"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 26, 2024

AYAM MASAK PADANG

Bahan utama:

✓ 1 ekor ayam (potong 10)

Bahan kisar:

✓ 5 ulas bawang putih
✓ 2 biji bawang besar
✓ Sdikit halia
✓ 1 inci lengkuas
✓ 3 batang serai
✓ Sedikit kunyit hidup (atau kunyit serbuk)
✓ Sdikit cili kering (nk pedas lbih kn)
✓ Sdikit buah pelaga
✓ 3-4 biji bunga lawang
✓ 2 helai daun kunyit
✓5 helai daun limau purut
✓ 1 peket kecik kerisik
✓ Sdikit garam
✓ Sdikit gula
✓ 1 kotak kecil santan kara (atau 1 cawan susu cair pun boleh)

Cara-cara memasak:

1. Kisar semua bahan sehingga lumat & tuangkan terus ke dalam kuali/periuk masakan.

2.Masukkan kesemua bahagian ayam yg telah dipotong dan dibasuh bersih. Masukkan semangkuk air

3. Masukkan kesemua bahan lain kecuali SANTAN. Air boleh ditambah lagi sedikit demi sedikit sekiranya kering untuk menunggu isi ayam empuk.

4. Akhir sekali bila ayam dah empuk, masukkan santan, sedikit demi sedikit mengikut kepekatan yang diinginkan.

5. Perlahankn api dan biar sampai masak

6. Sedia untuk dihidang hiris daun limau purut tabut atas nya

SELAMAT MENCUBA!!

No comments: