"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Wednesday, March 27, 2024

Gulai Batang Pisang




daging 1kg/1 ekor ayam kampung
umbut pisang secukupnya
asam jawa
garam
1 cawan serbuk kari daging
1 cawan kerisik
2 tangkai daun kari
air
santan dari sebiji kelapa – asing bahagian santan pekat dan santan cair
minyak untuk menumis.
Bahan tumis
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 ulas bawang merah dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia potong halus
Cara memasak gulai batang pisang
Tumis bahan tumisan. Masukkan daun kari.
Bancuh serbuk kari dan kerisik dengan air. Bila bahan tumisan dah terbit bau, masukkan campuran serbuk kari dan kerisik.
Masak sampai terbit minyak. Masukkan daging/
ayam dan santan cair.
Bila daging/ayam betul-betul masak dan lembut, masukkan santan pekat, batang pisang, garam dan air asam jawa.
Masak lebih kurang 10 minit sehingga umbut pisang dah lembut
siap dan hidangkan

No comments: