"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Sunday, June 5, 2011

Teknologi lasik terkini di Asia

SEJAK beberapa bulan yang lepas, Chan Wai Yin, 65 mengalami ketidakselesaan yang serius pada kedua-dua belah matanya disebabkan oleh pembedahan katarak mata. Selepas mempertimbangkan beberapa pilihan, Wai Yin membuat keputusan untuk mencuba pembetulan penglihatan laser kornea. Beliau menjalani beberapa pemeriksaan lengkap serta siri ujian sebelum pembedahan.

Selepas hanya dua jam di klinik, beliau pulang ke rumah dan menjalankan rutin hariannya dalam keadaan penglihatan yang jauh bertambah baik. Wai Yin merupakan antara pesakit pertama di Asia yang menerima prosedur rawatan laser mata atau pembedahan Lasik terpantas di dunia, Wavelight Refractive Suite.

Kebanyakan orang tidak tahu bahawa setiap mata mempunyai ceritanya sendiri dan setiap cerita adalah berbeza. Mata setiap orang mempunyai profilnya sendiri yang bergantung kepada usia, sejarah kesihatan dan penggunaan matanya dalam kapasiti yang berlainan berasaskan pekerjaan, minat dan gaya hidup. Justeru, memang sewajarnya mata setiap orang diuji secara berasingan untuk menilai dengan tepat kesihatannya dan untuk memastikan diagnosis dan preskripsi yang betul. Jika ini tidak dilakukan, ia boleh mengakibatkan seseorang mengalami masalah penglihatan atau dalam kes lebih teruk kemerosotan penglihatan yang boleh membawa kesan jangka panjang, dan akhirnya menjejaskan kualiti hidup.

Bagi mereka yang mengalami masalah penglihatan, pembedahan laser atau lasik menjadi pilihan selain cermin mata bagi yang rabun jauh atau dekat atau pembedahan katarak.

Perkembangan teknologi sejak 1950-an telah membawa kepada penemuan rawatan laser -assisted in situ keratomileusis (Lasik) yang semakin berkembang setiap tahun, dari penggunaan pisau kepada penggunaan laser sepenuhnya. Ini mungkin membantu pesakit-pesakit yang mengalami masalah penglihatan seperti rabun ddekat dan jauh, astigmatism serta katarak mata.

Lasik kini merupakan prosedur pembedahan laser paling popular untuk mengoptimumkan daya penglihatan dan menjadi pilihan kerana tempoh pemulihan yang pantas, kurang komplikasi dan kesan sampingan berbanding pembedahan refraktif lain.

Pembedahan laser refraktif pula merupakan satu kaedah kekal dan membetulkan masalah rabun dengan segera.

Kini bukan lagi sesuatu yang mencabar bagi doktor mata kini dalam mengatasi masalah mata pesakit berumur melebihi 40 tahun yang enggan memakai cermin mata ketika membaca.

Menurut Pengarah Pusat Perubatan Mata Lee (LEC), Dr. Lee Mun Wai, Pembedahan laser refraktif merupakan alternatif bagi mereka yang penat memakai cermin mata dan merasa kurang selesa untuk memakai kanta lekap.

Pemeriksaan

"Ia adalah satu kaedah di mana rawatan laser dilakukan ke atas kornea untuk mengubah bentuk kornea bagi
membolehkan imej difokus dengan baik ke atas retina. Sebelum Lasik, seseorang itu akan menjalani pemeriksaan yang menyeluruh termasuk kesihatan mata ditentukan dan ketebalan kornea dan darjah kerabunan akan diperiksa bagi menentukan kesesuaian Lasik. Terdapat pesakit yang dikesan mempunyai masalah mata lain dan mungkin kurang sesuai menjalani Lasik, tetapi rawatan khusus dapat diberi di samping beberapa alternatif lain. Lasik menunjukkan pengubahsuaian bentuk kornea adalah kekal. Oleh itu kesan kaedah ini akan kekal," katanya.

Kini terdapat kaedah lasik selamat tanpa menggunakan pisau dan dilakukan hanya dalam masa 1.4 saat yang dikenali sebagai Wavelight Refractive Suite.

Ia juga mempunyai sistem penjejakkan canggih bebola mata yang akan memastikan keselamatan pesakit sepanjang berlangsungnya prosedur.

Menerusi Lasik, pembedahan laser digunakan ke atas lengkungan kornea dan ia menjadi pilihan ramai kerana tempoh pemulihan yang pantas serta kurang komplikasi dan kesan sampingan.

Perubahan

Prosedur itu menjadikan perubahan kekal pada kornea untuk membuang bahagian tertentu tisu dalaman bagi merawat rabun dan astigmatisme.

Kornea dibentuk semula bagi meningkatkan fokus cahaya pada retina yang berperanan mengoptimumkan daya penglihatan.

Sebelum pembentukan semula struktur dalaman kornea dibuat, satu potongan pada lapisan atas kornea dilakukan dan digunakan sebagai 'pembalut semula jadi' untuk menutup bahagian tisu tengah kornea selepas pembedahan selesai.

No comments: