π
π Bahan-bahan
5 keping roti putih (potong dadu kecil)
2 biji telur
¾ gelas gula
3 gelas santan / susu segar / susu cair (ikut selera)
1 sudu kecil esen vanilla
1 gelas tepung gandum
Sedikit garam
---
π©π³ Cara-cara
1. Potong roti jadi kiub kecil, rendam bersama 2 gelas santan.
2. Dalam mangkuk lain, kocok telur, gula, esen vanilla, 1 gelas santan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Satukan adunan tadi dengan roti yang direndam. Kacau sebati.
4. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin. Tuangkan adunan.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 130°C hingga permukaan keemasan.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong. Sedia untuk dihidangkan π»
---
π Cerita Menarik
Bingka roti ni antara kuih tradisional paling senang tapi sangat nostalgia. Guna roti lebihan pun boleh jadi hidangan istimewa. Teksturnya lembut, sedikit kenyal, dengan rasa manis berlemak santan yang memang klasik.
Kuih ni sesuai dimakan panas-panas lepas keluar oven ataupun sejukkan dulu baru dipotong. Lagi sedap kalau dibuat waktu petang, cicah dengan teh tarik atau kopi kampung – memang healing vibes sangat! π
---
πΈ Caption
✨“Dari roti lebihan jadi bingka tradisi. Lembut, berlemak & wangi vanilla – Bingka Roti, kuih klasik yang tak lapuk dek zaman. ππΈ”✨
---
π Hashtag
#BingkaRoti
#KuihTradisional
#ResepiMudah
#HomemadeKuih
#PetangSantai
#ResepiKampung
#ManisLemakBerganda
#NostalgiaDapur
No comments:
Post a Comment