Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air gula melaka
Cara- cara :
1. Masukan semua bahan-bahan di dalam sebuah mangkuk.
2. Kacau rasa sehingga semua bahan larut sekata dan tidak berketul.
3. Tutup mangkuk tersebut dengan penutup dan biarkan (perap) sekurang-kurangnya 3 jam. (jika semalaman masukan ke dalam peti sejuk).
4. Sediakan kuali dengan minyak yang panas.
5. Sendukan adunan , dan mula menggoreng.
6. Setelah agak garing, terbalikan kuih topi dan cucuk dibahagian tengah dengan lidi. Ini untuk memastikan kuih topi dibahagian tengah masak.
7. Boleh angkat jika kuih topi sudah kelihatan garing keperangan.
8. Hasilnya, kuih topi dengan teksturnya yang lembut dan ringan serta rasa gula melaka yang sedap.
No comments:
Post a Comment