Bahan-bahan:
* 1/2 mangkuk ikan bilis – digoreng
* 1 inci belacan – digoreng
* 4 biji cili merah – dipotong kasar & ditumbuk kasar
* 2 biji tomato – dipotong & ditumbuk kasar
* 5 ulas bawang kecil – ditumbuk kasar
* 3 ulas bawang putih – ditumbuk kasar
* 1 sudu kecil garam
* 1 sudu besar gula
* 1 inci gula melaka/ gula kabung
Cara-cara:
1. Goreng ikan bilis dan belacan kemudian ketepikan
2. Guna sedikit minyak dan goreng semua bahan yang ditumbuk kasar
3. Kacau rata sampai keluar minyak dan masukkan ikan bilis dan belacan tadi. Gaul kejap.
4. Masukkan pula gula melaka tadi, kacau sampai gula hancur.
5. Kemudian masukkan garam dan gula. Rasa sedikit. Kalau kurang ummph tambah apa yang patut.
Siapp. Boleh makan dengan nasi panas. Ada petai atau apa jenis ulam pun terangkat weiii
No comments:
Post a Comment