"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Tuesday, March 19, 2024

Resepi Ikan percik-



Ikan, basuh bersih dan kelar. (selar,kembung,bawal hitam ,keli) di sapu dgn bwg halia,bwg putih garam yg di bland.Ikan tu kuantiti mcm dlm gambar tu, ada lebih lg kuah utk cicah2.Perap skejap.
-
Untuk kuah-

-Santan rm2 lain tempat lain harga dan cair pekat nya(elok yg pekat)
-Bwg merah besar ibu kaki  3 ulas*
-Bwg putih sulas besar kacang merah je*
-Halia sehiris*
-Lada kering besar 3 biji rendam buang biji*
-1 sudu kecik tepung beras dicampur stgh cawan air masak
-Asam gelugor 1 keping kecil
-Daun pandan selai
-Serai 2 batang ketuk
-
Cara masak kuah-

Bland bahan * bersama 2/3 cawan air sehingga lumat, masuk dlm periuk, masuk kan santan, serai, asam gelugor, daun pandan, garam, gula(lebih sikit biar rasa manis2 sket) 

Kacau jgn berhenti hingga gelegak, masuk pula  bancuhan tepung beras, kacau lagi hingga gelegak dan agak pekat. Tutup api.
-
Cara bakar ikan-

Susun dlm perangan, bakar ikan kiri kanan biar ada effect hangit sikit tp bukan over cook tau, pastu baru siram2 dgn kuah tadi.

Saya buat 2 kali siram je sb nk jaga tekstur ikan, nanti over cook ikan jd keras pulak. SIAP!

SELAMAT MENCUBA🌹
-

No comments: