitu
    Silakan lihat penjelasan di bawah ini :

   ●Pantang yg utama bagi jantung adalah selesai memakan hidangan *TIDAK BOLEH* minum minuman sejuk dan ber ais,, ini adalah saranan dari pakar2 jantung.

    ​ Penjelasannya :​ Minum segelas air sejuk dan mengandungi ais setelah selesai makan akan  membekukan dan menggumpal minyak serta lemak makanan yg baru ditelan,  bahkan ia menyukarkan proses pencernaan makan dalam perut kita.

     Didlm perut makanan yg kita makan menjadi beku yang mirip lumpur itu akan bertemu dgn enzime perut, maka ia sukar terurai dan sukar diserap oleh usus serta ia  akan melekat di dinding usus.

     Ia akan berubah menjadi lemak, jika setiap hari terus menerus seperti ini, maka lama kelamaan akan dapat menyebabkan penyakit, bahkan penyebab tumor/kanser.
   
Maka setelah makan sebaiknya minum air hangat dan air suam saja.

4. Gejala-gejala (simtom2 ) serangan jantung

  ••Sakit di lengan kiri, sakit di bahagian tengkuk.

   ●Sakit di ulu hati, terasa mual, dan berkeringat dingin
 itulah simtom2 umum terjadi serangan jantung.

   ●Data statistik 60% serangan jantung terjadi saat sedang tidur, sehingga penderita saat tidur, tidak bangun² lagi.

Sebaiknya sebelum tidur usahakan minum satu gelas air suam,  ini utk mencegah serangan jantung saat tertidur atau bangun pagi.

Saat bangun tidur biasanya tekanan darah tinggi sayugia jangan terus bangun, tunggu 5 menit atau gerakan anggota tubuh secara ringan, agar darah mengalir lancar dan lebih baik.

Amalan yg di syorkan setelah  bangun dari tidur amaklan minum 2 gelas air suam ketika perut kita masih kosong.

□Sakit di bagian tengkuk sering menyebabkan kita terbangun dari tidur yg nyenyak. Makanya 
  harus hati².

□ Semakin banyak kita ketahui, maka kesempatan hidup lebih baik , lebih sehat dan lebih panjang umur kita.

Kirimlah info ini pada kawan2 dan saudara mara. . Semoga penjelasan singkat ini dapat menolong kita dari bahaya serangan jantung.

*Sihat itu mahal, sayangilah jantung kita.

*AIR DINGIN DAN AIS ITU TIDAK BAIK UNTUK ANDA !

WALLAHUALAM...

Monday, October 14, 2019

Khasiat kaki ayam di umur 30 tahun.


Sila Rajinkan Diri Makan Kaki Ayam Bila Dah Nak Masuk Umur 30 Tahun. Mengapa? Jom kita lihat sebabnya dan, apa manfaat disebalik kaki ayam ni.


Biasakan Diri Makan Kaki Ayam Bila Dah Nak Masuk Umur 30 Tahun 5
1. Kaki Ayam Kaya Kolagen

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi.

Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C.

Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:

Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru yang lebih cepat.




Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.

Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.

Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.

2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh

Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik.

Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang.

Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut usia.

3. Menyembuhkan Cedera

Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia.

Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kaki ayam.

4. Menyihatkan Saluran Pencernaan

Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang sangat lazat.

Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup. Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi lebih sihat.

Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih sihat.

5. Menjaga Kesihatan Kuku

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku.

Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.

6. Menyihatkan Gusi

Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh.

Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak.



Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.

7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus.

Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

8. Membentuk Probiotik Semulajadi

Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan pelbagai jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi.

Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi.

Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.

9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh

Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh.

Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanita.

10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh

Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain.

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.

Biasakan Diri Makan Kaki Ayam Bila Dah Nak Masuk Umur 30 Tahun 7
Tips Memasak Kaki Ayam

Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh.

Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.

Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.

Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.

Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan. Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.

Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.

Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.

Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.