Bahan-Bahan:
1 paket agar-agar serbuk (10g)
600ml air
1 tin susu cair
3/4 cawan gula
1 sudu besar tepung kastad
Sedikit pewarna kuning
Acuan lompang dan bekas
Cara-Cara:
Satukan agar-agar, air, gula.Masak hingga agar-agar dan gula hancur.
Tuang susu cair ke dalam adunan.Kacau sebati.Biarkan mendidih.Tutup api
Cedukkan satu setengah cawan adunan ke dalam periuk lain.
Masukkan pewarna kuning dan tepung kastad.
Kacau hingga nampak likat.Tuang ke dalam acuan kuih lompang.Biarkan bahagian telur kuning mengeras
Bila keras, keluarkan dari acuan, letakkan dalam bekas yg sesuai, tuangkan adunan putih.
Bahagian kuning mestilah menonjol sedikit dari bahagian putih.Untuk menampakkan bentuk telur mata separuh masak.
Sejukkan...bila puding telah keras, siap dihidang..
Kredit : cgu jurina abu
No comments:
Post a Comment