Bahan-Bahan:
5 potong ikan xkira Jeni's
1/4 inci lengkuas dihiris nipis
1 inci kunyit hidup dihiris nipis
1 sudu teh serbuk kunyit
2 ulas bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dihiris nipis
3 keping asam gelugor
3 biji cili padi- diketuk
5 biji bendi
garam dan gula secukupnya
air secukupnya
Cara Memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk secukupnya. Didihkan air.
2. Apabila air telah mendidih, masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit, serbuk kunyit dan lengkuas dalam periuk.
3. Kemudian, masukkan pula ikan aya, asam gelugor, cili padi dan bendi. Biarkan mendidih seketika.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang bersama nasi putih.
*Let's Cooking 🥰*
No comments:
Post a Comment