Bahan bahan
Setengah kilo kerang dibasuh dan direbus.ambil isi
3 biji bwg kecil merah
4 ulas bwg putih
1 inc halia
1 inc kunyit hidup
Segengam cili kering
2 sudu besar kerisik
1 cwn santan.sy pakai santan kotak yg kcil. Sy guna separuh je
Pucuk ubi jika mahu.taknak letak pon takpe
1 helai daun kunyit dihiris halus
3 btg serai dititik
1 keping asam keping
Langkah-langkah
1 Cili, bwg kunyit dn halia di kisar
2 Minyak 1 senduk kecil. Tumis serai dulu hingga wangi baru masuk bhn kisar. Tumis dlm 2@5 min
3 Masukkan santan, kerang dan kerisik
4 Masukkan pucuk ubi dan asam keping Masak hingga kuah hampir kering
5 Letak garam dan perasa secukup rasa masing2 ye....
Kacau sebati....siap..
No comments:
Post a Comment