BAHAN2* A
1 KILO DAGING BATANG PINANG DIPOTONG IKUT KEGEMARAN
1 LITER SANTAN PEKAT
BAHAN2* B
1 CWN KERISIK
1 SUDU MAKAN AIR ASAM JAWA
2 HELAI DAUN KUNYIT DIRACIK HALUS
4 HELAI DAUN LIMAU PURUT DIRACIK HALUS
1/2 KETUL GULA MELAKA
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA
BAHAN2* C (KISAR)
3 BTG SERAI
1/2 CWN CILI API MERAH
10 BIJI BWG MERAH
6 BIJI BWG PUTIH
3 CM LENGKUAS
4 CM HALIA
1 SUDU TEA BIJI KETUMBAR
1 SUDU TEA BIJI JINTAN MANIS
1 SUDU TEA LADA HITAM
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1/2 CWN KELAPA PUTIH
CARA2*
MASUKKAN BAHAN C DAN BAHAN A, GAUL SEBATI, MASUKKAN PULA BAHAN B, KACAU SEKATA BIARKAN MERENEH DGN API YG PERLAHAN SUPAYA DAGING EMPUK DAN KUAH TADI MEMEKAT KERING(KEPEKATAN KUAH ADALAH MENGIKUT KEGEMARAN MASING2)SIAP UTK DIHIDANGKAN.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment