Ramuan
Puff
1 cawan air
100 gm butter
1 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam halus
1 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
Creamy Kastad Filling
2 cawan susu segar/susu cair
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanila
Pewarna kuning -optional
1 sudu besar butter
3/4 cawan non dairy whipping cream
Langkah-langkah
1 Creamy Kastad Filling Satukan susu, gula, tepung kastad, tepung jagung
2) Telur, esen vanila & pewarna kuning. Kacau di atas api sederhna hingga pekat & meletup2. Tutup api
3 Campur butter & kacau hingga butter sebati dengan inti kastad. Masukkan ke dlm mangkuk & tutup permukaan kastad dengan plastik supaya tak berkepala/berkerak. Simpan di dlm peti ais selama 2-3 jam
Langkah-langkah
1 Creamy Kastad Filling Satukan susu, gula, tepung kastad, tepung jagung
2) Telur, esen vanila & pewarna kuning. Kacau di atas api sederhna hingga pekat & meletup2. Tutup api
3 Campur butter & kacau hingga butter sebati dengan inti kastad. Masukkan ke dlm mangkuk & tutup permukaan kastad dengan plastik supaya tak berkepala/berkerak. Simpan di dlm peti ais selama 2-3 jam
8 Setelah mendidih, kecilkan api & masukkan tepung. Kacau cepat2 hingga menjadi doh yg licin & tak melekat pada periuk. Tutup api & angkat
9 Biarkan adunan 2-3 minit hingga sedikit suam. Kemudian, masukkan telur. Kacau hingga sebati
10 Adunannya agak lembut drp adunan churros ye..
11 Masukkan adunan ke dlm piping bag yg di pasang nozel bintang pecah lapan. Saya guna dua piping bag..satu utk isi adunan & satu lagi utk pasang nozel. Alas loyang pembakar dengan baking paper. Picit adunan seperti di dlm gambar. Kalau nak pusing menjadi bentuk spiral pun boleh..
12 Bakar di dlm oven yg telah di panaskan terlebih dulu pada suhu 180°c selama 25-30 minit..api atas bawah. Pasang kipas sekali supaya puff masak sekata. Puff yg telah masak ia akan mengembang & sedikit merekah
13 Puff yg elok menjadi ia akan berongga/ kosong di bahagian dalam & ringan je..
14 Gunting puff & picit krim kastad. Boleh juga cucuk krim melalui bahagian bawah puff
15 Sedia di hidangkan atau simpan di dlm peti ais. Sedap sangat makan sejuk2..
*Let's Cooking 🥰*
No comments:
Post a Comment