"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Thursday, October 22, 2009

MAKANAN TERBAIK UNTUK MASA HADAPAN


Renung-renungkan kenyataan-kenyataan di bawah…

1. “Sindrom Kemewahan disebabkan makan lebih”

• Pernah dengar mengenai Sindrom Kemewahan? Ia berpunca daripada tabiat
makan berlebihan & kekurangan aktiviti.

• Sikap malas bersenam untuk menjaga kesihatan dengan alasan sibuk & mengabaikan pemakanan seimbang.

• Antara penyakit yang dikaitkan dengan sindrom itu ialah tekanan darah tinggi, peningkatan paras kolesterol, diabetes, berat badan berlebihan & sakit jantung koronari.

2. “Makanan tidak seimbang boleh sebabkan kencing manis”

• Kebanyakkan masalah yang dihadapi adalah pengalaman pemakanan tak seimbang di rumah yang membuatkan mereka menghadapi masalah kegemukan @ kencing manis.

3. “Makanan tentukan jangka hayat”

• Selain kecergasan tubuh badan, organ paling penting mencapai penuaan sihat & produktif ialah otak. Untuk menjamin kecergasan otak, peliharalah pemakanan dengan baik.

4. “Pemakanan berkhasiat…tingkatkan pertumbuhan fizikal”

• 15% kanak-kanak luar Bandar mengalami anemia iaitu penyakit kekurangan zat besi & 20% peratus lagi mengalami masalah pembantutan @ tumbesaran terencat.

• Pemakanan kanak-kanak penting untuk setiap peringkat tumbesaran.


5. “Kurang vitamin rencat pertumbuhan kanak-kanak”

• Kajian menunjukkan zat makanan tertentu dalam makanan mampu mengekalkan pencapaian mental kanak-kanak di sekolah. Mereka yang makan secara seimbang & menerima khasiat mencukupi menunjukkan pencapaian lebih baik dlm ujian kebolehan mental.



Mengapakah pemakanan kita tidak seimbang?

Cara hidup yang sibuk pada zaman kini telah memberikan keutamaan kepada makanan lazat yang dihidangkan dengan pantas & mudah. Pemakanan biasa kita mungkin berciri :-

Tinggi Rendah
Lemak, Karbohidrat, Kolesterol, Gula, Kalori & Garam Vitamin, Mineral, Protein tumbuhan

Kesemua ini akan menyebabkan kekurangan nutrient perlu & kandungan badan cenderung menjadi lebih berasid.

Badan memerlukan 46 jenis nutrient perlu daripada pemakanan harian. Nutrien perlu terdiri daripada vitamin, mineral & protein (asid amino).

Fakta Berkaitan Nutrien Perlu
1. Kebanyakannya tidak dapat dihasilkan oleh badan
– 100% didapati daripada sumber haiwan.
2. Dikumuhkan, hilang @ diuraikan setiap hari
– Diperlukan setiap hari.
3. Patut dimakan dalam kadar yg seimbang
– Pengambilan nutrisi patut seimbang
4. Saling bergantung & tak boleh berfungsi tanpa kehadiran satu sama lain
– Semua 46 jenis nutrient perlu sentiasa hadir pd setiap masa.

Menurut pakar, untuk mengekalkan kesihatan, kita patut mengamalkan pemakanan yang seimbang dengan pengambilan 80% makanan beralkali & 20% makanan berasid. Dengan cara itu, badan akan menjadi sihat.

Walaubagaimanapun, pilihan makanan beralkali adalah sangat terhad. Ia dikategorikan kepada sayur-sayuran, telur putih, buah-buahan, keju & alga.

Makanan lain adalah berasid (daging, makanan laut, bijian & pastri).

Kekurangan 46 jenis nutrient perlu + Keadaan badan yang berasid
= Keadaan separa sihat – Jika tak dirawat dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan permulaan penyakit-penyakit yang serius.


Secara ringkasnya :-

Penyebab :-
1. Kurang nutrien perlu.
2. Keadaan badan berasid.
3. Gaya hidup tak sihat.
4. Pencemaran air & udara.
5. Stress.
6. Mekanan terproses berlebihan.
7. Pengambilan daging berlebihan.
8. 8.Terlalu memilih makanan.

8 penyebab menyebabkan gangguan fungsi sel & organ. Berlaku keadaan separa sihat :-

1. Pigmentasi.
2. Sakit kepala.
3. Kekebasan.
4. Buasir.
5. Sakit otot.
6. Gastrik.
7. Sakit Bahu/sendi
8. Jerawat.
9. Keletihan.
10.Sembelit.
11. Alahan.

Penyakit mula menyerang :-

1. Ulser perut.
2. Penyakit
3. peparu.
4. Mutasi sel.
5. Penyakit hati.
6.Penyakit buah pinggang.
7.Penyakit jantung.
8..Katarak.
9. Anemia.
10.Diabetes.

Oleh itu, untuk memastikan pemakanan seimbang, anda boleh memilih :-

Pilihan 1

Memakan sekurang-kurangnya 10 jenis buah-buahan & sayur-sayuran setiap hari. Buah/Sayur perlu dimakan sebanyak 9-17 sajian dari kumpulan warna yang berlainan. Pastikan ia tidak mengandungi racun perosak & bahan kimia & sayuran dimasak pada suhu < 28oC bg mengelakkan kemusnahan nutrien.

Pilihan 2

Memakan suplemen sintetik. Perlu ambil sekurang-kurangnya 46 jenis suplemen berlainan & pastikan ia seimbang.

Pilihan yg paling mudah, tepat & komprehensif – Tambahkan SPIRULINA dalam diet anda. Ia mengandungi 46 jenis nutrien perlu, 100% alkali & 100% semulajadi.

Apa itu SPIRULINA?

Kehidupan bumi bermula di dalam laut. Sumber makanan pertama ialah lumut & alga. SPIRULINA - salah satu bentuk kehidupan pra-sejarah yg paling purba, dengan rekod kewujudan selama 350 juta tahun. Kini terdapat kira-kira 35 jenis SPIRULINA di dunia. SPIRULINA yang boleh di makan oleh manusia secara besar-besaran ialah Arthropira, Arthropira Maxima & Arthropira Platensis.

SPIRULINA membiak dalam cuaca panas bermatahari & air beralkali di seluruh dunia. Ia mengandungi kepekatan nutrien yang tidak tertanding oleh mana-mana satu bijian, herba @ tumbuhan lain.

SPIRULINA adalah 1000 kali lebih tinggi kandungan nutriennya berbanding dengan rumpai air & sayur-sayuran. Apabila dimakan setiap hari, ia akan mengganti mana-mana nutrien yg berkurangan dalam diet, terutamanya diet yang kekurangan buah-buahan @ sayur-sayuran. Ia juga akan membekalkan nutrien seimbang & mengawal keasidan badan.

Kandungan SPIRULINA :-

Jenis
Nutiren Fungsi Kandungan
Nutrien
100%
alkali - Badan beralkali tingkatkan daya tahan penyakit 20 kali > beralkali daripada susu
Pigmen
Semula
jadi Beta-Karotena bantu singkir radikal bebas; aktifkan imun atasi barah. 25 kali > tinggi daripada lobak merah
Klorofil a Bantu naikkan imunisasi & buang toksin dalam darah 30 kali > tinggi dari rumput gandum
Xantofil Cegah sel barah
Fikosianin Bantu pencernaan lemak
Vitamin A Utk mata & kulit sihat
B1 Penghasilan tenaga, sokong fungsi jantung & otak. 30 biji SPIRULINA = 16 sardin
B2 Pelihara mata & kulit yang sihat 30 biji SPIRULINA = 420 anggur
B3 Bantu pencernaan, Galakkan kesihatan kulit & saraf 30 biji SPIRULINA = 8 Lemon.
B5 sintesis hormon & kolesterol
B6 Sokong penghasilan antibodi & sel darah merah 30 biji SPIRULINA =
90gm roti
B9 hasilkan sel darah merah
B12 Mencegah anemia 2.5 kali > tinggi daripada hati lembu
B15 Melindungi hati, rangsang imun & sintesis protein
B17 Mencegah sel barah
C Bentuk kolagen, Bantu penyembuhan luka
D Kekalkan kepekatan kalsium
E Antioksidan 30 biji SPIRULINA =
7 botol susu lembu
F Rendahkan tahap lipid darah, pelihara kulit & kalenjar
H Metabolisme lemak & protein
K Pembekuan darah
Rutin Bantu fungsi vitamin C
Asid Kolik pecahkan lemak dlm hati

Jenis
Nutiren Fungsi Kandungan
Nutrien
Mineral Kalsium PEmbentukan gigi & tulang
kalium Kawal tahap pH darah
natrium KawalTekanan osmotik badan
Magnesium Menenangkan saraf
Fosforus Pertumbuhan gigi & tulang
Besi Bekalkan o2 pd sel & pembuatan sel darah merah 56 kali > tinggi daripada bayam
Kuprum Galakkan fungsi imun
Mangan Galakkan fungsi insulin
Kobalt Unsur utama b12, pembentukan hemoglobin
Zink Penyembuhan luka
Iodin Penghasilan hormon tiroid
Selenium Anti-barah, anti-oksidan
Boron Metabolisme tulang
Bromin Kawal fungsi otak & hati
Molib-
denum Komponen enamel gigi
Fluorin Cegah pereputan gigi
Silikon Keanjalan tisu penyambung
Kromium Sokong fungsi insulin
Sulfur Anti-bakteria, anti-barah
Klorin Galakkan penyerapan protein
Protein Isoleusina Bentuk hemoglobin & seimbangkan tahap gula 2 kali > tinggi daripada kacang soya

4 kali > tinggi daripada daging

5 kali > tinggi daripada susu
Metionina Pecahkan komponen lemak & singkirkan toksin
Valina Galakkan metabolisme & pemulihan tisu
Leusina Tingkatkan penghasilan hormone pertumbuhan
Treonina Hasilkan antibodi & kolagen
Lisina Sokong pertumbuhan tulang & serapan kalsium
Fenil-alanina Ceriakan perasaan & tingkatkan daya ingatan
Triptofan Bantu kurangkan tekanan & stabilkan perasaan
Lemak ALA Sumber tenaga; membantu dlm penyerapan & penggunaan vitamin larut lemak; mencegah pembentukan thrombus; membantu menentang asma
3 kali > tinggi daripada minyak primrose (EPO)
GLA
Palmitik
Asid Oleik
Asid Lemak

SPIRULINA tak mengandungi kolesterol, protein haiwan & garam tambahan. Ia juga tak dirawat dengan racun serangga, racun herba, hormon, antibiotik @ racun perosak. Genetiknya tak berubah & semulajadi sepunuhnya.

Beta-karotena, xantofil (dalam daun hijau tumbuhan) & fikosianin (dalam alga biru-hijau) berfungsi kawal pertumbuhan sel yang tak normal.

Klorofil a (darah hijau) membantu dalam penghasilan hemoglobin, mensterilkan, meneutralkan toksin dalam darah & mempunyai kesan anti pembengkakan.

SPIRULINA ialah raja sumber beta-karotena. Ia boleh memberi faedah kepada pesakit kanser akibat rokok seperti kanser peparu, kerongkong, esophagus, prostate & uterus. Risiko serangan jantung di kalangan pesakit yg mengambil beta-karotena juga boleh berkurangan hampir separuh berbanding pesakit yang tak mengambil beta-karotena. Asap rokok & alcohol mengurangkan kepekatan beta-karotena dalam darah sebanyak 2 kali ganda berbanding orang biasa.

Vitamin b12 berfungsi mencegah anemia, meningkatkan kesihatan hati, memelihara metabolisme sel & membekalkan nutrien kepada sel otak bagi meningkatkan daya pemikiran. Pengamal diet vegetarian sukar memperolehi vitamin b12 yang mencukupi kerana banyak diperolehi daripada hati haiwan. SPIRULINA ialah sumber vitamin b12 yg terkaya di dunia.

Besi berfungsi menggabungkan protein untuk membentuk sel darah merah, mengangkut o2 antara darah & sel serta mencegah anemia.

GLA - sejenis lemak sihat, diperlukan oleh tisu saraf otak untuk fungsi yang sempurna. Ia membantu mencegah masalah dermatitis pada kanak-kanak, asma, trombosis saluran darah & melambatkan proses penuaan.

Super-Oxide dismutase Tingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko pertumbuhan sel tak normal & membantu melambatkan proses penuaan.

Protein membentuk bahagian majoriti badan seperti tulang, kulit, otot & organ dalaman, membantu dalam pemecahan lemak & membantu dalam pembentukan kolagen serta pemulihan tisu. Protein tumbuhan dlm SPIRULINA adalah lebih sihat drpd protein haiwan kerana ia tiada kolesterol, tiada hormon pertumbuhan; antibiotik; racun perosak, tiada perisa tambahan, tidak berasid, tak perlu dimasak & tiada lemak tepu.

Badan sihat terdiri drpd 60,000,000,000,000 (60 trilion) sel. Sel sihat memerlukan nutrisi seimbang, o2 mencukupi, air tulen & kesihatan rohani. Maka, khasiatkan 60 trilion sel anda setiap hari dengan SPIRULINA!!!

Renung-renungkan kenyataan-kenyataan berikut…


1. “Mengapa keseimbangan pH kandungan badan penting untuk kesihatan?”

• Dengan pengambilan berlebihan makanan yang berasid seperti daging, telur & produk haiwan, disusuli pula dengan kurang bersenam & sentiasa stress, pH badan akan menjadi tak seimbang. Badan yang sihat memerlukan pH yang sedikit beralkali. Cara paling cepat & mudah bagi memastikan keseimbangan pH adalah dgn memakan SPIRULINA. Ia sangat beralkali & mengandungi asid amino perlu, asid lemak, vitamin & mineral agar badan dapat berfungsi dengan sempurna.

2. “Cara tepat utk berpuasa dengan sihat”

• Pengurusan diet penting semasa berpuasa untuk mengelakkan kesan fisiologi negatif. Selalunya, pengambilan kalori semasa puasa adalah pada @ di bawah paras normal. Kekurangan jumlah makanan akan mengurangkan jumlah nutrien.

• Puasa juga mengurangkan paras gula darah, protein & zat besi. Puasa yang tak diuruskan dengan baik boleh mengakibatkan sistem ketahanan badan menjadi lemah untuk melawan penyakit.

• SPIRULINA boleh meningkatkan tenaga semasa berpuasa.

• Ia kaya dengan fenilanina, suatu asid amino yang menghalang otak daripada mengesan kelaparan yang berkaitan dengan puasa. Ia juga kaya dengan zat besi yang boleh mengelakkan keletihan. Vitamin & mineral pula memelihara fungsi badan semasa berpuasa.

No comments: