Ramuan
Bahan A
250 gram marjerin Pelangi
1 cawan brown sugar (boleh kurangkan lagi sekiranya nak kurang manis)
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur gred A
Bahan B
2 1/2 cawan tepung gandum (diayak terlebih dahulu)
1/2 cawan tepung jagung (diayak terlebih dahulu)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak
Bahan C
300 gram coklat chips (pilih size kecil)
Langkah-langkah
1 Campurkan kesemua bahan A
2 Gaul rata
3 Kemudian, masuk kan bahan B
4 Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan B
5 Selepas rata, masukkan coklat chips ke dalam adunan. Kacau rata.
6 Masukkan adunan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit
7 Panaskan oven sebelum masukkan adunan yang telah dibentuk kan.
8 Bentuk kan adunan bulat kecil, dan jarak kan sedikit antara adunan untuk biskut mengembang.
9 Bakar pada suhu 160 degree selama 20 minit.
10 Kemudian rehat kan sekejap biskut sebelum dipindahkan ke bekas lain.
*Let's try 🥰*
No comments:
Post a Comment