Mkn sejuk-sejuk sedap kn.. 😘😘😘
Ni resepi untuk sagu:
👉 2 cwn sagu ( direndam ½ jam)
👉 5 cwn air (tambah air jika perlu)
👉 Sedikit gula
👉 Daun pandan (disimpul)
👉 Pewarna pilihan
Cara-cara:
👉 Bersihkan sagu, masak sagu ketika air mendidih
👉 Kacau sentiasa hingga sagu kembang & jernih ( sehingga tiada sagu putih)
👉 Masukkan pewarna & gula, kacau hingga sebati & biarkan sejuk.
Resepi kuah susu @ santan :
👉 2 tin susu cair @ santan
👉 2 cwn air
👉 Daun pandan disimpul
Cara-cara:
👉 Panaskan susu cair @ santan
👉 Masukkan air & daun pandan. Masak sekejap dn tutup api. ( Untuk santan tak perlu tambah air cuma tambahkan sedikit garam)
Resepi untuk air gula Melaka:
👉 Gula Melaka 4 keping
👉 Sedikit gula pasir
👉 Sedikit gula Melaka serbuk
👉 Daun pandan disimpul
👉 Sedikit air ( nk pekat kurangkan air)
Cara-cara:
👉 Masakan sedikit air
👉 Masukkan gula Melaka , gula pasir , gula Melaka serbuk & daun pandan.
👉 Masak hingga gula cair dan pekat, tutup api
Cara menghias:
👉 Tuang gula Melaka
👉 Masukkan sagu
👉 Masukkan susu cair @ santan
👉 Kacang merah & jagung tin boleh dimasukkan jgk.
No comments:
Post a Comment