2 cawan whipping krim(dairy)
* saya guna whipping krim aiskrim lagi gebu lagi putih nak guna susu cair@susu fullcream pun boleh je 1/2 cawan susu pekat
1sudu kecil ovellate
Sedikit esen vanila
*campurkan kesemua bahan mix@blender hingga kembang gebu (saya pakai blender je)mix@blender hingga adunan kembang 2kali ganda
350gm coklat masakan@dark chocolate apa apa brand pun boleh je (saya guna yang timbang kilo je lebihan buat almond london)
*double boilkan hingga cair bila dah suam masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan
*agak agak je tak nipis sangat tak tebal sangat
*tuang adunan aiskrim dan bekukan 5,6jam@semalaman
***salutan coklat tu tak perlu mengeras kalau dah mengeras dia tak bersalut dengan ais krim
***nak lagi senang buat pendek2 je..saya potong sikit plastik aiskrim tu
***adunan aiskrim dan coklat tu tak
bercampur eh jangan risau kalau guna resepi yang ni adunan aiskrim tu likat boleh tuang macam biasa je
***coklat tu pekat bila ratakan dalam plastik, coklat akan lekat kat keliling plastik jadi bahagian tengah2 tu automatik kosong sebab tu boleh tuang aiskrim bahagian tengah
Kredit: Nur Fazira
No comments:
Post a Comment