"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 26, 2024

TART EPAL SEMPOI




Bahan-bahan (150 biji)

BAHAN UNTUK DOH TART:

2 1/2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung jagung

2 1/2 sudu besar tepung kastard

2 sudu besar tepung susu

1 cawan mentega (226 gm) 1 sudu besar minyak sapi

1 biji kuning telor

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu besar gula (saya guna 2 sudu besar gula kastor)

BAHAN UNTUK INTI JEM EPAL

6 biji epal hijau dibuang kulit dan diparut 3 senduk gula pasir (ikut kemanisan yang

disukai) Kulit Kayu Manis

Setitik dua pewarna hijau epal

CARA MEMBUAT DOH TART:

1.Pukul bersama mentega, tepung susu, minyak sapi, gula hingga sebati. pukul guna senduk kayu je..jgn pukul sampai kembang ye agak2 sebati je semua.

Masukan telur dan esen vanilla, pukul/kacau lagi.

Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.

Panaskan oven.

Panaskan oven.

2 Ambil doh dan tekan pada acuan tart, panjang doh tersebut dlm 3 inci. isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar yg telah di gliss dgn mentega (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).

Ulangi sehingga habis. jika nak hiasan dgn rice ball pun boleh atau nak glaze ngan kuning telor yang dicampur dgn sedikit air Bakar pada suhu 160C sehingga 17-20 minit sehingga masak.

CARA MEMBUAT INTI JEM EPAL

Parut epal yang telah dibuang kulit 1 Masak bersama kulit kayu manis hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, Kacau tanpa henti hingga likat.

3 Angkat dan sejukkan.

*Let's Cooking 🥰*

No comments: