π
π Bahan-bahan
Ikan:
4–5 ketul ikan (boleh guna ikan ebek, kembung, tenggiri – asal jangan ikan buaya π€)
Bahan tumis:
6 ulas bawang merah – hiris halus
3 ulas bawang putih – hiris halus
2 inci halia – hiris nipis
Serbuk:
2 sudu besar serbuk kari ikan Babas pedas
2 sudu besar serbuk kari ikan Babas biasa
2 sudu besar serbuk cili
Bahan lain:
1 cawan santan
1 liter air
3 sudu air asam jawa
½ keping gula melaka siam
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
Sayur pilihan: bendi, tomato, terung
---
π©π³ Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga wangi.
2. Masukkan campuran serbuk kari & serbuk cili, tumis hingga pecah minyak.
3. Tambahkan air, biarkan kuah mereneh.
4. Masukkan air asam jawa & santan. Kacau rata.
5. Masukkan ikan & sayuran pilihan.
6. Perasakan dengan gula melaka, garam & serbuk perasa.
7. Biar hingga ikan masak sempurna & kuah sedikit pekat. Tutup api.
✨ Kari ebek pekat berempah sedia dihidangkan dengan nasi putih panas-panas!
---
π Cerita Menarik
Kari ikan ebek ni lain macam auranya – cukup rasa pedas, masam, manis & lemak santan. Serbuk kari Babas jadi pilihan sebab aromanya kuat & pekat, memang jadi signature kari rumah Kak Nur. Tambahan gula melaka siam beri sentuhan unik – rasa kuah lebih berlapis, ada manis-manis asli, bukan sekadar garam & asam saja.
Bila kuah kari meresap ke dalam ikan & sayuran, memang susah nak berhenti tambah nasi. Paling syok bila cicah roti canai, roti benggali atau capati – terus rasa macam makan kat warung kari klasik di kampung.
---
πΈ Caption
✨“Kari pekat berempah, kuah pedas manis lemak – sekali hirup terus rasa nostalgia kari kampung. Kari ebek style Kak Nur ni confirm buat nasi bertambah! πππ”✨
---
π Hashtag
#KariIkanEbek
#KariStyleKampung
#ResepiKaknurr
#KariBabasPower
#KuahKariPekat
#MasakanTradisional
#LaukLegend
#NasiTambah
No comments:
Post a Comment