Kuetiau – celur dengan air panas
Bahan Sup:
* Bawang putih
* 4 cawan Air
* Fish ball
* Fish cake
* Sayur
* 1 ketul Kiub ayam
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih kemudian masukkan air secukupnya, ikut nak banyak mana kuah sup tu nanti
2. Masukkan fish ball, fish cake dan kiub ayam
3. Bila dah mendidih, masukkan sayur
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya. Kalau ada minyak bijan, boleh masukkan sikit, nanti kuah tu wangi je
Minyak Bawang Putih:
* 1 labu Bawang putih – dipotong dadu
* Minyak secukupnya
Caranya: Tumis bawang putih hingga keperangan, pastikan minyak cukup ye. Dah perang boleh angkat
Cili Kicap:
* Kicap cair
* Kicap manis
* Minyak bijan
* Cili potong
Caranya: Campurkan saja semua bahan
Kredit: Nur Habibah Yapani
No comments:
Post a Comment