"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Monday, June 10, 2024

Tips buat cek mek molek


Tips rahsia kejelitaan Cek Mek..๐Ÿ˜†

๐Ÿ Tip 1 : Uli adunan malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Esok baru goreng. Nanti tepung tu cantik. Tak bau gandum.
(**bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula).

๐Ÿ Tip 2 : Masa mula-mula masukkan Cek Mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar tu jadi KULIT. Lepas tu, baru perlahankan api.*

*Teknik ni kita nak elakkan dari Cek Mek jadi buncit dan pecah keluar air gula masa goreng disebabkan api perlahan.

*Letak gula masa nak goreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dlm kuali. 

**Gula terpulang nak letak byk mana. Yg ni sy letak gula byk, masa nak mkn sy buang sikit air gula sbb manis sgt๐Ÿคญ

๐Ÿ ADUNAN๐Ÿ 

***part ni susah bab nak bagi sukatan sebab bergantung pada ‘keadaan’ ubi. Ada ubi ok. Kadang-kadang nasib tak baik, terkena ubi lembik walaupun jenis sama.

Yang saya guna ni, ubi keledek yg kulit OREN KEMERAHAN (isi oren).

~ Rebus ubi dengan sedikit garam sampai empuk - kasi kering air (jgn letak air byk sgt). 

~ Sy sejukkan depan kipas๐Ÿ˜ *makesure kipas bersih tak bersawang

~ Lenyek ubi, sy lenyek dengan tapak gelas je (nak tumbuk pakai lesung pun boleh)

~ Uli bila ubi dh sejuk. Masukkan gandum skit2, uli sampai tepung x lekat kt tangan (sy tak pandai bagi sukatan๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป). Makesure jgn byk tepung. Nanti keras.

***Ada tips letak baking powder, ada yg letak marjerin. Utk adunan sy guna ni, sy guna tepung gandum je. Takde letak apa2. Garam dah letak masa rebus ubi. Tapi kalau rasa tak cukup masin, bleh tambah masa uli. 

Selamat mencuba!


No comments: