Perghhh π ini dia resepi Laksa Johor Ikan Tenggiri — versi klasik tradisi Johor yang padu dan beraroma! Gabungan kuah lemak kari ikan dengan spaghetti memang unik dan jadi kebanggaan orang Selatan π
Saya susunkan semula resepi ni dalam format lengkap, kemas dan mudah nak ikut — siap dengan resepi sambal belacan sekali π
Laksa eksklusif gaya Selatan — kuah pekat, berempah dan berlemak santan!
---
π Bahan-bahan Utama:
1 kg ikan (tenggiri / kembung / selar mata besar)
2 keping asam keping
1 paket spaghetti
Sedikit minyak (untuk rebus spaghetti)
Cara Sediakan Ikan:
1. Rebus ikan bersama asam keping hingga masak.
2. Asingkan isi ikan daripada tulang.
3. Kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan hingga halus. Ketepikan.
Cara Sediakan Spaghetti:
1. Rebus spaghetti dengan sedikit minyak dan garam hingga lembut.
2. Toskan dan gulungkan setiap bahagian kecil (cara tradisi Laksa Johor).
---
πΆ️ Bahan Kisar untuk Kuah:
15 tangkai cili kering (direndam lembut dahulu)
6 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
Segenggam udang kering (direndam lembut)
---
π Bahan Tumis & Tambahan:
2 batang serai (dititik)
2 paket kecil rempah kari ikan
2 keping asam keping
2 bunga kantan (belah empat)
2 paket kecil kerisik
2 kotak kecil santan
Daun kesum, selasih, dan pudina secukupnya
Garam, gula, dan serbuk perasa secukupnya
---
π©π³ Cara Memasak Kuah:
1. Panaskan minyak dan tumis serai hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar (cili, bawang, halia, lengkuas, udang kering) dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah kari ikan, gaul rata dan biar naik bau.
4. Tambahkan isi ikan kisar, asam keping, bunga kantan, dan daun kesum.
5. Tuang santan dan sedikit air rebusan ikan untuk jadikan kuah.
6. Masukkan kerisik, garam, gula, dan perasa.
7. Reneh hingga kuah pekat dan beraroma.
---
π₯ Hiasan Laksa Johor:
Hidangkan bersama bahan hiasan berikut:
Timun muda (hiris halus panjang)
Taugeh (dicelur)
Hirisan bawang besar
Bunga kantan (hiris halus)
Daun selasih & daun pudina
Sambal belacan
Limau kasturi
---
πΆ️ Resepi Sambal Belacan:
Bahan:
10 biji cili hidup merah & hijau
Segenggam cili padi
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
Cara:
1. Goreng semua bahan dengan sedikit minyak hingga layu.
2. Kisar bersama sedikit air suam.
3. Perasakan dengan gula dan sedikit perasa (garam tidak perlu, belacan sudah masin).
4. Akhir sekali, perahkan jus limau kasturi.
---
πΈ Caption Cadangan:
"Laksa Johor Ikan Tenggiri — kuah pekat berempah, isi ikan halus, dan spaghetti menggantikan laksa! Hidangan eksklusif dari Selatan yang lemak, wangi dan padu! πππ₯"
---
π Hashtag Cadangan:
#LaksaJohor #LaksaIkanTenggiri #MasakanTradisi #LaksaKlassik #ResepiJohor #MasakanMelayuAsli #ResepiMudah #DapurKhairulShobah #SambalBelacanPower #KuahPekatBerlemak
No comments:
Post a Comment