Pakar Kardiologi Pusat Perubatan Seri Kota, Klang, Selangor, Dr, Shahrul Zuraidi Idris berkata, walaupun tidak ramai wanita hamil mengalami masalah jantung tetapi masalah berkenaan tetap memerlukan perhatian yang sewajarnya. 
“Pesakit jantung tidak dilarang untuk hamil tetapi semuanya bergantung kepada keadaan tahap penyakit yang dideritai,” katanya semasa ditemui di Pusat Perubatan Seri Kota, Klang, Selangor.
Wanita hamil dan mengalami masalah jantung perlu mendapatkan nasihat pakar kardiologi (jantung) bagi memastikan sama ada mereka termasuk dalam kategori penyakit jantung teruk atau ringan berdasarkan beberapa kriteria tertentu. 
“Biasanya, pesakit yang mengalami masalah jantung ringan dan tidak mengambil sebarang ubat untuk merawat kegagalan jantung atau antibiotik pencegah boleh hamil dan bersalin dengan selamat,” katanya.
1 Deruan jantung Murmurs
Deruan jantung mungkin berlaku pada sesetengah wanita yang sihat buat pertama kalinya semasa mengandung. Deruan jantung adalah bunyi luar biasa yang dapat didenngar menggunakan stetoskop (semasa jantung mengepam darah). Ia tidak semestinya menghasilkan sebarang simptom kepada pesakit.
Kebanyakan deruan jantung adalah tidak merbahaya dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun doktor perlu menyiasat keadaan jantung dengan teliti. Kadang-kadang deruan jantung yang tidak normal boleh dikaitkan dengan penyakit injap jantung atau sebarang masalah struktur jantung lain termasuk jantung berlubang.
2 Palpitasi jantung
Palpitasi jantung adalah sensasi atau kesedaran denyutan jantung anda sendiri yang berlaku secara tidak normal. Ini boleh berlaku di kalangan wanita hamil kerana perubahan hormon dalam badan. Kebanyakan palpitasi jantung adalah tidak merbahaya dan tidak membimbangkan. Tetapi ia mungkin satu petunjuk masalah jantung termasuk anemia dalam kehamilan atau aritmia.
3 Aritmia
Hampir 50 peratus daripada wanita mempunyai denyutan jantung yang tidak normal dipanggil aritmia jantung semasa mengandung. Sebahagian besar aritmia tidak menyebabkan gejala dan hanya dikesan apabila doktor mengambil nadi pesakit.
Aritmia boleh menyebabkan gejala pening atau berdebar-debar. Pesakit mungkin tidak memerlukan rawatan, hanya pemantauan. Jika gejala berterusan atau menjadi lebih teruk, rawatan aritmia seperti ubat “anti - aritmia” boleh diberi.
4 Darah tinggi
Terdapat beberapa jenis penyakit darah tinggi yang boleh berlaku semasa kehamilan. Seorang wanita mungkin mengandung dengan sejarah penyakit darah tinggi sedia ada (penyakit darah tinggi kronik). Pesakit juga boleh menghidap penyakit darah tinggi semasa mengandung.
Penyakit darah tinggi sementara adalah penyakit darah tinggi berlaku semasa hamil, berterusan selepas bersalin tetapi hilang dalam tempoh 12 minggu selepas bersalin.
Tekanan darah tinggi juga boleh melonjak secara tiba-tiba ketika hamil. Keadaan ini merupakan tanda komplikasi kehamilan yang lebih serius yang dipanggil pre- eklampsia.
Jika tekanan darah menjadi terlalu tinggi (lebih tinggi daripada 160/100 mm Hg) semasa hamil, doktor akan memberikan ubat tekanan darah.
5 Strok (angin ahmar) Semasa hamil
Risiko strok meningkat 2.5 kali ganda semasa dan selepas kehamilan. Kira-kira 90 peratus daripada semua strok berkaitan kehamilan berlaku semasa bersalin atau dalam masa enam minggu selepas bersalin.
Sebanyak 45 peratus strok disebabkan oleh pra-eklampsia atau eklampsia. Risiko strok iskemia adalah 8.7 kali lebih tinggi dalam enam minggu pertama selepas bersalin.
Bagi strok yang disebabkan oleh pendarahan di dalam otak, kajian di Peranchis menunjukkannya berlaku dalam 6.1 kes bagi setiap 100,000 ibu yang mengandung dalam setahun.
Namun demikian, secara keseluruhan risiko strok berkaitan kehamilan masih rendah
6 Peripartum Cardiomyo­pathy
Ini adalah suatu keadaan jarang berlaku yang menyebabkan lemah jantung dalam bulan terakhir kehamilan sehingga tempoh enam bulan selepas bersalin. Puncanya tidak diketahui. Sekiranya berlaku boleh menyebabkan kelemahan jantung yang berkekalan kepada pesakit.
Walaupun jantung boleh kembali normal ia dikaitkan dengan peningkatan risiko komplikasi semasa kehamilan.
Bayi
Terdapat risiko sekatan disebabkan ketumbuhan dalam rahim atau saiz bayi yang kecil ketika hamil disebabkan kekurangan bekalan oksigen jika jantung tidak mengepam dengan baik.
Bagi penyakit jantung yang serius, bayi mungkin mengalami kematian dalam rahim disebabkan kekurangan oksigen dan bekalan oksigen yang kurang kepada plasenta dan bayi dalam kandungan.
Jika pesakit mewarisi atau mengalami penyakit jantung kongenital sejak lahr, bayi mempunyai risiko satu hingga tiga peratus mewarisi penyakit jantung daripada ibunya.
Sesetengah penyakit jantung mungkin memerlukan beberapa jenis ubat semasa kehamilan. Ubat-ubat ini boleh melepasi plasenta dan imbasan teliti diperlukan ketika kehamilan kerana bayi mungkin terjejas.
Bersalin normal
Dr. Shahrul berkata, keadaan jantung pesakit akan diperiksa sepanjang kehamilan jadi pesakit tidak boleh terlepas sebarang janji temu dengan pakar jantung dan obsterik.
“Doktor pakar akan menentukan masa yang sesuai untuk kelahiran bayi, sebaiknya dalam situasi terkawal dan terancang di mana pakar kemungkinan perlu ada semasa proses bersalin.
“Bagaimanapun dalam kes di mana keadaan jantung semakin teruk, pesakit mungkin perlu melahirkan anak lebih awal atau kemungkinan digugurkan bagi mengelakkan kemerosotan kesihatan ibu.
“Bagi kes yang boleh memudaratkan nyawa si ibu, adakalanya si ibu dinasihatkan untuk menggugurkan kandungannya terutama pada proses awal kehamilan,” katanya.
Kaedah kelahiran akan ditentukan oleh doktor bergantung kepada jenis penyakit jantung. Pada pesakit jantung yang lebih teruk, pembedahan Caesarean elektif adalah pilihan utama bersama sokongan ICU bagi bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan. Bagi ibu-ibu yang dirasakan sesuai untuk kelahiran normal, epidural analgesia disyorkan untuk mengelakkan sebarang stres tambahan ketika bersalin.
Kesimpulannya, bagi ibu-ibu yang memang menghidapi penyakit jantung dan penyakit kronik lain sebelum hamil dan juga ibu-ibu yang baru disyaki menghidap penyakit jantung perlu mengambil langkah-langkah serius dan sentiasa mendapatkan nasihat dan rawatan daripada pakar jantung dan pakar sakit puan secara berkala.
Keabnormalan Jantung Semasa Hamil