Ramuan
2 ulas bawang putih
4 biji cendawan shitake
1/2 batang lobak
10 batang crab stick
100 gram isi ayam
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil lada hitam
1 kiub ayam
2 sudu tepung jagung
1 peket kecil suun
1 biji telur (ambil putihnya sahaja)
Langkah-langkah
1 Sediakan bahan-bahan
2 Didihkan air sebanyak 3 cawan (bergantung kepada berapa banyak kuah yang dikehendaki)
3 Bahan-bahan tadi di racik halus. Apabila air mendidih, masukkan semua bahan. Tunggu sehingga 5 minit.
4 Masukkan 1 kiub ayam dan lada hitam. Kemudian masukkan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
5 Masukkan putih telur ke dalam sup kita tadi. Tips: untuk mendapatkan tekstur yang halus kacau secara membulat dan laju.
6 Masukkan suun dan juga sos tiram.
6 Masukkan suun dan juga sos tiram.
7 Siap, boleh dihidangkan bersama fishball atau dihirup kosong sebegitu sahaja.
Selamat mencuba!
*Let's Cooking 🥰*
No comments:
Post a Comment