"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Wednesday, March 27, 2024

Bawal 3 Rasa



Saya share resepi untuk korang cuba. Kos ikan rm15 seekor, part nenas tu seeloknya guna nenas fresh ye, aroma dia yang buat masakkan 3 rasa korang bertambah sedap

Bahan-bahan:
* Seekor Ikan Bawal

Bahan Kuah:
* 2 sudu Cili kering (dikisar)
* Sos cili, Sos tomato, Sos tiram, Sos Ikan, Jus limau (agak2)
* Bawang putih (diketuk)
* Bawang besar (potong dadu)
* Nenas
* Cili api
* Serai (dihiris)
* Daun ketumbar (hiasan)
* Gula, garam dan bahan perasa

Cara-cara:
1. Cuci ikan dan gaul bersama garam dan kunyit
2. Goreng sampai garing kemudian ketepikan dalam bekas hidangan
3. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih, cili kering & segala sos diatas
4. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan jus limau
5. Perasakan dengan gula garam dan boleh tambahkn sedikit serbuk perasa
6. Akhir sekali, masukkan bawang besar, nenas, cili api & serai. Kacau dalam beberapa minit dan tutup api.
7. Kemudian tuangkan kuah ke atas ikan yang dah disediakan
8. Hias dengan daun ketumbar

Kredit: Nisha Homemade

No comments: