Bahan-Bahan
1 ikat pucuk ubi
Bahan Kisar
20 biji cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
6 sudu tempoyak
Bahan-bahan lain
2 batang serai - diketuk
1 helak daun kunyit - dihiris
6 sudu besar tempoyak
2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 papan petai
10 ekor udang
garam secukupnya.
Cara Masak :
Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan.
Cik Tie blendkan semua bahan kisar. Korang suke tempoyak lebih boleh tambah lagi. Suke pedas tahap berasap telinga bole tambah yek. Adjust ikut tekak sendiri.
Masukkan santan, tempoyak, petai, pucuk ubi, daun kunyit, bahan kisar dan gaul atas api sederhana.
Masak hingga mendidih dan masukkan udang.
Perasakan dengan garam. Udang jangan dimasak lame sangat kang keras dan hilang manisnya.
Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.
Kalau nak sedap lagi letakkan daun kaduk. Time nih Cik Tie no stock daun kaduk.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment