200 tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telor
700 air
1 1/2 minyak masak
1 sudu besar serbuk pati ayam/serbuk ikan bilis
garam
kobis di hiris nipis
daun bawang dipotong halus
lada merah utk rasa pedas
filling (di rebus dulu)
baby octopus
udang
crab stick
ayam
cheese pun boleh hehehe
takoyaki pan
lidi atau chopstick
minyak utk sapu acuan
caranya
*panaskan takoyaki pan
*menggunakan blender, kisar tepung gandum, tepung jagung, telor, air, minyak masak, pati ayam dan garam sampai sebati semuanya
* taruk sikit minyak pada takoyaki pan, tuang separuh adunan biar sekejap dan letak sayuran dan filling yang dikehendaki... dan tuang lagi adunan tepung hinnga penuh (gambar) biar sehingga adunan sedikit keras..menggunakan lidi/chopstick pusing separuh bebola takoyaki tu dan tuang lagi adunan tepung buat sehingga takoyaki tu jadi bulat seperti bola... (gambar) kemudian sapu takoyaki dengan minyak utk dptkan takoyaki yang rangup di luar lembut di dalam
* pusing pusingkan takoyaki sehingga dpt warna kekuningan
Resepi sos takoyaki
Ada dua cara nak buat sos takoyaki
cara 1
1cawan sos wostershire
gula
1 sudu besar tepung jagung dicampur dgn sedikit air)
1 sudu kecik kicap pekat
campurkan sos wostershire, gula dan kicap dan masak hingga mendidih baru tuang adunan tepung jagung kacau hingga sedikit pekat. tutup api
Cara 2
1 biji bawang putih di ketuk hancur
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan sos tomato
4 sudu besar gula
1 cawan air
1 sudu tpg jagung dicampur dgn sedikit air)
campur kesemua bahan di atas kecuali tpg jagung..bila mendidih baru tuang adunan tepung jagung..agak dah pekat baru tutup api. tapis dan sedia diletak dlm botol utk di drizzle nanti
dah siap ke semuanya
letak dlm bekas takoyaki , drizzle sos takoyaki, drizzle mayonis, tabur fish flakes dan anoari
No comments:
Post a Comment