"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Sunday, April 7, 2024

sup ikan pekat




Bahan2: 
Ikan merah (kepala ikan tu paling sedap)
2 peket kecil rempah sup adabi
Setengah sudu teh lada hitam biji(tumbuk je kasar2)
Cili burung 4,5 biji di hempuk2 je kasar2.
Garam, gula secoet( ikut sesedap rasa). Yang suka boh pak aji boh je la.
Asam keping sekeping
Bawang besar 2 biji, bawang putih 6 ulas dan halia dikisar kasar.

Cara: 
Tumis bahan2 kisar hingga garing, masukkan secawan air, lada hitam dan rempah sup. 

Tumis hingga pecah minyak. Tambahkan air dalam 4 cawan. Jangan banyak sgt air sbb kita nak sup pekat. Masukkan asam keping, cili burung, garam dan gula. Biar hingga menggelegak. Masukkan ikan dan rasa secukupnya. Kemudian sekali baru masukkan buah tomato, daun bawang/sup. Dah siap!!

Kredit: Amy Aziz Mohamed

No comments: