"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Sunday, December 26, 2010

Kesihatan tanggungjawab bersama

TAHUN 2010 banyak memberi cabaran kepada Kementerian Kesihatan dalam usaha memberi kesedaran tentang kesihatan kepada masyarakat.

Rakyat negara ini berdepan dengan risiko tinggi menghidap penyakit tidak berjangkit akibat gaya hidup dan amalan pemakanan yang tidak sihat.

Kes penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti hipertensi, diabetes dan obesiti didapati semakin meningkat.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kajian 10 tahun dari 1996 hingga 2006 menunjukkan NCD mencatatkan peningkatan ketara dengan hipertensi meningkat sebanyak 44 peratus, diabetes sebanyak 80 peratus dan obesiti hampir 220 peratus.

"Penyakit ini umumnya adalah berpunca daripada pemilihan gaya hidup. Kurang bersenam, tabiat pemakanan tidak sihat dan terlalu banyak stres adalah penyumbang kepada penyakit ini.

"Saya berharap entiti penjagaan kesihatan swasta dan awam boleh bekerjasama untuk mendidik dan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai langkah yang boleh diambil untuk melindungi diri mereka daripada penyakit berkenaan," katanya.

Pihak kementerian telah menyediakan peruntukan khas dan melaksanakan sebanyak 55 projek intervensi NCD (sebagai projek demonstrasi) di seluruh Malaysia.

Antara aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan bagi Intervensi NCD dalam komuniti adalah saringan penyakit kardiovaskular (BMI, tekanan darah,gula dan kolesterol dalam darah), kesihatan mental, status merokok dan pengambilan alkohol (di beberapa lokasi tertentu).

Selain itu, pihak kementerian juga menggalakkan aktiviti fizikal dan senaman seperti senamrobik, poco-poco, fitball-robik, program berjalan kaki dan taici.

Program menjurus kepada pemakanan turut dilaksanakan dengan mengadakan demonstrasi masakan sihat, peraduan masakan sihat, pameran, ceramah dan motivasi kesihatan.

Kementerian mensasarkan peningkatan jangka hayat penduduk kepada kira-kira 82 atau 83 tahun daripada 76 (wanita) dan 73 (lelaki) pada masa ini menjelang 2020. Langkah itu diharap dapat meningkatkan jangka hayat penduduk setanding dengan negara-negara maju seperti United Kingdom (80) dan Jepun (85).

No comments: