"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Thursday, March 28, 2024

KEK BATIK MELTING


Ni laa fav anak2 mommy sblm mommy depa reti buat kek2 simple  yg lain 😁😁...xde kek lain xpe asal dpt kek batik ni dah heaven bg depa 😅😅😅mommy share resepi utk sesape yg br bljr nk buat kek batik , kalau yg dah expert ignore jer laa ya 😆😆😆 ni mommy added coffee flavour lg sedap rasanya 😋😋😋...

P/s  kek nmpk berlemoih x smooth jelita sbb utk family mkn2 jer ni bkn cust order 😁😁😁🙏🙏🙏

❤ ❤

2 packet @ 600g biskut marie , patah2kan
200g butter
1 cwn susu pekat
1 cwn milo
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn air masak
1 sachet nescafe 3in1 @ 1 sk nescafe

Masak butter hingga cair ( guna api kecik ya?)
Masukkan susu pekat, kacau rata...
Masukkan milo, serbuk koko...kacau cepat2 elak berketul...
Masukkan air,kacau biar semua sekata...
Masukkan nescafe 3in1,kacau sekata...
Lastly, masukkan biskut, kacau2 bg biskut bersalut coklat, off api...
Masukkan k dlm loyang 9" @ 10" yg dialas plastik utk elak kek melekat & senang ditarik keluar nanti...
Tekan padat2 & ratakan...
Bila sejuk, masukkan k dlm fridge....

Topping ganache :
100g dark compound
100g milk compound
200ml whipping cream
1 sb butter

Double boil kesemua bhn, kacau2 hingga sebati..
Curahkan choc ganache atas kek batik td...
Jika ada buih2 tu, hentak2kan loyang biar permukaan jd smooth.
Simpan dlm fridge 4,5 jam sblm dipotong...

Happy baking lovelies 🥰😍❤🌹


No comments: