"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 19, 2024

Ayam percik merecikkk..



Resepi perapan ayam..

1/2 ekor ayam
1 biji bawang merah/besar
2ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu serbuk kunyit
2 batang serai
1 sudu jintan manis (dikisar)
1 sudu ketumbar ( dikisar)
Gula &garam secukup rasa.

Cara-cara.
Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai.
Gaulkan semua bahan-bahan bersama ayam & boleh perap selama 3 jam.. Kmudian boleh dibakar..

Bahan kuah

1 biji bawang merah/besar
2 labu bawang putih
10 tangkai lada kering/ikut kepedasan(direbus & dikisar)
1 inci halia
1/2 sudu serbuk kunyit
2 batang serai
1/4 kotak santan
Gula melaka (ikut citarasa)
2 sudu sos cili
Gula, garam & perasa

Cara-cara

Kisar bawang merah, bawang putih, halia & serai ditumis sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan lada yang dikisar & serbuk kunyit ditumis sehingga lada betul2 masak..
Masukkan sedikit air untuk cairkan kuah.
Masukkan 1/4 kotak santan, 3 sudu sos cili.. Biar sehingga mendidih.
Masukkan gula 3 sudu ( ikut citarasa), garam & perasa..
Kebiasaan kuah mesti manis baru sedap dimakan bersama ayam yang sudah dibakar...

Tips nak lagi sedap, ayam yang dibakar menggunakan arang dicelup panas-panas ke dalam kuah percik untuk mendapatkan kuah yang enak!

No comments: