"ASSALAMUALAIKUM; Tuan-tuan,puan-puan,rakan-rakan sekelian boleh mendapatkan produk istimewa CNI di mana-mana cawangan dan stokis CNI di seluruh Malaysia dengan menggunakan nombor keahlian ini 1436554 atau HUBUNGI : 013-8546275. Terima Kasih."

Monday, March 18, 2024

AYAM MASAK ROSE



(Resepi mak saya Pn.Rosmina)
Dialog anak2 menyakat" Mak tak masak lauk Ayam Masak Rosmina ke?" 🤣

Lauk ni mmg kegemaran kami sekeluarga dan memag sajian wajib setiap kali raya. Lauk yang ditunggu-tunggu dan ditanya anak-anak setiap kali raya selain rendang daging dan kuah kacang mak. 

Masa kenduri kahwin saya pun lauk ni juga mak gigih adakan juga dan menjadi buah mulut tetamu yang datang bertanyakan resepinya. Mungkin mereka jarang-jarang atau tak pernah lagi merasa lauk ni di tempat lain. Ok la, jom saya kongsikan resepinya.

Bahan-bahan :
Seekor ayam
Cili hidup@cili merah* (15 tangkai)
Bawang besar* (5 biji)
Bawang putih* (3 ulas)
Halia* (1 inci)
Lengkuas* (1.5 inci)
Serai* (5 batang)
Tomato puri (1 tin kecil)
Santan (1 biji kelapa/1 kotak kecil)
Bawang holand (1 biji dipotong bulat)
Kacang peas ( 1 tin)
Garam
Gula
Perasa (jika suka)

Jommmm, menu raya kita taun ni..

Cara-cara masak :
1. Ayam dipotong (12 atau 16 pilihan anda), dilumur kunyit, garam. Kemudian goreng dan ketepikan. 
2. Kisar bahan-bahan bertanda* sehingga halus. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga garing. 
3. Kemudian masukkan halia, lengkuas dan serai. 
4. Kemudian cili, tumis kesemuanya sehingga garing. 
5. Masukkan tomato puri, santan, masak sehingga pecah minyak dan boleh la masukkan ayam, bawang holand dan kacang peas.
6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa (pilihan). Resepi ini akan ada rasa masam, masin, manis dan lemak yang seimbang. Tak berapa pedas dan sesuai untuk anak-anak kecil.

Semoga dengan kongsian resepi ini, dapatlah didoakan semoga mak saya Pn. Syila Rosmina  dan abah saya En. Kamsah Sakdon diberikan kesihatan yang baik selalu. Diberkati dan dilindungi olehNya selalu. Aamiin..

Selamat mencuba!😊

No comments: