🥢 Bahan-bahan:
3 kg lokan (belum dikeluarkan isinya)
2 batang serai (diketuk)
½ cawan air
1 labu bawang besar (hiris bulat)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar cili mesin
1 hiris halia
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
3 biji cili padi (hiris serong)
1 sudu kecil air perahan limau nipis
Daun ketumbar secukupnya
Gula dan minyak secukupnya
(Tak perlu tambah garam kerana sos tiram & sos ikan sudah masin)
---
👩🍳 Cara Memasak:
1. Rendam & bersihkan lokan. Rebus bersama serai sehingga kulitnya terbuka. Tutup api, biarkan sejuk lalu keluarkan isinya.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing.
3. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos ikan. Kacau sebati.
4. Masukkan isi lokan, gaul rata. Tambah sedikit air dan gula secukup rasa.
5. Masukkan cili padi, bawang besar & hirisan halia.
6. Akhir sekali, masukkan air perahan limau nipis. Angkat.
7. Hias dengan daun ketumbar sebelum dihidang.
---
🌟 Tips:
Lokan mesti direndam & digosok betul-betul untuk elak pasir.
Jangan lama sangat rebus lokan, nanti isinya kecut.
Perahan limau nipis bagi rasa masam segar ala Thai yang memikat selera!
---
📸 Caption:
"🥢 Lokan Goreng Ala Thai – pedas, masam, manis dan penuh aroma ketumbar!
Sekali cuba, pasti nak ulang lagi. Sesuai untuk makan malam keluarga atau jamuan istimewa 💞✨"
---
🔖 Hashtag:
#LokanGorengAlaThai #SeafoodLovers #MasakanThai #ResepiSedap #MakanMalamIstimewa #ShellfishDelight #ThaiStyleCooking
---
🌺 Cerita Menarik:
Menu ini sangat popular di kawasan pantai timur dan utara Sabah, juga digemari di Thailand kerana lokan yang segar mudah didapati. Rasanya unik kerana kombinasi masam limau nipis, aroma sos ikan dan pedas cili padi – memang gaya Thai sebenar! Kalau makan dengan nasi putih panas, confirm bertambah-tambah.
No comments:
Post a Comment