Bahan2
Bawang merah* sesuai selera
Bawang putih* sesuai selera
Ikan bilis* sesuai selera (dicuci bersih & ditoskan)
Minyak masak untuk menumis
Bawang holland (dihiris kasar)
Cili merah (dihiris kasar)
Gula sesuai selera
Garam sesuai selera
Serbuk perasa sesuai selera
Langkah-langkah
1 Cuci bersih pekasam pucuk ubi dan perah air nya. Tumbuk bahan-bahan bertanda*
2 Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
3 Masukkan pekasam pucuk ubi, kacau rata. Masukkan sedikit air, gula, garam dan serbuk perasa, kacau rata. Jika pucuk ubi masih terasa belum lembut, tambah lagi air dan masak hingga lembut. Adjust rasa mengikut sesuai selera. Masukkan cili merah dan bawang holland, gaul rata.
4 Sedia untuk dihidangkan. Makan bersama nasi putih, ikan kering goreng/ ikan goreng memang sedap.
*Jom msk 🥰*
No comments:
Post a Comment