Lepat cendol versi acuan lompang π
, duk bandar susah cari daun pisang, kita tukar kaedah letak dalam acuan lompang je, saja tambah kacang merah ☺️.
π 1 cawan tepung jagung
π 2sb tepung hoen kwe
π 1 cawan gula
π 5 1/2 cawan santan ( sy pakai santan kara kotak kecik bancuh dengan air, nak guna santan fresh pun boleh )
π 1sk garam
π Daun pandan disimpul
π 1 paket kecil cendol
π 1 tin kacang merah
Cara :
✓Basuh cendol & kacang merah, dan toskan,
✓Satukan semua bahan kecuali cendol & kacang merah,
✓Kacau semua bahan sehingga sebati dan tiada ketulan,
✓Masak menggunakan api kecil sehingga pekat dan berbuih letup²π
sentiasa kacau agar adunan tak berketul,
✓Masukkan cendol & kacang merah,
✓ Tutup api dan boleh tuang dalam acuan,
✓ Sejukkan dan sedia dimakan
Selamat Mencuba semua π€.
No comments:
Post a Comment