π Bahan-bahan:
½ biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai daun kari
1 sudu besar biji sawi
Rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, pelaga)
5 sudu besar rempah kari ikan
5 keping ikan tenggiri
Bendi secukupnya
Terung secukupnya
1 biji tomato (belah 4)
2 keping asam keping
Air secukupnya
Santan RM2 (±200ml–250ml)
Garam & gula secukup rasa
---
π©π³ Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis daun kari & biji sawi hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kasar, bawang besar, bawang putih & halia hiris. Tumis hingga layu.
3. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan rempah kari ikan + sedikit air. Tumis lagi sampai pecah minyak.
5. Tambah air secukupnya, masukkan terung, biar seketika.
6. Masukkan bendi & kepingan ikan tenggiri.
7. Akhir sekali, masukkan santan & tomato. Perasakan dengan garam & gula.
8. Siap! Hidangkan panas-panas bersama nasi putih & ikan masin.
---
π Cerita Menarik
Gulai ikan tenggiri ni memang lauk “legend” di meja makan orang Melayu. Aroma daun kari, rempah kari, ditambah santan pekat membuatkan kuahnya lemak pedas-pedas berempah. Lagi sedap bila ada bendi & terung yang serap kuah kari.
Makan pula dengan nasi panas, sambal belacan, dan seketul ikan masin di tepi—memang terangkat! Bukan sahaja lauk harian, tapi juga lauk wajib kalau ada kenduri kampung. Bila kuahnya pekat, orang rumah mesti bertambah nasi berkali-kali π.
---
πΈ Caption
✨“Kuah pekat berempah, ikan tenggiri segar, santan lemak berkrim – gulai klasik yang buat orang tak berhenti tambah nasi. Siapa tak cair dengan lauk gulai ni? ππ”✨
---
π Hashtag
#GulaiIkanTenggiri
#LaukKampung
#ResepiTradisional
#ResepiMudah
#MasakanMelayu
#KuahKariPower
#RasaLemakBerempah
#NasiTambah
No comments:
Post a Comment