"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Monday, June 10, 2024

KOMPILASI MENU SIHAT SEMINGGU UNTUK ANDA YANG INGIN DIET




Adakah anda berazam untuk mengamalkan diet yang sihat? Akan tetapi, azam tanpa perancangan yang rapi boleh menyebabkan ianya gagal! 

Disini kami sertakan kompilasi menu sihat untuk seminggu khas untuk anda. Perlu ingat, saiz sajian perlu diambil mengikut sukatan supaya tidak terlebih kalori. Anda boleh gunakan panduan saiz sajian seperti berikut:

Kumpulan Sayur-sayuran:
- Sayuran berdaun hijau (dimasak) = 1/2 cawan (40 g)
- Sayuran kacang / buah / cruciferous (dimasak) = 1/2 cawan (50 g)
- Ulam (mentah) = 1 cawan (50 g)

Kumpulan Buah-buahan:
- Pisang berangan = 1 biji (60 g)
- Epal = 1 biji sederhana (110 g)
- Mangga = 1/2 biji (100 g)
- Betik = 1 potong (110 g)

Kumpulan Nasi, Bijirin Penuh, Produk Makanan Berasaskan Bijirin dan Ubi-ubian
- Nasi = 2 senduk (100 g)
- Roti = 2 keping (60 g)
- Bihun (direndam) = 11/2 cawan (150 g)
- Kuetiau (basah) = 1 cawan (100 g)
- Pasta (dimasak) = 11/2 cawan (150 g)
- Oat = 6 sudu desert (40 g)
- Biskut tinggi serat = 5 keping (30 g)

Kumpulan Ikan, Ayam, Daging dan Legum
- Dada ayam (tanpa kulit, mentah) = 1/2 ketul (70 g)
- Daging = Bersaiz 1 tapak tangan (60 g)
- Ikan = 1 ekor ikan kembung (70 g)  atau 1 keping ikan tenggiri (70 g)
- Telur (gred A, tanpa kulit) = 2 biji (100 g)
- Kacang tanah / Badam / Gajus = 10 biji / 2 sudu desert (15 g)
- Kacang walnut = 1 biji (15 g)
- Biji chia / Biji flaks / Biji labu / Biji bijan / Biji tembikai / Biji bunga matahari =  10 biji / 2 sudu desert (15 g)
- Kuaci = 10 biji / 2 sudu desert (15 g)

Kumpulan Susu dan Produk Tenusu:
- Susu, segar / penuh krim / rendah lemak = 1 gelas (250 ml)
- Yogurt, semulajadi / tanpa lemak / rendah lemak = 2 bekas kecil yogurt (270 g)
- Yogurt Greek = 1 pot yogurt (135 g)

Selamat mencuba! 

Rujukan: 
1. Malaysian Dietary Guidelines (2020)

No comments: