"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Sunday, March 24, 2024

Kuih Ketayap Legend



Bahan Kulit :
2 cwn tpg gandum 
2 cwn air pandan
1 cwn santan cair
1 biji telur (buang pusat) 
secubit garam
6@8 helai daun pandan 
Pewarna hijau
Kisar daun pandan dengan air, kemudian tapis ambik airnya sahaja. 
Campurkan dengan bahan2 yang lain kacau sebati 
Nak blend pun boleh
Guna kuali biasa yang kita selalu guna (kalau ada kuali legend yang hitam tu lagi bagus 😁) 
Sapukan minyak atas kuali, sapu nipis je(sy guna tisu dapur) .. ambik satu senduk tuang dan lenggang
Kuali kena betul2 panas 
Tunggu smp masak semua kulit ketayap baru angkat 
Letak inti gulung 

Bahan Inti :
Sebiji kelapa parut (putih saja) 
1 cwn gula merah
sedikit air
2 helai daun pandan 
2 sudu tpg gandum 
Masak gula merah, gula putih dgn air smp hancur bersama daun pandan 
Masukkan kelapa
Masak sampai kering. Bila dah agak kering masukkan 2 sudu tpg gandum 
Kacau lagi smp kering n berkilat (kalau sy buat x kering sgt lembab2 sikit baru sedap)

Kredit : Zaimah Zakaria

No comments: