"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Sunday, April 7, 2024

Takoyaki menggunakan acuan pula..rangup di luar lembut di dalam




200 tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telor
700 air
1 1/2 minyak masak
1 sudu besar serbuk pati ayam/serbuk ikan bilis
garam

kobis di hiris nipis 
daun bawang dipotong halus
lada merah utk rasa pedas

filling (di rebus dulu)
baby octopus
udang
crab stick
ayam
cheese pun boleh hehehe

takoyaki pan
lidi atau chopstick
minyak utk sapu acuan

caranya
*panaskan takoyaki pan
*menggunakan blender, kisar tepung gandum, tepung jagung, telor, air, minyak masak, pati ayam dan garam sampai sebati semuanya
* taruk sikit minyak pada takoyaki pan, tuang separuh adunan biar sekejap dan letak sayuran dan filling yang dikehendaki... dan tuang lagi adunan tepung hinnga penuh (gambar) biar sehingga adunan sedikit keras..menggunakan lidi/chopstick pusing separuh bebola takoyaki tu dan tuang lagi adunan tepung buat sehingga takoyaki tu jadi bulat seperti bola... (gambar) kemudian sapu takoyaki dengan minyak utk dptkan takoyaki yang rangup di luar lembut di dalam
* pusing pusingkan takoyaki sehingga dpt warna kekuningan

Resepi sos takoyaki
Ada dua cara nak buat sos takoyaki

cara 1
1cawan sos wostershire
gula
1 sudu besar tepung jagung dicampur dgn sedikit air)
1 sudu kecik kicap pekat

campurkan sos wostershire, gula dan kicap dan masak hingga mendidih baru tuang adunan tepung jagung kacau hingga sedikit pekat. tutup api

Cara 2
1 biji bawang putih di ketuk hancur
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan sos tomato
4 sudu besar gula
1 cawan air
1 sudu tpg jagung dicampur dgn sedikit air)

campur kesemua bahan di atas kecuali tpg jagung..bila mendidih baru tuang adunan tepung jagung..agak dah pekat baru tutup api. tapis dan sedia diletak dlm botol utk di drizzle nanti

dah siap ke semuanya 
letak dlm bekas takoyaki , drizzle sos takoyaki, drizzle mayonis, tabur fish flakes dan anoari

No comments: