Bahan-Bahannya:
● 3 cawan beras pulut
● 2 cawan santan cair
● 1/2 cawan air pandan (dikisar)
● 1/2 sudu teh garam
● beberapa titik pewarna hijau
● kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
● Daun pisang
Bahan untuk Air gula:
● Daun Pandan
● Gula melaka
● Air
Cara-caranya:
1. Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
2. Panaskan pengukus.
3. Potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yg telah dimasak td, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
4. Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yg ditegangkan.
No comments:
Post a Comment