Bahan-bahan:
5–7 biji buah jambu golok – dipotong kecil, ramas dengan 1 sudu garam, buang air kelat, bilas 3 kali dan toskan.
2 ekor ikan selayang – dipanggang/rebus, asingkan isi dan ramas halus.
2 ekor sotong sederhana – potong kecil.
3 urat kacang panjang – rebus separuh masak, tos, ramas sedikit.
1 biji bawang besar – potong 4/6.
1 biji lada merah besar – belah dua.
1 cawan santan pekat.
3–4 cawan air (ikut kepekatan yang disukai).
Garam secukup rasa.
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk (jambu, sotong, isi ikan, kacang, bawang, lada, santan & air).
2. Masak dengan api sederhana, kacau perlahan supaya santan tak pecah minyak.
3. Biar mendidih, rasa masin lemaknya, siap dihidang.
---
📝 Cerita Menarik
Masak Lemak Jambu Golok ini asalnya dari Terengganu. Biasanya muncul antara bulan 4–6, musim jambu golok ranum di pokok, sama waktu dengan musim candat sotong. Orang kampung memang pakat masak lauk ni, sebab buahnya banyak dan sotong pun tengah segar naik dari laut.
Rasanya unik – gabungan lemak santan, rasa segar buah jambu yang dah dibuang kelatnya, manis sotong, dan isi ikan selayang yang wangi. Memang rare, tak semua negeri ada. Kalau makan dengan ikan kering goreng rangup dan sambal belacan tumbuk, fuhhh! Memang terangkat, nostalgia kampung betul.
---
📸 Caption
"Rare tapi padu! 🌿 Sotong segar & buah jambu golok disatukan dalam lemak manis santan. Lauk warisan Terengganu yang bikin rindu suasana kampung & musim candat sotong. 🦑🍃"
---
🔖 Hashtag
#MasakLemakJambuGolok #RareMenuTerengganu #ResepiTradisi #LaukKampung #MusimCandatSotong #WarisanGanu #BuahJambuGolok #DapurIbu #NostalgiaKampung #SotongFresh
No comments:
Post a Comment