Bahan-bahan
4 cwn tpg (doh)
1/2 cwn minyak masak
3/4 cwn air
1 sk garam
(Bahan Utk Inti)
3 biji kentang
2 genggam udg kering
1 ulas bwg besar
3/4 sudu rempah kari dan sedikit daun kari
Cara-cara
masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung
kacau dgn senduk, kacau dgn jari sampai berderai.
masukkan air. uli sampai rata sebati
bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap
bila dah siap. tutup dgn plastik menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim goreng dengan api perlahan.
(Cara Membuat Inti)
tumiskan bwg besar di dalam kuali
masukkan udg kering diikuti dgn rempah kari
masukkan daun kari
kacau sehingga sebati dan naik bau
masukkan kentang , kacau sehingga sebati letakkan di dalam karipap dan goreng seperti biasa (boleh juga ditambah ayam atau daging sebagai perencah)
No comments:
Post a Comment